Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karp smażony

Tekst i foto Ewa Kubicka 15.12.2002

Zwykle w chwili podania karpia smażonego na Wigilijny stół jesteśmy już nieco zaspokojeni w pierwszym głodzie. To dobrze, bo karp smażony ma ości i należy go jeść spokojnie i z godnością. Ponadto jest bardzo smaczny i nie należy przegapić jego delikatnego smaku. W wykonaniu tak łatwy, jak smaczny.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje20 złprosty90 min.niewiele

Składniki:

- 1 karp wagi 1 i 1/2 kg,
- trochę mąki,
- sól,
- masło i olej.

Jak przyrządzić?

1) Zeskrobać łuski ostrym nożem "pod włos". Wypatroszyć uważając na żółć. Odciąć łeb i płetwy. Umyć i pokroić w dzwonka 3-4 cm. Wytrzeć do sucha, natrzeć solą i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godz.



2) Na patelni rozgrzać olej i dodać do niego kawałek masła. Dzwonka ryby obtaczać w mące i kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć kilka minut po każdej stronie na średnim ogniu. Teraz zmniejszamy ogień, wlewamy na patelnię 2 łyżki wody i przykrywamy pokrywką na kilka minut.



3) Jeśli mamy dużo ryby do podania, jest na to sposób. Smażymy ją wcześniej, jak wyżej napisano. Układamy wszystkie kawałki w kamionkowej formie wysmarowanej masłem z kilkoma łyżkami wody. Przykrywamy formę folią i wkładamy w miernie ogrzany piekarnik. W ten sposób karp może poczekać do momentu podania na stół - jednocześnie spokojnie dochodząc.

Jak podawać?

Na półmisku układamy karpia. Oddzielnie podajemy wigilijną kapustę i pieczywo, które jest bardzo przydatne przy manewrach oczyszczania ryby z ości.

Uwagi:

Przy czyszczeniu ryby pamiętamy o schowaniu kilku łusek do portfela. Ich obecność pomaga w przyciąganiu pieniedzy przez cały rok. Warunkiem koniecznym jest jednak, aby był to karp wigilijny.<br>
<br>
W powyższy sposób smaży się większość ryb, nie tylko karpia wigilijnego.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.02.2003 Roman

Spróbuj karpia na zimno na drugi dzień, wyśmienity

Zgłoś 08.03.2003 Michał

Grzegorz, ów "błotny" smak karpia to sama esencja. Fakt, nie każdy to lubi, ale ta rybka je z dna i taki ma smak. Dla mnie to rewelecja.

Zgłoś 28.12.2002 GRZEGORZ

Ciemną skórkę karpia należy czyścić pumeksem , zanużonego w zimnej wodzie.Nieczuć karpia błotem.

Zgłoś 26.12.2002 Staszek

Robię tak jak Ela lecz masło dodaje do smażenia na 20 min przed końcem smażenia

Zgłoś 23.12.2002 ewa

Robię tak jak Ela i smażę na maśle a nie oliwie.

Zgłoś 19.12.2002 Ela

Karp ma lepszy smak jeżeli go nasolić, przełożyć pokrojoną w plastry cebulą i zostawić w lodówce na całą noc.

Zgłoś 18.07.2003 vivi

Doskonałe są wszystkie ryby obtoczone w mące i smażone na wzór marokański w głębokim tłuszczu. Tłuszcz nie wsiąka w rybę,która jest usmażona bardzo równomiernie.

Zgłoś 28.10.2003 wacek

najlepszy jest zlapany wlasnorecznie

Zgłoś 24.11.2003 Stanisław

Jeżeli ktoś nie lubi błotnego smaku ryb (a ja do takich należę), jest na to prosty a zarazem skuteczny sposób. Ważną rzeczą jest aby rybę po oprawieniu wymrozić w zamrażalniku przez kilka dni. P... Pokaż więcej

Jeżeli ktoś nie lubi błotnego smaku ryb (a ja do takich należę), jest na to prosty a zarazem skuteczny sposób. Ważną rzeczą jest aby rybę po oprawieniu wymrozić w zamrażalniku przez kilka dni. Przed przyrządzeniem należy rozmrozić, posolić, włożyć do garnka. Przygotować zalewę: mleko - tyle aby przykryło ryby; dwie średniej wielkości cebule - wkroić do mleka; dodać jarzynkę lub wegetę z torebki; pieprz mielony czarny; pieprz ziołowy. Wszystko wymieszać i tą zalewą zalać ryby, i pougniatać lekko rybęw zalewie. Wstawić garnek do lodówki (nie zamrażać) na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie ryby odsączyć od zalewy (można opłukać w wodzie), obsuszyć w ściereczce i dalej przygotowywać według własnego uznania - czy to smażone, czy na mielone lub w galarecie. Smak wyśmienity. Przepis stosuję do wszystkich ryb dennych nie tylko do karpia. Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie Smakoszów ryb. >Stanisław<

