Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kartoflak - szybkie danie

Tekst i foto dużyMa 06-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty10 min.?

Składniki:

- ziemniaki (1 duży),
- cebula (1 duża),
- mąka,
- olej (masło),
- jajko,
- sól,
- pieprz do smaku,
- w wersji niewegetariańskiej wędlina dowolna np. "przegląd tygodnia".

Jak przyrządzić:

Cebulę pokroić na średnią kostkę, zeszklić na tłuszczu, ziemniak zetrzeć na drobnej tarce, dodać mąkę, jajo, zeszkloną cebulę ew. posiekaną wędlinę. Cobrze wymieszać do uzyskania konsystencji gęściejszej niż na placki, wyłożyć na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem (niedużo tłuszczu), przykryć, po chwili zredukować płomień, smażyć ok. 3-4 min do ścięcia wierzchu po czem placek przewrócić i smażyć pod przykryciem dalsze 3 min. do pełnej twardości.

Uwagi:

Podawać z ostrymi sosami, zamiast wędlin można dodać ser żółty w średnią kostkę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.06.2004 INA

to taki omlecik ziemniaczany:)

Zgłoś 20.07.2004 patrycja

U mnie zawsze robi sie tą potrawę z 5 kg ziemniaków, starte na najdrobniejszych oczkach, do tego mąka pszenna (może być drobniutka kasza kukurydziana- tzw. polenta)- w razie gdyby było zbyt dużo... Pokaż więcej

U mnie zawsze robi sie tą potrawę z 5 kg ziemniaków, starte na najdrobniejszych oczkach, do tego mąka pszenna (może być drobniutka kasza kukurydziana- tzw. polenta)- w razie gdyby było zbyt dużo soku, do tego jajo, podsmażona cebujka, przyprawy: sól, pieprz, ZIELE ANGIELSKIE, wlewamy do brytfanny (najlepiej od razu w tym mieszać) i via na 2,5 godz do piekarnika. Moja ciotka wkłada często do środka mięso obsmażone jak do duszenia. można poszukać tej potrawy pod hasłem kulebiak. warto się pomęczyć, bo jest prrzzepyyyszna.pozdrawiam.

Zgłoś 23.07.2004 Wioletta

U nas mówi się na tą potrawę BUGAJ

Smaży się na małej patelni, wtedy można wylać na całą patelnie, jak naleśnik. MNIAM

Zgłoś 14.08.2004 Agata

Eeee tam Wszystko co z kartofli to mmmmniam

Zgłoś 14.09.2004 Misiek

Kartofelki mniam. Tylko u nas nazywa babka ziemniaczana i to sierobi w prodziżu na skalę bardziej globalną

......:)

Zgłoś 28.10.2004 jutkin

U mnie to się nazywa FAFRYŚKA.

Zgłoś 01.11.2004 zbiig

jak sama nazwa wskazuje - kartoflak, to kartofle we flaku. całą mase w cienkie jelito wieprzowe, na brytwankę i do piekarnika, gorąco polecam.

Zgłoś 15.03.2005 globus

to bardziej placek ziemniaczany niż ,, kartoflak,, kartoflak zawarty jest w przepisie od Patrycji - a to co napisał ,, zbiig,, to obrzydlistwo - WE FLAKU , JELITO - przepraszam nie przy jedzeniu... Pokaż więcej

to bardziej placek ziemniaczany niż ,, kartoflak,, kartoflak zawarty jest w przepisie od Patrycji - a to co napisał ,, zbiig,, to obrzydlistwo - WE FLAKU , JELITO - przepraszam nie przy jedzeniu radek Ciechanów

Zgłoś 03.11.2005 Violka

Dla mnie bomba!roztopilam jeszcze na wierzchu ser....pychotka

Zgłoś 13.01.2007 Paweł

Dla mnie i nazwa tej tam powyżej "potrawy", i ona sama to jakaś totalna PROFANACJA!!!. Otóż pochodzę z Galicji i tam kartoflak, to rodzaj placka. A oto przepis (z kg mąki):

Fars... Pokaż więcej

Dla mnie i nazwa tej tam powyżej "potrawy", i ona sama to jakaś totalna PROFANACJA!!!. Otóż pochodzę z Galicji i tam kartoflak, to rodzaj placka. A oto przepis (z kg mąki):

Farsz:

- ugotować 2 kg obranych oczywiście ziemiaków,

- przyszmażyć dwie średnie cebule pokrojone w drobną kostkę,

- do ugotowanych ziemiaków wsypać 3/4 szklanki kaszy gryczanej,

- ziemiaki z kaszą i cebulą podusić, i wystudzić,

- do wystudzonych ziemiaków dodać 3/4 kostki białego sera i jeszcze raz podusić.

Ciasto:

- jest to ciasto drożdżowe - przepisu więc nie będę podawał.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, z jednej będzie spód, z drugiej wierzch. Później jeszcze wymarować blachę (formę) margaryną i posypać bułką, gotowy placek posmarować jajkiem i porobić otwory widelcem i do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Trzymać, aż góra zbrązowieje (ok. 40 min.). Kartoflak pychota jest, gdy jest świeżo wyjęty z piekarnika z żurem (nie - żurkiem; bo to jakieś nieporozumienie!), czerwonym barszczem, kwasem.... Jeżeli ktoś chciałby jeszcze jakieś inne przepisy, to proszę o kontakt mailowy.

Zgłoś 12.02.2009 do matani

proste rozwiazanie- zmien rodzine;) hehe co to za sztuka obrac 1 ziemniaka dla siebie i przygotowac 1 porcje:-)wiecej dla ciebie bedzie:)

Zgłoś 09.11.2007 jw

U mnie potrwa ta, funkcjonuje pod śmiszną nazwą BLINIORZ:)

Jest pyszna i gorąco polecam!

Zgłoś 14.02.2008 matani

a moja rodzina nie chce tego jeść, a ja uwielbiam.... i co z takim fantem zrobić, sama dla siebie nie będę gotować...

Zgłoś 23.02.2008 aga

w mojej rodzinie nazywamy to tarciuch. pyszne

Zgłoś 12.04.2008 Rafal

Na kurpiach prawidłową nazwą jest rejbak. Przypomina trochę w wykonaniu to co napisał kolega z Galicji ale jak widać po nazwie to jednak trochę inne danie :) U mnie w rodzinie to raczej nazywamy... Pokaż więcej

Na kurpiach prawidłową nazwą jest rejbak. Przypomina trochę w wykonaniu to co napisał kolega z Galicji ale jak widać po nazwie to jednak trochę inne danie :) U mnie w rodzinie to raczej nazywamy kuglem.