Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karp w piwie na wigilię

Tekst i foto ewcia 16-12-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty25 min.-

Składniki:

Karp ok. 1,5 kg, cebula, masło, cytryna, rodzynki, goździki, piwo 0,5 l, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Sprawionego karpia podzielić na dzwonki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i zgniecionym goździkiem. W płaskim rondlu zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, na to ułożyć dzwonki karpia i zalać to butelką piwa. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Dodać rodzynki, otartą skórkę z cytryny i sok, dusić jeszcze z 10 min.

Uwagi:

Przyprawy stosować w ilości w/g własnego smaku.
Uwielbiam tak przyrządzonego karpia, robię go od lat.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.12.2011 tomilidzons

Mówisz ,żeby dodać sok ale jaki sok ?

Zgłoś 25.12.2011

Właśnie zjadłam ostatni kawałek karpia ... oczywiście że sok z cytryny

Zgłoś 21.12.2011 JUDI

CHODZI OCZYWISCIE O SOK Z CYTRYNY!!!