Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kartacze

Tekst i foto aga 25-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
zależy od apetytu20 złwymagający10-15 min.wysoka

Składniki:

3 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana (ok. 2 garści), 1 kg mięsa mieszanego mielonego, cebula, przyprawy (jak do mielonego, wg smaku domowników)

Jak przyrządzić:

1 kg ziemniaków ugotować i ostudzone zemleć w maszynce do mięsa, resztę ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce na oczkach do ziemniaków, po czym mocno odcisnąć sok do miski. Wyciśnięte ziemniaki dodać do ugotowanych. W misce z sokiem ustała się w tym czasie skrobia, odlać wodę, a skrobię dodać do ziemniaków. Dodać mąkę ziemniaczaną, posolić i wyrobić gładką masę. Mielone przyprawić wg uznania, dodać startą cebulę i wyrobić. A teraz weź kęs masy ziemniaczanej, spłaszcz na dłoni, na to daj kęs masy mięsnej i uformuj podłużne duże kluski wielkości męskiej dłoni. I tak do wykończenia surowców. Uformowane wkładaj do osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze ok. 10-15 min.

Potrzebne przybory:

tarka do ziemniaków, maszynka do mięsa

Uwagi:

Kto bywa na Mazurach, musi znać kartacze. Podaje się je polane podsmażoną cebulką ze skwareczkami lub tak jak u mnie w domu zanurzone w rosole.

Czas przygotowania:

Przygotowanie do gotowania zajmuje trochę czasu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.03.2011 maja

a właśnie że do kartaczy dodaje się gotowane ziemniaki. Wiem to bo mieszkam w Augustowie i ten przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie w mojej rodzinie i zawsze były dodawane gotowane ziemni... Pokaż więcej

a właśnie że do kartaczy dodaje się gotowane ziemniaki. Wiem to bo mieszkam w Augustowie i ten przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie w mojej rodzinie i zawsze były dodawane gotowane ziemniaki. i kogo by nie zapytać w tym rejonie to każdy dodaje gotowane do surowych ziemniaków, to podstawa kartaczy.

Zgłoś 03.04.2006 Dana

To jest po prostu niebo w gębie , lepszego jedzenia nikt jeszcze nie wymyślił.

Zgłoś 04.04.2006 Marzenna

Do kartaczy nie dodaje sie maki ziemniaczanej,dodaje sie ziemniaki gotowane (przecisniete przez praske lub zmielone przez maszynke do mielenia miesa )w rownych proporcjach z surowymi tarkowanymi... Pokaż więcej

Do kartaczy nie dodaje sie maki ziemniaczanej,dodaje sie ziemniaki gotowane (przecisniete przez praske lub zmielone przez maszynke do mielenia miesa )w rownych proporcjach z surowymi tarkowanymi ,ktore musza byc dobrze odcisniete w woreczku plociennym.Wyrabia sie na jednolita mase do srodka wklada sie mieso mielone(nie kupuje gotowego) mieszam wolowe i wieprzowe do tego daje przyprawy koniecznie majeranek, czosnek zmielony razem z miesem sol ,pieprz ,bazylie,vegety odrobine, jajko i wyrabiam mieso.Formuje wydluzone.Gotuje 40 min na wolnym ogniu.Kartacze wkladac do wrzacej osolonej wody.Nastepnie zrobic zasmazke z cebulki i boczku (drobno pokroic w kosteczke)Jak kartacze ugotuja sie podawac polane zasmazka.PYCHA.

Zgłoś 04.04.2006 Marzenna

Dodac skrobie z odcisnietych ziemniakow(jak bedziemy wyciskac ziemniaki soku nie wylewamy odstawiamy na pare minut na dnie zostanie skrobia sok wylac,a skrobie dolozyc do masy ziemniaczanej ).Za... Pokaż więcej

Dodac skrobie z odcisnietych ziemniakow(jak bedziemy wyciskac ziemniaki soku nie wylewamy odstawiamy na pare minut na dnie zostanie skrobia sok wylac,a skrobie dolozyc do masy ziemniaczanej ).Zapomnialam wczesniej napisac.Pozdrawiam.

