Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

karp po królewsku

Tekst i foto ella 09-12-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty10-15 min.?

Składniki:

- świeży karp,
- olej,
- masło,
- mąka,
- przyprawy.

Jak przyrządzić:

Karpia pokrojonego w dzwonki solimy i otaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, na gorący sypiemy łyżeczkę czarnego, mielonego pieprzu. Kładziemy rybę, po 2-3 min wrzucamy na patelnię 1/6 kostki masła. Przysmażamy rybę na złoto. Jest przepyszna, wcześniej nie lubiłam karpia, teraz - choćby co drugi dzień :)

Jak podawać?

Na półmisku do ryb,przybranie z cytryny i pietruszki.I koniecznie z czerwonym winem.

Uwagi:

Karp musi być pokrojony w dzwonki, żeby nie smażyć skóry tylko mięso.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.05.2004 Phellippeae

Mniam,mniam karpik.Tez bardzo lubie smazonego. Przez to wlasnie uwielbiam swieta Bozego Narodzenia :-))).

Zgłoś 23.08.2005 Arti

Dobrze jest po wyjęciu ryby z patelni wlać nań pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina, a gdy sos się skróci, polać nim rybę. Doskonałe...

Zgłoś 17.12.2005 iwka

Ludzie! do ryby daje sie białe wino , nie czerwone!

Zgłoś 18.12.2005 Zygfryd

Gratuluję wszystkim tu oceniającym żywiołowo związek czerwonego wina z karpiem...

Otóż do karpia, jako niemal jedynej z ryb (prócz halibuta duszonego w czerwonym winie i suma, według ni... Pokaż więcej

Gratuluję wszystkim tu oceniającym żywiołowo związek czerwonego wina z karpiem...

Otóż do karpia, jako niemal jedynej z ryb (prócz halibuta duszonego w czerwonym winie i suma, według niektórych przepisów) podaje sie właśnie ... czerwone wino! :) :) :) :)

Pozdrawiam wszystkich i życze Wesołych Świąt.

Zgłoś 23.12.2005 ritta

Nieeee, na masle lipa. Najlepszy jest na lnianym oleju!!!!

Zgłoś 23.12.2005 ezynka

A gdzie taki olej mozna kupic i ile kosztuje? nigdy wcześniej nie spotkałam się z takim olejem :)

Zgłoś 22.02.2007 stara pyra

Następny geniusz ,który kroi rybę w "dzwonki" .Pewnie to wpływ ks.Rydzyka .Rybę kroi się w DZWONKA!!!

Zgłoś 22.12.2006 Marek M

Może wszystko do zaakceptowania za wyjątkiem tego, że dzwonka karpia powinny poleżeć prze z minimum 24 godziny w pokrojonej cebuli, ziele angielskie i liść laurowy w celu pozbycia zapachu pochod... Pokaż więcej

Może wszystko do zaakceptowania za wyjątkiem tego, że dzwonka karpia powinny poleżeć prze z minimum 24 godziny w pokrojonej cebuli, ziele angielskie i liść laurowy w celu pozbycia zapachu pochodzącego z mułu gdzie karp najchętniej przebywa. Ponadto karp królewski podczas smażenia i koniecznie na maśle powinien być posypany drobno zmielonym piernikiem.

Zgłoś 03.12.2008 Karpiu

Ja kroje w dzwonka i w przyprawach siedzi 24 godzinki. Puźniej smaże na oleju słonecznikowym. Pycha Tylko nie wiem czyte kości koło głowy mam wżucic czy zostawic. Zawsze wyżucam ale nie wiem czy... Pokaż więcej

Ja kroje w dzwonka i w przyprawach siedzi 24 godzinki. Puźniej smaże na oleju słonecznikowym. Pycha Tylko nie wiem czyte kości koło głowy mam wżucic czy zostawic. Zawsze wyżucam ale nie wiem czy dobrze robie.