Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karp po żydowsku

Tekst i foto Nyk 23-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

Karp, cebula (tyle ile waży karp po sprawieniu, pokrojona w plastry), marchew, pietruszka, seler, migdały(10 do 20 szt), rodzynki( garstka), liść pobkowy, pieprz ziarnisty (do smaku).

Jak przyrządzić:

Po oprawieniu i pokrojeniu w "dzwonka" rybę solę i lekko cukryję i odstawiam na 2-3 godź. do zimnego pomieszczenia.
Sposób przyżądzania:
Głowy karia, płetwy, jarzyny, cebulę,pieprz, liście bobkowe - zalewam wodą i gotuję na wolnym ogniu ok. 1- 1:15 godź.
Osobno gotuję migdały i rodzynki w małej ilości wody.
Po zgotowaniu wyjmuję głowy, płetwy, jarzynę, a cebulę przecedzam przez sito.
W przecedzonym wywarze gotuję na bardzo małym ogniu dzwonka karpia, migdały, rodzynki, tłuszcz z karpia (ok. 25 minut).
Pod koniec gotowania dodaję całą przetartą przez sito zgotowaną cebulę (wolno mieszać, by nie przywarła do dna).
Po zgotowaniu ukadam dzwonka karpia w salaterkach, zalewam wywarem ozdabiam plastekami marchewki, pietruszki i cytryny i wstawiam do zimnego pomieszczenia, lub lodówki, do momentu aż galaretka stężeje (nigdy nie dodaję żelatyny).

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.12.2005 red

czy kazdy w galarecie musio byc po zydowsku - jak jest pietruszka to raczej po- polsku w szarym sosie

Zgłoś 20.12.2006 dagny

a ja uważam, że najważniejsza jest odrobina miłości - czyli tzw. przyprawa chasydzka - piękne połączenie ideologii pozytywnej oraz prawdziwego sensu sztuki kuklinarnej - wesołych świat!

... Pokaż więcej

a ja uważam, że najważniejsza jest odrobina miłości - czyli tzw. przyprawa chasydzka - piękne połączenie ideologii pozytywnej oraz prawdziwego sensu sztuki kuklinarnej - wesołych świat!

Zgłoś 18.12.2007 rafi

ja wole to robic w naczyniu prozniowym-zalewam karpia i cebule 2 szklankami wody i prawie kostka masla plus te jarzyny i przyprawy i proze w temperaturze 150-180 stopni C ! N acieplo pyszny a na... Pokaż więcej

ja wole to robic w naczyniu prozniowym-zalewam karpia i cebule 2 szklankami wody i prawie kostka masla plus te jarzyny i przyprawy i proze w temperaturze 150-180 stopni C ! N acieplo pyszny a na zimno jeszcze lepszy jak sie zrobi taki galarcik!!

Zgłoś 23.12.2007

A ja po prostu chciałabym po raz pierwszy w życiu (pomimo 44 LAT) przyjąć gości na wigilii!!!!!!! po raz pierwszy!!!!

Moi teściowie zawsze robili cudownego karpia na słodko. Tam były rod... Pokaż więcej

A ja po prostu chciałabym po raz pierwszy w życiu (pomimo 44 LAT) przyjąć gości na wigilii!!!!!!! po raz pierwszy!!!!

Moi teściowie zawsze robili cudownego karpia na słodko. Tam były rodzynki i chyba migdały.

Na dialog który rozwija się na forum po prostu nie reagujmy!!!!!!!!!

śWIAT JEST PIęKNY A MY NA NIM żYJEMY I NIE MA CUDOWNIEJSZEJ żECZY NA śWIECIE~~~~~~

NO może karp????

Zgłoś 23.12.2007 Tomasz

Przepis bardzo dobry,proponuje usunąć wszelkie komentarze nie związane z potrawą(jakością przepisu) zwłaszcza rasistowskie admin powinien juz dawno to zrobić.Portal jest ok.rasistowskie komentar... Pokaż więcej

Przepis bardzo dobry,proponuje usunąć wszelkie komentarze nie związane z potrawą(jakością przepisu) zwłaszcza rasistowskie admin powinien juz dawno to zrobić.Portal jest ok.rasistowskie komentarze psują go.

Zgłoś 21.12.2009 Slawek

Robię karpia po raz pierwszy w życiu , wierzę że będzie smaczny , pomimo że czasem przypalę wodę.

Przepis wydaje się być prosty , chyba że czegoś nie wiem .

Wesołych Świąt. Sławek<... Pokaż więcej

Robię karpia po raz pierwszy w życiu , wierzę że będzie smaczny , pomimo że czasem przypalę wodę.

Przepis wydaje się być prosty , chyba że czegoś nie wiem .

Wesołych Świąt. Sławek

Zgłoś 23.12.2009 kiaora

Koniecznie wyjąć skrzela!!! Pokroić,posolić,wystawić na balkon,NIE MYĆ!!! Następnego dnia umyć,gotować na małym ogienku z cebulą,marchewką,dodając pod koniec gotowania łyżeczkę...cukru!Bez żelat... Pokaż więcej

Koniecznie wyjąć skrzela!!! Pokroić,posolić,wystawić na balkon,NIE MYĆ!!! Następnego dnia umyć,gotować na małym ogienku z cebulą,marchewką,dodając pod koniec gotowania łyżeczkę...cukru!Bez żelatyny,PYCHA!!!

Zgłoś 23.12.2011 Dana

W mojej rodzinie robiono karpia po żydowsku tj.na słodko.Robie tak samo jak w przepisie ale dodaję cukru ok.2 łyżek,trzeba sprawdzić posmakować.A jeśli chodzi o cebule to ja nieprzecieram tylko ... Pokaż więcej

W mojej rodzinie robiono karpia po żydowsku tj.na słodko.Robie tak samo jak w przepisie ale dodaję cukru ok.2 łyżek,trzeba sprawdzić posmakować.A jeśli chodzi o cebule to ja nieprzecieram tylko jest pokrojona w półplasterki do tego podaję bułkę słodką-chałkę PYCHA!!! ŻYCZĘ WESOŁYCH ŚWIAT!

Zgłoś 20.08.2013 Casual Outwear

pretty good duty day to unniversey mey thank

Casual Outwear http://www.ujacketoutlet.com/Casual-Outwear-cid-2.html

Zgłoś 21.08.2013 Kids Moncler jackets

pretty good duty day to unniversey mey thank

Kids Moncler jackets http://www.ujacketoutlet.com/Kids-Moncler-jackets-cid-24.html