Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kartoflanka

Tekst i foto bibi-lola 20-03-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-niski złprosty40 min.-

Składniki:

5 dużych ziemniaków, 2 marchewki, 1 mała cebula lub pół dużej, nieduży kawałek przerośniętego wędzonego boczku, 1 kiełbasa śląska, czosnkowa lub parówka, 1,5 litra rosołu lub bulionu, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, łyżeczka octu, łyżka maggi.

Jak przyrządzić:

Kartofle i marchewkę pokroić w kostkę. Cebulę i boczek pokroić bardzo drobno. Najpierw włożyć do garka boczek i na niewielkim ogniu wytopić tłuszcz. Na to wrzucić pokrojone kartofle, marchewkę i cebulę, lekko podsmażyć, ale uważać, żeby się nie przypaliło, tak około 1 minuty. W razie gdyby za bardzo przywierało do garnka, podlać lekko bulionem. Gdy cebula się zeszkli, zalać resztą bulionu i gotować na średnim ogniu około 20 minut. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem, maggi. Po 15 minutach gotowania dodać listek laurowy, łyżeczkę octu i szczyptę majeranku. Listek po krótkim gotowaniu jednak wyjąć. Jeśli ktoś lubi gęste zupy, miksuje to wszystko mikserem, ale nie za długo, żeby nie była to breja brunatna. Zwolennicy kartoflanki z kiełbasą podsmażają lekko pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę (parówkę). Wrzucić ją na samym końcu do garnka.

Potrzebne przybory:

garnek, nóż, chochla, deska do krojenia

Jak podawać?

Podawać ze świeżym chlebem, ewentualnie bagietką lub bułką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.06.2007 lenel

jestem po degustacji, troche rozczarowany, nie krytykuję każdy gotuje co mu się podoba ale mam takie uwagi.

1. Bardzo tłusta dobrze by było odsączyć boczek po usmażeniu.

2. Ziemni... Pokaż więcej

jestem po degustacji, troche rozczarowany, nie krytykuję każdy gotuje co mu się podoba ale mam takie uwagi.

1. Bardzo tłusta dobrze by było odsączyć boczek po usmażeniu.

2. Ziemniaki i marchew gotowane w jednym czasie ? marchew była chrupiąca a ziemniaki się rozpadły.

3. Po 15 min gotowania dodać łyżeczkę octu? - wtedy marchew pozostanie już na wieki chrupiąca.

4. W smaku zdecydowanie przeważa bulion i maggi.

Smacznego.