Zgłoś 04.04.2006 aga

Droga Marzeno! Ale przecież ja właśnie tak podałam ten przepis!

Zgłoś 05.04.2006 Marzenna

Przepraszam Aga chyba cos ostatnio mam ze wzrokiem nie tak.Wybacz.Pozdrawiam.

Zgłoś 08.11.2011 Alina

Moi drodzy sprawa kartaczy to jest sprawa smakow dziecinstwa i na swoj sposob przyzwyczajenia smakowego. Urodzilam sie i wychowalam z kartaczami w Goldapi, od ponad cwierc wieku mieszkam w Austr... Pokaż więcej

Moi drodzy sprawa kartaczy to jest sprawa smakow dziecinstwa i na swoj sposob przyzwyczajenia smakowego. Urodzilam sie i wychowalam z kartaczami w Goldapi, od ponad cwierc wieku mieszkam w Australi . Robie je tylko od czasu do czasu i wierzcie mi ze smakuja tutaj tak samo jak smakowaly w Goldapi. Moje dzieci wychowane w Ausrali tez za nimi przepadaja. Nie kojarza tej potrawy z jakims tam rejonem Polski tylko kuchnia swojej mamy czyli mnie. Pozdrawiam wszystkich smakoszy kartaczy Alina

Zgłoś 01.06.2006 danowek

Próbowałem tak zrobić, ale rozpadły mi sie w czasie gotowania. Gdzie zrobiłem bląd?

Zgłoś 01.07.2006 aga

z pewnością ciasto było za rzadkie,albo za duży ogień,nie ma innej możliwości.Te ziemniaki trzeba naprawdę dobrze odcisnąć no i trochę wyczucia przy wyrabianiu ciasta,to czuć pod ręką czy ciasto... Pokaż więcej

z pewnością ciasto było za rzadkie,albo za duży ogień,nie ma innej możliwości.Te ziemniaki trzeba naprawdę dobrze odcisnąć no i trochę wyczucia przy wyrabianiu ciasta,to czuć pod ręką czy ciasto nadaje się do gotowania,...mój drogi!Pozdrawiam!

Zgłoś 13.08.2006 Danka

W czasie pobytu na wczasach w Augustowie wybrałam się z moją rodzinką na obiad do restauracji , której specjalnością były kartacze i świeżynka, z dużą dozą niepewności zamówiliśmy te dania i oka... Pokaż więcej

W czasie pobytu na wczasach w Augustowie wybrałam się z moją rodzinką na obiad do restauracji , której specjalnością były kartacze i świeżynka, z dużą dozą niepewności zamówiliśmy te dania i okazały się przepyszne, kartacze są wyśmienite......szkoda , że to aż 620 km od mojego miejsca zamieszkania... :)

P.S. Próbowałam je zrobić w domu ale to nie to samo co oryginał :(

Zgłoś 02.11.2006 mała - Ełk

ja mieszkam na Mazurach i z lenistwa nie robie kartaczy tylko chodze bo naszych uroczych knajpkach, dwoma można się najeść do syta! POLECAM

Zgłoś 29.01.2007 granat

pychotka :)

cieszę się, że podałaś ten przepis. długo czegoś takiego szukałam. kartacze są pyszne, a nie mogłam znaleźć na nie przepisu.

dzięki!

Zgłoś 04.07.2007 sylwia

ja pochodze z woj. warmińsko-mazurskiego i napewno do kartaczy nie daje sie gotowanych ziemniaków tylko same tarkowane odciśniete ziemniaki warto sparzyć dwiema łyżkami wrzątku sąpracochłonne a... Pokaż więcej

ja pochodze z woj. warmińsko-mazurskiego i napewno do kartaczy nie daje sie gotowanych ziemniaków tylko same tarkowane odciśniete ziemniaki warto sparzyć dwiema łyżkami wrzątku sąpracochłonne ale naprawde pyszne nie pilecałabym robienia kartaczy z młodych ziemniaków bo bedzie trzeba sie troszke ich natrzeć

