Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karp szefa w sosie koperkowym

Tekst i foto TUBEROSA 26-12-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
7 porcji12 złprosty35 min.mało

Składniki:

- 1 kg karpia,
- 3 dag mąki,
- 1/2 szklanki śmietany kostka bulionu,
- sól,
- olej do smażenia,
- 2 duże łyżki posiekanego drobnego świeżego koperku.

Jak przyrządzić:

Rybę sprawić, umyć,odciąć głowę i płetwy, pokroić w dzwonka. Posolić i posypać mąką.Smażyć z każdej strony na dość głębokim oleju wdześniej dobrze rozgrzanym.Usmażone porcje ryby włożyć do rondla, wlać pół szkanki wody i dodać pokruszoną kostkę bulionu. Dusić na wolnym ogniu ok. minut.Wlać śmietanę( 30%), podgrzać, posypać koperkiem. Przed podaniem na stół, potrawę posypać żółtym, tatym serem i zapiec by ser się rozpuścił. Na talerze wykładać szeroką łyżką by porcje nie zostały uszkodzone.

Uwagi:

To jest pyszne. Na Nowy Rok wypróbuję inną rybę, ale liczę na tak samo niezapomniany wspaniały smak.

Czas przygotowania:

Smażenie ok. 10 min, potem 20 min duszenie, nastepnie 5 min pieczenie w piekarniku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.04.2010 bablaboss

ludziska nie przepadam za rybami ale to bylo super gwarantuje bedziecie zadowoleni