Zgłoś 06.12.2003 Aleksandra

Karp to moja ulubiona ryba, ale też jedyna którą nie lubię po zamrorzeniu . Robię ją również jak Ela , ale spróbujcie zamiast w mące obtoczyć ją wtartej bułce i smarzyć w dużym tłuszczu.

... Pokaż więcej

Karp to moja ulubiona ryba, ale też jedyna którą nie lubię po zamrorzeniu . Robię ją również jak Ela , ale spróbujcie zamiast w mące obtoczyć ją wtartej bułce i smarzyć w dużym tłuszczu.

Zgłoś 10.12.2003 Grzegorz II

Aby usunąć z karpia zapach mułu, po pokrojeniu na dzwonka obsypuję je startym na tarce selerem. Zostawiam na 2-3 dni w lodówce i po kłopocie.

Zgłoś 10.12.2003 azja

spróbujcie karpia smażonego na skalrowanym maśle;smakuje o wiele lepiej niż ten smażony na oleju; wcześniej warto go potrzymać w lodówce obłożonego krążkami cebuli;

Zgłoś 13.12.2003 babcia Ania

Karpia smażę na oleju, natomiast masło surowe, żwieże dodaję w malutkich wiórkach na wierzch gorącej ryby.

Zgłoś 20.12.2003 Nikka

Karp jest świetny gdy smaży się go na sklarowanym maśle

Zgłoś 22.12.2003 Asia

Ja smażę karpia otoczonego w jajku i bułce tartej i tylko na oleju lnianym!! Sprobujcie! To rewelacja!

Zgłoś 27.12.2003 Lina

Poradżcie, co zrobić z karpiem smażonym, który został z Wigilii nie zjedzony (było go za dużo)?

Zgłoś 01.03.2004 bebita

Uwielbiam karpia i smaze go zawsze na masle w panierce, a potem wkladam do piekarnika z wiorkami masla aby doszedl....poza tym jak patrosze karpia to nie przecinam brzucha, odcinam glowe i kroje... Pokaż więcej

Uwielbiam karpia i smaze go zawsze na masle w panierce, a potem wkladam do piekarnika z wiorkami masla aby doszedl....poza tym jak patrosze karpia to nie przecinam brzucha, odcinam glowe i kroje w dzwonka...dzieki temu wygodniej sie smazy

Zgłoś 05.04.2004 maryla

Poponuję karpia natrzeć przyprawą do ryb (knorr),a w oleju w którym będzie samżył się karp, przesmażyć najpierw cebulę i czosnek.Następnie po usunięciu cebuli i czosnku smażyć karpia(niezbyt du... Pokaż więcej

Poponuję karpia natrzeć przyprawą do ryb (knorr),a w oleju w którym będzie samżył się karp, przesmażyć najpierw cebulę i czosnek.Następnie po usunięciu cebuli i czosnku smażyć karpia(niezbyt duże dzwonka)na rumiano.Gwarantuję, że zabija to smak mułu.

Zgłoś 09.01.2005 jac

Nie obkładać karpia cebulą!!!!!!!!!. Może i niema zapachu błotnego, ale okrutnie czuć go cebulą!!! Już wole smak mułu niż cebuli.

Zgłoś 12.03.2005 ela

Nie ma to jak karp otoczony w mące i smażony z dużymi kawałkami cebuli PYCHA -ale ta cebula

Zgłoś 31.05.2005 płetwal

żeby łuski dobrze schodziły z ryby należy rybę sparzyć lekko wrzątkiem, pozbędziemy się również smaku błota

Zgłoś 09.08.2005 Haitz

Aby można było łatwo usunąć z karpia łuski i ten paskudny "szlam" należy oblać go wrzącą wodą, potem tylko usunąć wszystko nożem - Karp robi się biały. Piodobnie można robić z innymi r... Pokaż więcej

Aby można było łatwo usunąć z karpia łuski i ten paskudny "szlam" należy oblać go wrzącą wodą, potem tylko usunąć wszystko nożem - Karp robi się biały. Piodobnie można robić z innymi rybami z których trudno usunąc łuski np: Płoć, karaś

Zgłoś 21.12.2005 muski

karpia namoczyć w sporej ilości czystej wody ok 2-2,5 l/kg albo zalać mlekiem i zostawić na noc ok 12 godz. nie bedzie Karpia czuć błotem , innej rybki też.