Zgłoś 22.10.2007 mila

Ludziska!!! jestem z Suwałk i u nas kartacze to normalka... moja babacia robi je co tydzień na niedzielny obiad... robi najlepsze w świecie!!to co jedliście przypadkiem w restauracjach to nic!! ... Pokaż więcej

Ludziska!!! jestem z Suwałk i u nas kartacze to normalka... moja babacia robi je co tydzień na niedzielny obiad... robi najlepsze w świecie!!to co jedliście przypadkiem w restauracjach to nic!! są bardzo często mrożone i tylko odgrzewane. niestety przepisu nie podam bo to rodzinny sekrecik. może kiedyś...wiem że już poza granicami Warszawy nie mówiąc o Poznaniu np. to niektórzy nie wiedzą co to jest..żałujcie!!!jeżeli chcecie zjeść prawdziwe a będziecie w okolicach to np. na Wigrach są pyszne i zawsze świeże! przy okazji piękny rejs Papieskim Statkiem...POLECAM!!! (i to nie tylko kartacze z naszej kuchni regionalnej)

Zgłoś 08.10.2008 Irena

Mąki ziemniaczanej, oczywiście , nie musi się dawać, ale jednak jeśli chociaż trochę jej dodamy, to przy wyrabianiu nie będą się tak kleiły do rąk, a najważniejsze, surowe, przed gotowaniem , ni... Pokaż więcej

Mąki ziemniaczanej, oczywiście , nie musi się dawać, ale jednak jeśli chociaż trochę jej dodamy, to przy wyrabianiu nie będą się tak kleiły do rąk, a najważniejsze, surowe, przed gotowaniem , nie ciemnieją tak szybko. Wiemy z doświadczenia, że nie zawsze od razu je gotujemy, choćby dlatego, że jeśli mamy ich większą ilość, musimy gotować na dwa razy. To samo robię z plackami ziemniaczanymi i do końca smażenia surowe ziemniaki są jasne.

Zgłoś 24.11.2007 Anka

Tez jestem z Suwalk :). Ach te kartacze... Szkoda, ze zostalam wegetarianka :(.

Zgłoś 05.12.2007 izydor

Jestem urodzony w Nowogródzkim województwie. Kartacze tam to powiedział bym normalne jedzenie wprawdzie z reguły niedzielne ale to ze względu na ich przygotowanie.

Takie prawdziwe kartacz... Pokaż więcej

Jestem urodzony w Nowogródzkim województwie. Kartacze tam to powiedział bym normalne jedzenie wprawdzie z reguły niedzielne ale to ze względu na ich przygotowanie.

Takie prawdziwe kartacze /może gdzie indziej też/ podają w restauracji z hotelem w Suwałkach przy takim prostokątnym zadrzewionym placu w śródmieściu - nazwy nie pamiętam ale w lokalu są przepiękne duże akwaria z dość egzotycznymi rybami - to dla tych co będą chcieli poszukać.

Śmieli się tam ze mnie ale jadłem je na kolację, śniadanie i obiad. Następnie w specjalnym pojemniku dano mi je na wynos i z nimi dojechałem samochodem do Kołobrzegu gdzie uraczyłem wspaniale resztę mojej rodziny. Wszyscy byli zachwyceni.

Zgłoś 10.12.2007 Piotr Czerw(ony)

Ja pochodzę z Rajgrodu (blisko Augustowa) - i u nas kartacze (zwane też kałdunami) zawsze były i są najlepszym, najsmaczniejszym daniem. Ale rodzina mojej żony (Brodnica, Toruń) nie podziela nas... Pokaż więcej

Ja pochodzę z Rajgrodu (blisko Augustowa) - i u nas kartacze (zwane też kałdunami) zawsze były i są najlepszym, najsmaczniejszym daniem. Ale rodzina mojej żony (Brodnica, Toruń) nie podziela naszego - rajgrodzkiego - zachwytu dla kałdunów. Ani dla tych z kuchni mojej mamy, ani dla tych z restauracji w Augustowie czy Suwałkach, a dzieci wolą pizzę. Tutaj - w Toruniu/Brodnicy - królują zwykłe kluchy ziemniaczane pomieszane ze skwarkami i posypane zimnym twarogiem lub podanymi z kapustą. Trochę mi przykro, za to kartacze/kałduny kojarzą mi się tylko z Rajgrodem, Augustowem i Suwalszczyzną. Oscypków też nie kupuję na targowisku na toruńskim Rubinkowie. Do regionalnych potraw potrzebny jest klimat danego regionu...

