Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kartoflak

Tekst i foto xawery 12-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?tanie złprosty40? min.średnia

Składniki:

ziemniaki, cebula, jajko, gałka muszkatołowa, sos pomidorowy, papryka, pieczarki (lub inne grzyby), sól, pieprz, ser żółty - koniecznie (obojęnie jaki, byle nie śmierdział, bo wtedy nie da się tego zjeść), zioła, oliwki (zresztą co się ma akurat w lodówce), można dodać pokrojone w plastry ziemniaki "wczorajsze"

Jak przyrządzić:

Połowę ziemniaków zetrzeć na tarce, a drugą pokroić w plastry, cebulkę pokroić (zresztą wszystko inne też) i podsmażyć. Potem wszystko zmieszać i usmażyć, polać pod koniec keczupem, majonezem, musztardą, dipem - w zależności od upodobań.

Potrzebne przybory:

łyżka, nóż, patelnia

Jak podawać?

Na talerzu, chyba że ktoś lubi jeść z podłogi, ale nie wnikam w upodobania.

Uwagi:

Żarcie typowo studenckie. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.10.2006 Hala

To...."coś" pownno nazywać się "mamałyga" bo inaczej jest to profanacja poczciwego "kartoflaka"........

Zgłoś 10.10.2007 OLA

TEN SMIETNIK TO JEDZENIE DLA GREMLINOW

Zgłoś 24.08.2010

mamałyga to bardzo dobre danie... ale nie na ziemniakach...

Zgłoś 14.05.2012 mła

profanacja... To powinno się nazywać: Moja wariacja na temat kartoflaka.