Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karp w zapiekance pieczarkowo-śmietanowej

Tekst i foto Wojtek z Torunia 18-12-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30-50 min.?

Składniki:

filet z karpia 1 kg, pieczarki 1 kg, śmietana zakwaszana 2 op. 125 g, 2 żółtka, masło do duszenia pieczarek i olej i mąka do smażenia karpia

Jak przyrządzić:

1. Filet z karpia pokroić w dzwonka.
2. Pocięte wzdłuż ogonka pieczarki udusić na maśle dodając przyprawy.
3. Karpia usmażyć na oleju, uprzednio obtoczonego mąką.
4. W śmietanie rozbełtać żółtka.
5. Usmażonego karpia włożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożyć nań uduszone pieczarki i zalać śmietaną z żółtkami.
6. Zapiec w piekarniku w 160 stopniach do zgęstnienia śmietany.
7. Podać na stół i życzyć smacznego.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Podawać na gorąco, smakuje też na zimno. Można odgrzać.

Uwagi:

Cały proces ok.30-50 minut i UWAGA!!!! Może zabraknąć!!! takie dobre.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.12.2005 Tosia

przepis super bardzo smaczna potrawa . jadłam na gorąco i na zimno też pycha palce lizać

Zgłoś 20.12.2005 nena

znam to! Moja mamunia dodaje jeszcze na wierzch tarty ser żółty, to jest niebiańsko pyszne, a z serkiem, to już na pewno zabraknie!

Zgłoś 14.12.2008 ewa

polecam, dobre danie na wigilię. palce lizać właśnie z serem!! mniam

Zgłoś 30.09.2012 TkTVTYlGoAUXAqhhB

Hallo allemaal,Dat ik 2e zou woedrn had ik echt nooit verwacht en ik ben er super blij mee!! Ik vindt het jammer dat het voorbij is want ik ga jullie allemaal heel erg missen vooral peggy Hans W... Pokaż więcej

Hallo allemaal,Dat ik 2e zou woedrn had ik echt nooit verwacht en ik ben er super blij mee!! Ik vindt het jammer dat het voorbij is want ik ga jullie allemaal heel erg missen vooral peggy Hans Wim Melissa Richard en Sandra!! Niet meer elke week naar riddem dat ga ik ook missen! Misschien kunnen we nog 1 keer allemaal naar riddem komen? Heel heel erg bedankt voor allesGroetjes Zoeb Vloet