Pozdrawiam wszystkich Kartaczowiczów. Piotr

Zgłoś 13.03.2008 gruszmol

Wlasnie je zjedlismy i wyszly przepyszne! Pierwsza partia mi sie nieco rozpadla, ale to byla wina za duzego ognia pod garnkiem. Druga juz byla doskonala. I gotowalam je okolo kwadransa, czyli ta... Pokaż więcej

Wlasnie je zjedlismy i wyszly przepyszne! Pierwsza partia mi sie nieco rozpadla, ale to byla wina za duzego ognia pod garnkiem. Druga juz byla doskonala. I gotowalam je okolo kwadransa, czyli tak jak bylo w przepisie, a nie jak podala Aga 40 minut, to by bylo stanowczo za dlugo.

Pozdrawiam!

Zgłoś 07.04.2008 lucek

nie napisaliscie co z mięsem tylko oziemniakah aco zmięsem czy zemleć czy go pokroic czy dodac ugotowane czy podsmażone nic nie wiadomo?

Zgłoś 07.04.2008 lucek

przepraszam że nie zrozumiałem co zmięsem bo po dokładnym przeczytaniu zauważyłem nazędzia użyte i pisze młynek do mięsa i jużwiem co z mięsem sory!!! Muszę zrobić te kartacze bo ciekawość mnie... Pokaż więcej

przepraszam że nie zrozumiałem co zmięsem bo po dokładnym przeczytaniu zauważyłem nazędzia użyte i pisze młynek do mięsa i jużwiem co z mięsem sory!!! Muszę zrobić te kartacze bo ciekawość mnie zjada jakie to jest w smaku bo dużo się nasłuhałem że to pyszne jedzonko dzięki pozdrawiam.

Zgłoś 10.04.2008 monia

Zazdroszcze wszystkim, których babcie robia kartacze co tydzien:) ja mam okazje jadac je bardzo rzadko, kiedys każde wakacje, które spędzalam w Ełku, a teraz to jeszcze rzadziej:( Raz nawet prób... Pokaż więcej

Zazdroszcze wszystkim, których babcie robia kartacze co tydzien:) ja mam okazje jadac je bardzo rzadko, kiedys każde wakacje, które spędzalam w Ełku, a teraz to jeszcze rzadziej:( Raz nawet próbowlam zrobic ale nie wyszły takie jak powinny ... ale moze skusze się jesczze raz :D

Zgłoś 12.04.2008 slejan

Drodzy fani kartaczy, bardzo chciałbym spróbować tej potrawy. Ale gdzie mogę ją jadać będąc na spływie rzeką Krutynią ?

Wzdłuż całej rzeki zaglądałem do prawie każdego lokalu i nie słysze... Pokaż więcej

Drodzy fani kartaczy, bardzo chciałbym spróbować tej potrawy. Ale gdzie mogę ją jadać będąc na spływie rzeką Krutynią ?

Wzdłuż całej rzeki zaglądałem do prawie każdego lokalu i nie słyszeli o kartaczach... Tak dotarłem do Ruciane - Nidy i też nic.

To gdzie mogę zjeść ? Bo robić mi się nie chce

Zgłoś 16.05.2008 axevir

Jadłem wspaniałe(palce lizać a jakie skwarki!!!!!!!) kartacze w miejscowości BANIE MAZURSKIE zajeżdzie MŁYN.

Pozdrawiam wszystkich:) smakoszy.AXE

Zgłoś 03.02.2010 andrzej kucharz

co to za bzdury? najpierw jakieś kałduny a potem maliny??????????????? ludziska to profanacja nieziemsko pysznego dania jakim są mazurskie kartacze- pychota ! dziękuje autorce za przypomnienie p... Pokaż więcej

co to za bzdury? najpierw jakieś kałduny a potem maliny??????????????? ludziska to profanacja nieziemsko pysznego dania jakim są mazurskie kartacze- pychota ! dziękuje autorce za przypomnienie przepisu, kartacze bardzo przypominały oryginały jedzone na mazurach, choć nie tylko kartacze na mazurach są wyśmienite ;)!

