Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karp po kubansku

Tekst i foto Karibe 01-12-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty40-60 min.?

Składniki:

oczyszczony karp ok.1,2 kg, ziemniaki, przyprawy do marynaty: 3 lyzki 3% octu, tymianek, majeranek,kolendra, sol, pieprz, czosnek wg uznania. Sos do ryby: 3/4szklanki majonezu, 1-2 zabki czosnku, 1 lyzka posiekanej natki pietruszki, 2 lyzki pokrojonych drobno korniszonkow lub marynowanych grybkow, 1 lyzka octu, 4 lyzki posiekanych orzechow wloskich. Jeszcze olej i troche masla.

Jak przyrządzić:

Przygotowac marynate, ktora natrzec rybe - niech polezy co najmniej 30-40minut. Nastepnie pokroic rybe w dzwonka
i ulozyc ja w wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia. Gotowane wczesniej przez 10 minut ziemniaki w mundurkach (leniwi moga ugotowac obrane) ulozyc wokol ryby i posmarowac wszystkie odrobina masla (jesli ktos woli moze polac olejem). Piec w temperaturze 200 stopni, az ryba i ziemniaki dobrze sie przyrumienia - ok.40 minut. Z podanych skladnikow przygotowac sos - bedzie gesty, naklada sie go lyzka. Pycha!

Potrzebne przybory:

Wyciskacz do czosnku

Jak podawać?

Ja zapiekam w brytfance zaroodpornej i w niej podaje, sos osobno - kazdy nabiera sobie wg uznania, kladac obok ryby czy ziemniakow.

Uwagi:

Karp nie moze byc zbyt duzy, bo bedzie za tlusty, najlepszy jest z jezior (sazan). Zamiast kroic grzybki czy ogorki mozna kupic do sosu gotowy sos tatarski. Proporcje do sosu proponuje zwiekszyc, poniewaz smakuje wysmienicie z ziemniakami, pieczywem, miesem. Ziemniaki pieczone sa pyszne, wiec tez moze byc ich tyle, ile chcemy(nawet upieczone osobno). Rybe mozna odgrzewac. Polecam.

Czas przygotowania:

Wszystko zalezy od rodzaju piekarnika. Ja pieke w gazowym, czasem nawet dluzej. Uwazam,ze lepiej piec wolno, ale to moja opinia.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.03.2005 Zbyszek

Sazan to dzika odmiana karpia rzecznego. Jeziorowe odmiany to golec, lustrzeń i pełnołuski. Faktycznie sazan jest najmniej tłusty.