Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kartoflanka berlińska

Tekst i foto aga 08-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

- 50 dag ziemniaków,
- 10 dag cebuli,
- 20 dag wędzonego boczku (ze skórką),
- łyżka startego majeranku,
- marchewka,
- kawałek selera,
- por,
- łyżka oleju,
- sól, pieprz,
- 4-5 szklanek bulionu,
- łyżka zielonych listków majeranku.

Jak przyrządzić:

Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać obrane, umyte, pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażyć i przełożyć do garnka. Dodać skórkę z wędzonego boczku oraz obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa, zalać gorącym bulionem. Całość doprowadzić do wrzenia, dodać majeranek i gotować na małym ogniu ok. 30min. Wyjąć skórkę, a zupę po ostudzeniu zmiksować lub przetrzeć przez sito. Boczek drobno pokroić, zrumienić na patelni, dodać do zupy. Na koniec zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jak podawać?

Podawać z grzankami, posypaną zielonym majerankiem lub natką pietruszki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.11.2004 Kasiunia

Od tej skórki chyba lepsze były by kości wędzone?

Zgłoś 25.05.2006 Trzpiota

ja zamiast tego boczku na koniec dodaje paróweczki cielęce pokrojone w plasterki (zainspirowane kartoflanką robioną p.pana Makłowicza), natomiast zupy nie miksuje lecz wyławiam połowe ziemniaków... Pokaż więcej

ja zamiast tego boczku na koniec dodaje paróweczki cielęce pokrojone w plasterki (zainspirowane kartoflanką robioną p.pana Makłowicza), natomiast zupy nie miksuje lecz wyławiam połowe ziemniaków, przecieram przez sito i dodaje do całości żeby była troszke bardziej gęsta (równioeż podpowiedziane przez Makłowicza ;))

Zgłoś 25.05.2006 Trzpiota

primo: bulion musi być wołowy, mmocny i aromatyczny

Zgłoś 30.08.2006 majeranek

Zupka mi wyszla super. Maz wcinal az mu sie uszy trzesly, Zjadl caly garnek zupy na raz. Dziekuje za przepis. !!!