Zgłoś 24.06.2008 mili

Pochodze z Goldapii tu co roku odbywaja sie mistrzostwa swiata w jedzeniu kartaczy,mamy takze festyn na czesc kartaczy ;) Dobre kartacze mozna zjesc w Zajezdzie pod Piekna Gora oraz w Barze Jedr... Pokaż więcej

Pochodze z Goldapii tu co roku odbywaja sie mistrzostwa swiata w jedzeniu kartaczy,mamy takze festyn na czesc kartaczy ;) Dobre kartacze mozna zjesc w Zajezdzie pod Piekna Gora oraz w Barze Jedrus na skarpie,ale najlepsze oczywiscie sa mojej mamy ;)

Zgłoś 12.07.2008 aga

kochani,tu autorka,ja też pochodzę z Gołdapi,no fakt tu są pycha,zwłaszcza jak się kupiło pół świniaka i świerzynka była ,no to w niedzielę musiały być kartacze,ach no i kiszka rzecz jasna...
Pokaż więcej

kochani,tu autorka,ja też pochodzę z Gołdapi,no fakt tu są pycha,zwłaszcza jak się kupiło pół świniaka i świerzynka była ,no to w niedzielę musiały być kartacze,ach no i kiszka rzecz jasna...

ps.w Jędrusiu stanowczo się popsułu,kiedy byłam rok temu w Gołdapi nie najlepsze wspomnienia...

Zgłoś 27.11.2008 Grażyna

Kortacze były obowiązkowym daniem na urodzinach mojego teścia pochodzącego z Suwałk. Teściowa zaczynała je robić z samego rana - cała kuchnia w kartoflach - surowych, gotowanych, tartych na tarc... Pokaż więcej

Kortacze były obowiązkowym daniem na urodzinach mojego teścia pochodzącego z Suwałk. Teściowa zaczynała je robić z samego rana - cała kuchnia w kartoflach - surowych, gotowanych, tartych na tarce, wyciskanych w prasce - istne szaleństwo wymieszane z zapachem majeranku i smazonych skwarek.

Ale jak juz wszystko było posprzątane , a na nakryty stół " wjeżdzały" półmiski z cylindrycznymi kluchami polanymi sutu skwareczkami z cebulką a do tego surówka z białej kapustki i jabłek - uuuu niebo w gębie i uznanie dla Mamuśki! Do tego kieliszeczek ;) zimnej , czystej wódeczki i .... nic więcej nie trzeba.

Szkoda, że nie nauczyłam się je robić.

Ale może - sprowokowana Waszymi zachwytami skorzystam z tego przepisu i zaskoczę męża i Teściową, która z racji wieku nie robi już kartaczy.

Spróbuję!

Zgłoś 01.03.2009 ewka

a dlaczego one się rozpadają przy gotowani mam wszystko zgodnie z przepisem!!! ratyjcie!!!!!!!!!!!

Zgłoś 03.12.2009 arek

Piotr czerwony wlasnie, ja pochodze ze slaska ale moja rodzina od strony ojca z mazur (Kolno) tam tez to nazywamy kałduny) kiedys byłem w ełku na spotkaniu biznesowym i w restauracji podawali ka... Pokaż więcej

Piotr czerwony wlasnie, ja pochodze ze slaska ale moja rodzina od strony ojca z mazur (Kolno) tam tez to nazywamy kałduny) kiedys byłem w ełku na spotkaniu biznesowym i w restauracji podawali kartacze az parsknalem smiechem kiedy podali kartacze a byly to kałduny a nazwy kartacze nie znalem, moja babcia robi je najlepsze mi zawsze cos nie wyjdzie :D ale jak juz wyjdzie.............................

Zgłoś 10.01.2010 ewela

chyba sie skusze i zrobie je dzisiaj na obiad :)

Zgłoś 29.01.2010 bogdan

Ja bym dodał trochę malin do smaku....

