Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karp wigilijny

Tekst i foto Henryk 05-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--średni--

Składniki:

Karp, sól, cebula, czosnek, cytryna, oliwa do smażenia.

Jak przyrządzić:

Karpia dzielimy na filety i solimy. Cebulę, czosnek, sok z cytryny miksujemy na miazgę. Rybę układamy w naczyniu warstwami, każdą warstwę smarujemy miazgą cebulową i odstawiamy na 3 dni na balkon albo do lodówki. Po tym czasie myjemy rybę pod bieżącą wodą i smażymy na oliwie.

Jak podawać?

Z ziemniakami z wody, kapustą z grochem i grzybami. Smacznego.

Uwagi:

Ilość cebuli i czosnku zależy od wielkości ryby.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.03.2007 OSKAR77

A w życiu. Najlepszy karp to z samą solą, panierowany w zwykłej mące , smażony zaraz po zaiciu. Po 3 dniach to już i w lodówce zaczyna się rozkładać. Blee.

Zgłoś 03.10.2007

Zgłoś 22.12.2007 Smakosz

Oskar, skoro Ci po trzech dniach przyprawione ryby psują się w lodówce , to albo obniż temperaturę chłodzenia, albo zmień lodówkę na bardziej sprawną

Zgłoś 16.12.2010 iwona

Nie ma nic lepszego od gotowanego karpia w warzywach. Skropiony cytrynąi polany obficie stopionym masłem. Do tego podane ziemniaki purre i kapusta z grzybami.