Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Karp wigilijny z rodzynkami

Tekst i foto Oleńka 07-12-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20 min.?

Składniki:

1 duży karp (pozbawiony głowy i wnętrzności), 1 opakowanie rodzynek, 2 kostki masła, sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

Do naczynia żaroodpornego (dość głębokiego) wsypujemy całą paczkę rodzynek, na tym podkładzie kładziemy karpia podzielonego w dzwonka, doprawiamy solą i pieprzem i przykrywamy go masłem pokrojonym w plasterki, kostki lub starkowanym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min.

Potrzebne przybory:

nóż do cięcia karpia, deska do krojenia, silny mężczyzna, który pozbawi rybę głowy i wnętrzności, naczynie żaroodporne

Jak podawać?

W tym samym żaroodpornym naczyniu wędruje na stół.

Uwagi:

Jest to potrawa, którą tradycyjnie przygotowujemy w mojej rodzinie na kolację wigilijną. Karp tak przygotowany nie jest wysuszony, ma słodkawo-maślany smak. Jest po prostu fantastyczny. To chyba moja ulubiona potrawa wigilijna!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.12.2010 Rybaczek

Wspaniały przepis - POLECAM . Ale uważajcie na obecne masła sklepowe . Te unijne normy niszczą smak zapewniają jedynie wygląd . Uzywajcie krajowych sprawdzonych śmietankowych maseł . W unii pozo... Pokaż więcej

Wspaniały przepis - POLECAM . Ale uważajcie na obecne masła sklepowe . Te unijne normy niszczą smak zapewniają jedynie wygląd . Uzywajcie krajowych sprawdzonych śmietankowych maseł . W unii pozostały tyko Fast Food'y .

Zgłoś 08.12.2006 Tessa

Czy to nie pomyłka 0,4-o,5kg masła(zależy od kostki)do jednego karpia nawet dużego coś nie tak z proporcjami no i co potem z tym tłuszczem przecież karp pewnie wnim pływa!

Zgłoś 09.12.2006 Oleńka

Proporcje jak najbardziej są prawidłowe. Właśnie o to chodzi, by karp się w tym maśle dusił. Powstaje coś na kształt słodkiego maślanego sosu. Sos ten sprawia, że karp nie wysycha. Jeśli mi nie ... Pokaż więcej

Proporcje jak najbardziej są prawidłowe. Właśnie o to chodzi, by karp się w tym maśle dusił. Powstaje coś na kształt słodkiego maślanego sosu. Sos ten sprawia, że karp nie wysycha. Jeśli mi nie wierzysz wypróbuj ten przepis i sama oceń. Osobiście uważam, że jest to moja ulubiona potrawa wigilijna.

Zgłoś 15.01.2010 Bernadeta

Dzięki za ten przepis. Karp jest niesamowity, chociaż dałam 1,5 kostki masła za pierwszym razem (na wigilie) a na Nowy Rok(bo tak wszystkim smakowal ze robilismy go jeszcze raz) 1 kostkę masła i... Pokaż więcej

Dzięki za ten przepis. Karp jest niesamowity, chociaż dałam 1,5 kostki masła za pierwszym razem (na wigilie) a na Nowy Rok(bo tak wszystkim smakowal ze robilismy go jeszcze raz) 1 kostkę masła i pod koniec pieczenia zdjęłam pokrywę od naczynia żaroodpornego i ....raj w gębie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dziękuję!!!

Zgłoś 11.12.2006 lilka

ale wigilia powinna byc postna, wiec maslo????????????????

Zgłoś 12.12.2006 Oleńka

Jestem z Pomorza a moja rodzina pochodzi z Wilna. Słyszałam, że w niektórych regionach Polski nie wykorzystuje sie nabiału przy przygotowywaniu wigili np. w okolicach Łomży. Na Pomorzu w przewar... Pokaż więcej

Jestem z Pomorza a moja rodzina pochodzi z Wilna. Słyszałam, że w niektórych regionach Polski nie wykorzystuje sie nabiału przy przygotowywaniu wigili np. w okolicach Łomży. Na Pomorzu w przewarzajacej ilości rodzin "postna wigilia" znaczy tyle samo co "mezmięsna". I wręcz w dobrym tonie jest, by stół był suto zastawiony róznego rodzaju frykasami, niekoniecznie dietetycznymi. Rozumiem, że tradycji wigilijnych jest tyle co rodzin obchodzących to święto. Ale przecież karpia wg. tego przepisu można przygotować na kolację z przyjaciółmi w dowolnym terminie (bo to naprawdę smaczna potrawa) a przedstawiając gościom swój kulinarny popis można powiedziec po prostu: "Karp w rodzynkach".

P.S. Przepatrzyłam wszystkie nasze tradycyjne przepisy wigilijne (babcine i jeszcze od prababci) i wszystkim daleko od "postności" w takim znaczeniu jaki używasz (pełno w nich masła, śmietany, majonezu...). To jest po prostu nasza tradycja wigilijna, mieszanina wpływów pomorsko-wileńskich.

Zgłoś 15.12.2008 kasia

zamiast takiej ilości masła dodaję majonez

Zgłoś 06.12.2007 Maria

Skorzystałam z tego przepisu w ubiegłym roku, karp smakował wybornie .W tym roku powtarzamy - dziękuje

Zgłoś 17.12.2007 Boleń

Palce lizać to za mało powiedziane . Prosty przepis na wspaniałą ucztę .