Zgłoś 01.02.2010 aneta

hmm..odrobina malin może zagwarantować ekscytujące wrażenia smakowe, idealne dla konesera...

Zgłoś 21.03.2010 `bozus````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

kochani jadlam w srode u mojej synowej ktora robila ze swoja mama byly przepyszne, dzis ja robie na obiad zobczymy czy tez beda takie dobre polecam wszystkim tym ktorzy jeszcze nie jedli kar... Pokaż więcej

kochani jadlam w srode u mojej synowej ktora robila ze swoja mama byly przepyszne, dzis ja robie na obiad zobczymy czy tez beda takie dobre polecam wszystkim tym ktorzy jeszcze nie jedli kartacze to jest niezapomniany smak.pozdrawiam.......

Zgłoś 18.09.2011 mara

Czytam o tych Waszych kartaczach i niestety robi mi się niedobrze.Jak można dawać do nich surowe mięso?Jadłam te kartacze w Augustowie i niestety były ohydne.U mnie na południu też się takie rob... Pokaż więcej

Czytam o tych Waszych kartaczach i niestety robi mi się niedobrze.Jak można dawać do nich surowe mięso?Jadłam te kartacze w Augustowie i niestety były ohydne.U mnie na południu też się takie robi ale nadzienie nasze to niebo w gębie.Gotowane mięsko doprawione odpowiednio zmielone w maszynce razem z kiełbaską.Zapewniam niepowtarzalny smak.

Zgłoś 11.08.2011 Adaś

U mnie w domu (okolice Suwałk) zawsze robiło się kartacze wyłącznie z surowych ziemniaków. Mieszanie z gotowanymi ziemniakami to po prostu pyzy.

Zgłoś 17.05.2011 bocian

Proporcję ziemniaków gotowanych do surowych trzeba dobierać w zależności od pory roku, w której się kartacze robi oraz od gatunku ziemniaków, których się używa. Popularna i w moich rodzinnych st... Pokaż więcej

Proporcję ziemniaków gotowanych do surowych trzeba dobierać w zależności od pory roku, w której się kartacze robi oraz od gatunku ziemniaków, których się używa. Popularna i w moich rodzinnych stronach (Suwałki) i bardziej na południe jest proporcja taka jak w przepisie czyli 1 got. / 2 sur i przy zastosowaniu jej na jesieni przy mącznych odmianach nie będziemy potrzebować mąki ziemniaczanej (no chyba, że gotuje się na kilka razy). Im więcej gotowanych tym bardziej puszyste ciasto, jednak nie będziemy mogli zachwycać się jego puszystością jeśli nam się rozpadnie. Im młodsze ziemniaki tym większy procent surowych zapewni nam spoistość ciasta. Odradzam też rozdrabnianie surowych ziemniaków za pomocą malakserów, elektrycznych tarek do ziemniaków czy innych cudów - masa będzie zbyt gładka i nie odciśniemy z niej nadmiaru wody w odpowiedniej ilości; jeśli komuś zależy na smaku i odpowiedniej konsystencji to pochodzi sobie trzy dni po posiłku z małymi ranami na palcach, nie ma nic za darmo :)

Zgłoś 10.06.2010 janusz

bedac na urlopie na mazurach (dokladnie w Wieckach kolo wegorzewa) zostalismy zaproszeni przez gospodarzy na obiad, to byly wlasnie kartacze.

bylo nas 9-ciu kazdemu z nas smakowaly wysmien... Pokaż więcej

bedac na urlopie na mazurach (dokladnie w Wieckach kolo wegorzewa) zostalismy zaproszeni przez gospodarzy na obiad, to byly wlasnie kartacze.

bylo nas 9-ciu kazdemu z nas smakowaly wysmienicie. powiem danie proste ale smaczne, dzis nadszedl dzien w ktorym ja bede gotowal kartacze. proponuje wszystkim o wyprubowanie tego przepisu bo naprawde warto.