Uwaga na karpia w galarecie ... Pokaż więcej

karpia namoczyć w sporej ilości czystej wody ok 2-2,5 l/kg albo zalać mlekiem i zostawić na noc ok 12 godz. nie bedzie Karpia czuć błotem , innej rybki też.

Uwaga na karpia w galarecie - dobry musi mieć ponad 2,5 kg a jeszcze lepiej ponad 4 kg.

A może go usmażyc na bezsmakowym oleju ryżowym? wiem że drogi 10-14 zł / 0,5dm3 ale ... jest znakomity i wystarczy odrobina soli i kilka kropli cytrynki do posmarowania przed smażeniem, obtoczyć w mące ... i wspomnieć faceta od karpi...

Zgłoś 12.12.2010 IGO

Na zimno jest wysmienity lecz nie chowamy do lodowki tylko w chlodne miejsce. PPOLECAM

Zgłoś 15.12.2006 sylwulka

pokrojonego w dzwonka karpia zalać szklanką jasnego piwa i wcisnąć jedną cytrynę. Zostawić na 12 godzin, następnie dobrze odcedzić , posolić i posypać przyprawą do ryb ( najlepsza KAMISU). Nie c... Pokaż więcej

pokrojonego w dzwonka karpia zalać szklanką jasnego piwa i wcisnąć jedną cytrynę. Zostawić na 12 godzin, następnie dobrze odcedzić , posolić i posypać przyprawą do ryb ( najlepsza KAMISU). Nie czuć błotka, smażyć obtoczone w roztrzepanym jaku i tartej bułce. (pychotka)

Zgłoś 23.12.2006 Przemek

niema to jak smarzony karp na wigilijnym stole.

Zgłoś 12.12.2008 ass b

może karp ładnie wygląda ale mi nie smakuje

Zgłoś 03.06.2007 Sekłak

Jestem smakoszem ryb. Jadłem chyba wszystkie dostpęne gatunki w Polsce i Europie, ale karp mjest najlepszy. Nie należy go smaży, ale gotowa w tłuszczu, Olej masło oliwa z oliwek i ciut ciut sma... Pokaż więcej

Jestem smakoszem ryb. Jadłem chyba wszystkie dostpęne gatunki w Polsce i Europie, ale karp mjest najlepszy. Nie należy go smaży, ale gotowa w tłuszczu, Olej masło oliwa z oliwek i ciut ciut smalcu pycha

Zgłoś 06.12.2007 Gosiaczkowo

Ja osobiscie nie jadam karpia poprostu nie lubie chociaz lubie patrzec jak inni moi domownicy zachwycaja sie jego smakiem... wiec przed przyzadzeniem juz wypatroszonego karpia opkladam plastrami... Pokaż więcej

Ja osobiscie nie jadam karpia poprostu nie lubie chociaz lubie patrzec jak inni moi domownicy zachwycaja sie jego smakiem... wiec przed przyzadzeniem juz wypatroszonego karpia opkladam plastrami cebuli i skrapiam maga polecam wszyscy sa zachwyceni samakiem ... smacznego

Zgłoś 20.12.2007 aniolek

co to jest ta zolc? i jak mam na nia uwazac?

Zgłoś 22.12.2009 BOGI

karpia po wypatroszeniu i zeskrobaniu łusek polewam wrzątkiem i znów zeskrobuję tym razem śluz ze skóry ,następnie kroję na kawałki,vegtuje,sole,nacieram obficie gniecionym czosnkiem,obkładam ce... Pokaż więcej

karpia po wypatroszeniu i zeskrobaniu łusek polewam wrzątkiem i znów zeskrobuję tym razem śluz ze skóry ,następnie kroję na kawałki,vegtuje,sole,nacieram obficie gniecionym czosnkiem,obkładam cebulą i odstawiam na dzień lub dwa....smażę panierowany w jajku i bułce tartej na oleju.........dla smakoszy nie polecam bo aromat czosnku zabija smak karpia,ja nie przepadam za tym gatunkiem ryb ,ale po takim przyrządzeniu nawet mi smakuje:))

