Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karp pieczony

Tekst i foto Jerzy M. 22-12-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

- 1 karp (1,5 - 2,0 kg),
- sól,
- cytryna,
- 1 kostka masła,
- parę obranych ziemniaków (marchewek).

Jak przyrządzić:

Karpia wypatroszyć, umyć, oszuszyć. Natrzeć delikatnie (wewnątrz i zewnątrz) solą i pieprzem. Skropić cytryną.
Odstawić na 1-2 godz. Karpia ustawić na brytwance posiłkując się obranymi ziemniakami lub innymi warzywami tak aby zajął on pozycję "naturalną" tzn. taką jaką zajmuje pływając w wodzie. Polać z zewnątrz roztopionymm wcześniej masłem. Wstawić do ogrzanego piekarnika (ok. 200 C) i piec ok. 60 min. stopniowo zmniejszając temperaturę i podlewając od czasu do czasu masłem.

Uwagi:

Do pieczenia użyć w miarę "elegancką" brytwannę, gdyż aby nie zrujnować widowiskowej konstrukcji, karpia podaje się na stół bez przekładania na półmisek. Porcjować za pomocą widelca, zeskrobując z kręgosłupa odpowiednią część ryby. Wadą potrawy jest nielegancki widok po zdjęciu mięsa ryby.
Ziemniaki (lub inne warzywa) stanowiace konstrukcję ryby nadają się również do spożycia(ukłon w stronę jaroszy).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.