Zgłoś 22.01.2011 Graża

5 kg ziemniaków zetrzyj w maszynce ,następnie odciśnij sok w płóciennej szmatce , ale tak , żeby ziemniaki nie były za suche , dodaj zebraną skrobię z dna miski , w której wyciśnięto sok . Nastę... Pokaż więcej

5 kg ziemniaków zetrzyj w maszynce ,następnie odciśnij sok w płóciennej szmatce , ale tak , żeby ziemniaki nie były za suche , dodaj zebraną skrobię z dna miski , w której wyciśnięto sok . Następnie do tej masy dodaj 1,5 kg gotowanych ziemniaków zmielonych w maszynce do mielenia mięsa lub przepuszczonych przez praskę.Całość wymieszaj, dodaj ok. 2łyżek płaskich soli ....Wcześniej przygotuj mięsa mielonego 1kg /sól, czosnek ,starta cebulka, pieprz czarny, majeranek /. Masę ziemniaczaną rozpłaszcz na ręce , połóż kulkę mielonego mięsa , całość sklej i ugnieć w rękach na podłużny kartacz.......Jak ich zrobisz ze 20 szt albo i więcej , to wrzucaj do osolonego wrzątku stopniowo ni przerywając wrzenia .Dużą drewnianą łyżką możesz delikatnie poruszać w garnku . Po wypłynięciu gotuj 15-20 min.Podawać ze skwareczkami z cebulką .

Zgłoś 08.07.2010 E, Ełk

Dzisiaj mam zamiar zrobic kartacze z tego przepisu. Całe dzieciństwo się nimi zajadałam, pyszne, właśnie gotuje ziemniaczki.....

Zgłoś 22.07.2010 Augustów

Najlepiej kupić maszynkę elektryczną do tarkowania ziemniaków.Nie wyobrażam tarkowania ziemniaków przy pomocy tarki.U mnie ,niestety nie przepadają za taką potrawą.Wolą kuchnię japońską lub śród... Pokaż więcej

Najlepiej kupić maszynkę elektryczną do tarkowania ziemniaków.Nie wyobrażam tarkowania ziemniaków przy pomocy tarki.U mnie ,niestety nie przepadają za taką potrawą.Wolą kuchnię japońską lub śródziemnomorską.Ale dla tych co lubią ziemniaki to może i dobre.

Zgłoś 05.02.2011 Vitalissa

przepis na kartacze:-)

http://kuchniavitalissy.blogspot.com/2011/02/kartacze-cepeliny.html

Zgłoś 23.10.2010 mzniek

arek,Kolno to nie Mazury

Zgłoś 28.01.2011 Klaudia

Zrobiłam właśnie kartacze, wyszły wyśmienite w smaku tylko mięso strasznie się zbiło i zrobiło się twarde. Co zrobiłam nie tak? Proszę o odp, bo chciałabym zrobić je ponownie z miękkim mięskiem ... Pokaż więcej

Zrobiłam właśnie kartacze, wyszły wyśmienite w smaku tylko mięso strasznie się zbiło i zrobiło się twarde. Co zrobiłam nie tak? Proszę o odp, bo chciałabym zrobić je ponownie z miękkim mięskiem w środku. Aha mielone dałam gotowe z paczki. Z góry dziękuje pa

Zgłoś 29.01.2011 aneta

Jeśli wkładamy do środka mięso surowe, będzie zbite. Lepiej wcześniej mięso ugotować, a potem zmielic, będzie mięciutkie.

Zgłoś 27.09.2011 jadwiga

ZROBIŁAM KARTACZE,TROCHĘ INACZEJ NIŻ WASZ PRZEPIS, MAM GO W GLOWIE OD LAT,NA WYCZUCIE ,PODSTAWA SA ZIEMNIAKI GOTOWANE I TARTE,MIESKO MIELONE NA OSTRO ,DO KARTACZY DAJE SUROWE ,DOBRZE DOPRAWIONE.... Pokaż więcej

ZROBIŁAM KARTACZE,TROCHĘ INACZEJ NIŻ WASZ PRZEPIS, MAM GO W GLOWIE OD LAT,NA WYCZUCIE ,PODSTAWA SA ZIEMNIAKI GOTOWANE I TARTE,MIESKO MIELONE NA OSTRO ,DO KARTACZY DAJE SUROWE ,DOBRZE DOPRAWIONE.BYŁY W3SPANIAŁE,DUZO ZALEZY OD ZIEMNIAKÓW.MUSZA BYC SYPKIE,