Zgłoś 26.12.2007 sunsmile

Ja przygotowałam to danie w tym roku na Wigilię i jestem pod wrażeniem.. karp praktycznie smakuje jak jakaś szlachetna ryba... :-) Cała rodzina była oczarowana smakiem - francuskim.... to chyba... Pokaż więcej

Ja przygotowałam to danie w tym roku na Wigilię i jestem pod wrażeniem.. karp praktycznie smakuje jak jakaś szlachetna ryba... :-) Cała rodzina była oczarowana smakiem - francuskim.... to chyba z uwagi na masło, którego aromat wypełnił cały dom

Zgłoś 28.12.2007 Dana

Ja zrobiłam łososia bo u mnie karp nie bardzo i dodałam jeszcze garść suszonych moreli i jedną kostkę masła ze względu na to, że łosoś jest tłusty. Po prostu bajka, będę próbowała w ten sposób i... Pokaż więcej

Ja zrobiłam łososia bo u mnie karp nie bardzo i dodałam jeszcze garść suszonych moreli i jedną kostkę masła ze względu na to, że łosoś jest tłusty. Po prostu bajka, będę próbowała w ten sposób inne ryby-mniej tłuste, żadna robota a efekt niesamowity, nawet kawałek nie został. Polecam. Spróbuję też karpia, może przekonam rodzinkę. Mniam.....

Zgłoś 25.01.2008 Poziomka

Wspaniały przepis jednak uwaga na masło bo niektóre odmiany tego co nakazuje produkować UE potrafią zepsuć smak . Ja użyłam normalnego śmietankowego i było super a koleżanka niestety jakieś inne... Pokaż więcej

Wspaniały przepis jednak uwaga na masło bo niektóre odmiany tego co nakazuje produkować UE potrafią zepsuć smak . Ja użyłam normalnego śmietankowego i było super a koleżanka niestety jakieś inne unijne świństwo i potrawa straciła na smaku . Patrz i smakuj masło przed użyciem . Pozdrowienia dla autorli przepisu .

Zgłoś 10.12.2009 rafa

ja dodaje jeszcze od groma cebuli i troszke wody-on sie ladnie próży w tym naczyniu a jak wystygnie robi sie taki fajny galarcik- na zimno jest jeszcze lepszy !

Zgłoś 15.11.2009 Smakosz

Super przepis . Masło musi być prawdziwe Śmietankowe a nie te UNIJNE świństwa . Pyszne jak pachnie polskim masłem śmietankowym . Szanujmy się Polacy !!

Zgłoś 12.02.2010 Tomasz

to ja podam taki podobny ale z okolic Jerozolimy - kostka masła na to 4 posiekane cebule i lekko podduszamy - dolewamy 1,5 szklanki piwa - zagotowujemy i zmniejszamy płomień - wkładamy sprawiona... Pokaż więcej

to ja podam taki podobny ale z okolic Jerozolimy - kostka masła na to 4 posiekane cebule i lekko podduszamy - dolewamy 1,5 szklanki piwa - zagotowujemy i zmniejszamy płomień - wkładamy sprawiona wcześniej rybę (obowiązkowo karp) czyli dzwonka skropione kilka godzin wcześniej octem winnym, popieprzone i posolone oraz posypane zmielonymi goździkami - po włożeniu tak przygotowanych dzwonków posypujemy całość starta skórką z cytryny i zasypujemy rodzynkami (paczka lub diwe - im wiecej tym lepiej ale jesli ktoś lubi dużo rodzynek to proponuje wlać wcześniej więcej piwa) - dusimy ok. 20-25 min na minimalnym płomieniu polewając w między czasie dzwonka i rodzynki sosem aby wszystkie aromaty się wymieszały - pycha - to jest moje ulubione danie wigilijne i tylko ten raz w roku przygotowywane - istnieje modyfikacja tego przepisu w postaci dosypania jeszcze migdałów bez skórki i porojonych w płatki ale to smaku raczej nie zmienia

Zgłoś 06.05.2011 SJcjKgUAXQLwnHlmoR

Posts like this brigtehn up my day. Thanks for taking the time.

Zgłoś 12.11.2010 kizes

Takiego karpia jem od ponad 20 lat zawsze na Wigilię i naprawdę polecam wszystkim.

Ja smażę karpia na maśle ( kostka pójdzie) ale najpierw faszeruję go rodzynkami (sparzone) i zaszywam nić... Pokaż więcej

Takiego karpia jem od ponad 20 lat zawsze na Wigilię i naprawdę polecam wszystkim.

Ja smażę karpia na maśle ( kostka pójdzie) ale najpierw faszeruję go rodzynkami (sparzone) i zaszywam nićmi.

Pod koniec smażenia zalewam czerwonym słodkim winem i duszę min 20min

Czegoś takiego nie mieliście w ustach więc serdecznie polecam.

Jeżeli chcecie całościowy przepis piszcie na kizes@op.pl

Smacznego

Zgłoś 15.12.2010 merlin

to jest naprawde genialny karp, którego zjedzą nawet Ci, którzy na sam widok tej ryby mają odruch wymiotny:) I poproszą o dokładkę! Wierzcie mi. Jest to najpyszniejszy przepis jaki wypróbowałam ... Pokaż więcej

to jest naprawde genialny karp, którego zjedzą nawet Ci, którzy na sam widok tej ryby mają odruch wymiotny:) I poproszą o dokładkę! Wierzcie mi. Jest to najpyszniejszy przepis jaki wypróbowałam na karpiu ;-)