Zgłoś 23.12.2009 adam

z luskami to prawda,zawsze chowam do portwela no i pieniazki jakos sie trzymaja,chociaz nie za duzo.pozdrawiam

Zgłoś 24.12.2009 kenez

ja karpia po zabić u polewam gorącą wodą i skrzybię bardzo dobrze się oczyszcza z łusek i z całego tego brudu ryba jest super i w ogóle jej nie czuć szlamem

Zgłoś 18.12.2010 luki

ech ludzie karpie pochodzące z hodowli wogole nie zalatują mułem z jednego ważnego powodu są to osobniki młode i hodowane w zbiornikach często odmulanych karmione karmą jak rybki akwariowe

... Pokaż więcej

ech ludzie karpie pochodzące z hodowli wogole nie zalatują mułem z jednego ważnego powodu są to osobniki młode i hodowane w zbiornikach często odmulanych karmione karmą jak rybki akwariowe

Zgłoś 30.10.2011 husky

Wszystko co tu zostało napisane jest prawdą, ponadto dodam jedną rzecz - niestety smażymy karpie zbyt małe: tłumacząc że wali mułem jak stary. To nieprawda są różne stawy i różne ryby, są też sp... Pokaż więcej

Wszystko co tu zostało napisane jest prawdą, ponadto dodam jedną rzecz - niestety smażymy karpie zbyt małe: tłumacząc że wali mułem jak stary. To nieprawda są różne stawy i różne ryby, są też sposoby usunięcia zapaszku (ja go jako miłośnik nie czuję). Ale tak czy owak ryba musi mieć swoją wielkość inaczej uczta zamienia się w grzebanie w ościach; optymalnym jest Karp 2,5-3,0 kg ! Dopiero taki ma wielkie ości w sobie i jest łatwy do jedzenia.

Źle zrobiony Karp 1,35 kg to jest masakra - ani smaczny ani nie obieralny. I stąd ludzie wyrokują o Karpiu. Zaprosiłem paru przeciwników Karpia do mnie na ucztę i wszyscy pozmieniali zdanie i powiedzieli: czegoś takiego nie jadłem ! Karp ma być duży i dobrze zrobiony i usmażony na sklarowanym i wtedy jest super !

Zgłoś 29.11.2011 Betti

Karpia należy polać wrzątkiem, wtedy zbieleje szlam i zesrkrobiesz/łatwo zdejmiesz go nożem. REWELACJA.

Zgłoś 29.11.2011 Betti

Karpia należy polać wrzątkiem, wtedy zbieleje szlam i zesrkrobiesz/łatwo zdejmiesz go nożem. REWELACJA.

Zgłoś 12.12.2011 Danka

Roman napisał, że karp następnego dnia na zimno jest pyszny, ale jeszcze lepszy jest w zalewie octowej. Przygotowuję go co roku. Polecam!!!

Zgłoś 14.12.2011 ryba.pl

Trzeba potraktować pumeksem lub druciakiem.

gdyż będzie nadal produkował śluz...

Rybka będzie wyśmienita-czyli sucha i z aromatem!!!

Dużo majeranku i soli.

Cytryna!!!

... Pokaż więcej

Trzeba potraktować pumeksem lub druciakiem.

gdyż będzie nadal produkował śluz...

Rybka będzie wyśmienita-czyli sucha i z aromatem!!!

Dużo majeranku i soli.

Cytryna!!!

Zgłoś 14.12.2011 ryba.pl

Trzeba potraktować pumeksem lub druciakiem.

gdyż będzie nadal produkował śluz...

Rybka będzie wyśmienita-czyli sucha i z aromatem!!!

Dużo majeranku i soli.

Cytryna!!!

... Pokaż więcej

Trzeba potraktować pumeksem lub druciakiem.

gdyż będzie nadal produkował śluz...

Rybka będzie wyśmienita-czyli sucha i z aromatem!!!

Dużo majeranku i soli.

Cytryna!!!

Zgłoś 13.12.2012 gość

Żeby zmyć muł wystarczy skórę karpia oblać gorąca wodą i oskrobać nożem.

Zgłoś 19.12.2012 abc

Karpia po prostu obdzieram ze skóry i wtedy jest super.Trudno to robić ale polecam

Zgłoś 23.01.2013 gość

With all these silly websites, such a great page keeps my inntreet hope alive.

Zgłoś 26.01.2013 gość

4LlBmP <a href="http://rthszqrscxod.com/">rthszqrscxod</a>