Zgłoś 27.10.2011 żyleta 46

Pozdrawiam wszystkich smakoszy kartaczy ! Przeczytałam prawie wszystko na temat tych ziemniaczanych delicji.Pora sprawdzić teorie w praktyce.Uraczę swoich bliskich tym smacznym jedzonkiem.Chyba ... Pokaż więcej

Pozdrawiam wszystkich smakoszy kartaczy ! Przeczytałam prawie wszystko na temat tych ziemniaczanych delicji.Pora sprawdzić teorie w praktyce.Uraczę swoich bliskich tym smacznym jedzonkiem.Chyba dam radę,nie świeci przecież lepią kartacze . Ja tu gadu, gadu a w kuchni kartofle kipią. Na mnie czas .

Zgłoś 31.12.2011 stela

dzisiaj dopiero natrafiłam na pszepis i w najbliszym czasie będę robić bo jadłam je na wycieczce bedąc,

Zgłoś 29.12.2011 halina

Ja daje farsz zrobiony z sera np.2kostki sera ,2żółtka, sól pieprz do smaku.Są też przepyszne i polewam topioną słoninką z boczkiem i z cebulką.A mój tata dawał farsz kapuściany taki jak na pier... Pokaż więcej

Ja daje farsz zrobiony z sera np.2kostki sera ,2żółtka, sól pieprz do smaku.Są też przepyszne i polewam topioną słoninką z boczkiem i z cebulką.A mój tata dawał farsz kapuściany taki jak na pierogi z kapustą, były pyszne. Polecam!

Zgłoś 07.01.2012 łasuch

Chciałbym zjeść to bo na zdjęciu wygląda pysznie

Zgłoś 07.01.2012 łasuch

Chciałbym zjeść to bo na zdjęciu wygląda pysznie.

Zgłoś 07.01.2012 łasuch

tata mi właśnie robi

Zgłoś 05.02.2012 jaaa

Jadłam kartacze w różnych miejscach - u Babci, Cioci jednej, drugiej ogólnie mówiąc u rodziny Taty na Podlasiu. Jadłam również na Litwie - tam kartacze podawano tradycyjnie z tłuszczykiem - skwa... Pokaż więcej

Jadłam kartacze w różnych miejscach - u Babci, Cioci jednej, drugiej ogólnie mówiąc u rodziny Taty na Podlasiu. Jadłam również na Litwie - tam kartacze podawano tradycyjnie z tłuszczykiem - skwareczki z cebulką, ale dostaliśmy też gęstą kwaśną śmietanę, taką jaka kiedyś bywała w sklepach, a napewno była w domach mojej rodzinki. Na dworze mrozik taki jak dziś tak ok -20st.C a my wcinamy gorące cepelinki z cebulką. Tą gęsta śmietanę posmarowaliśmy na wspaniałym ciemnym chlebie, na to trochę cukru i była taka wyżerka, że aż palce lizać. Litwini patrząc na to co robiliśmy stwierdzili, że to tylko Polacy tak potrafią jeść i cieszyć się z tak prostych i smacznych potraw... Ojej zjadłabym to raz jeszcze!!!!!! Idę przygotować mięsko na farsz. Zaskoczę tatę!

Zgłoś 11.07.2012 Kasia

Do GRuszmola- Aga w przepisie podała - gotować 10-15 minut . te 40 minut o których piszesz, że stanowczo za długo napisała Marzena która napisała w komentarzach przepis w zasadzie taki sam ... Pokaż więcej

Do GRuszmola- Aga w przepisie podała - gotować 10-15 minut . te 40 minut o których piszesz, że stanowczo za długo napisała Marzena która napisała w komentarzach przepis w zasadzie taki sam jak Autorka przepisu. mam zamiar zrobić kiedyś KARTACZE - ale dużo przy nich pracy, szczególnie tarcie ziemniaków. ale ... mam chęć na nie Dziekuje AUTORCE za przepis