Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karp pieczony

Tekst i foto madlen 12-12-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

- karp,
- bułka tarta,
- sol,
- olej.

Jak przyrządzić:

Karpia oprawiamy, dzielmy na dzwonki, wkładamy do miseczki, posypujemy (delikatnie, nie za dużo) solą. Odstawiamy na 30 min. Posolonego karpia układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszcze do pieczenia, posypujemy bułką tartą, wlewamy (do naczynia lub blaszki) trochę oleju. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni.

Potrzebne przybory:

Nóż, deseczka, blaszka lub naczynie żaroodporne.

Uwagi:

Ja karpia w taki sposób zawsze szykuję na Wigilię, zamiast tradycyjnie smażonego na patelni. Ma on dwie istotne zalety: wstawiam go do piekarnika, on się piecze, a ja mam czas na inne prace, nie muszę stać nada patelnią, a przede wszystkim znika ze stołu jak ciepłe bułeczki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.12.2003 Asia

A ja obtaczam karpia w jajku i bułce i smażę tylko i wyłącznie na oleju lnianym. Pyszniejszego karpia nie jadłam. Ten olej nadaje mu superowski smak!

Zgłoś 25.12.2003 teofil

Super,nie wszyscy mogą jeść smarzone,szczególnie gdy jest to Teściowa .Naczynie postawiłem na podstawce ze świeczkami .

Był nasrój i spokój bo karpikowi to nie zaszkodziło a,wręcz przeciw... Pokaż więcej

Super,nie wszyscy mogą jeść smarzone,szczególnie gdy jest to Teściowa .Naczynie postawiłem na podstawce ze świeczkami .

Był nasrój i spokój bo karpikowi to nie zaszkodziło a,wręcz przeciwnie

Zgłoś 24.11.2004 REGINA

Spróbuj zamiast bułki tartej dodać mielone ziarnka słonecznika .

Możesz piec na swój sposób lub upiec na patelni dodajac olej .Pamietaj jeśli będziesz piec na patelni aby dzwonki karpia p... Pokaż więcej

Spróbuj zamiast bułki tartej dodać mielone ziarnka słonecznika .

Możesz piec na swój sposób lub upiec na patelni dodajac olej .Pamietaj jeśli będziesz piec na patelni aby dzwonki karpia posypać mąką i namoczyć w ubitym jajku .

Jest to stary przpis wędkarzy . Wg tego przpisu wielu naszych znajomych zajada się rybą . Bardzo dobry jest pieczony w taki sposób pstrąg z sosem na słodko .

Pozdrawiam Regina

Zgłoś 11.02.2012 Jola

Naczynie ma być cały czas odkryte czy przykryć?

Zgłoś 30.07.2006 Celestyn

Karpia po wypatroszeniu dobrze umyc, osuszyc i lekko posolic, odstawiając na min. 2godz. w temp. domowej. Wlac do patelni 18% smietanę i zagotowac, po czym wlozyc karpia, najlepiej w dzwonkach i... Pokaż więcej

Karpia po wypatroszeniu dobrze umyc, osuszyc i lekko posolic, odstawiając na min. 2godz. w temp. domowej. Wlac do patelni 18% smietanę i zagotowac, po czym wlozyc karpia, najlepiej w dzwonkach i smażyc do pierwszego zagęstnienia smietany, przewracając i posypując

Zgłoś 22.02.2007 stara pyra

litości!!! dzwonki to możecie mieć w kościele ,a rybę kraje się w DZWONKA

Zgłoś 01.04.2007 Alcia

A ja mam tylko jedną uwagę do smażenia na oleju lnianym; ten olej nie nadaje się do tego absolutnie. Szkodzi mu podgrzewanie do wysokich temperatur (a potem szkodzi zjadaczom), wolno go spożywac... Pokaż więcej

A ja mam tylko jedną uwagę do smażenia na oleju lnianym; ten olej nie nadaje się do tego absolutnie. Szkodzi mu podgrzewanie do wysokich temperatur (a potem szkodzi zjadaczom), wolno go spożywac jedynie na surowo.

Pozdrawiam...

Zgłoś 23.12.2009 waluś

ja robie podobnie

Zgłoś 20.12.2010 bzyka

smażymy karpia w garnku wypełnionym olejem słonecznikowym

Zgłoś 24.12.2010 katy

Oczywiscie,ze w dzwonka-tylko sie KROI,a nie "KRAJE"!!! :-) Przyganial kociol garnkowi :-)

Zgłoś 22.12.2011 kasia

najlepsze komentarze to dzwoneczki i krajenie,a mi chodzi o to jak najlepiej upiec karpia moga byc nawet dzwoneczki.