Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kartoflanka po wiedeńsku

Tekst i foto Żabory2 24-02-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty40-50 min.?

Składniki:

- 30 dag ziemniaków
- 1 porcja włoszczyzny
- 1 cebula
- 10 dag wędzonego boczku
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 kostki rosołowe
- 1 łyżeczka mąki
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta kwasku cytrynowego
- sól
- pieprz
- vegeta
- maga

Jak przyrządzić:

Włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić do 1,5 litra wody. Dodać przyprawy, kostki rosołowe i gotować 35 min.

Boczek pokroić w kostkę/paseczki i podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zarumienić (uwaga, żeby nie spalic!). Oprószyć mąką, dodać do zupy i zagotować.
Zaprawić śmietaną.

Jak podawać?

Podawać na ciepło. Bez makaronu, ani innych klusek ;)

Uwagi:

Bardzo ważne, żeby nie spalić cebuli, bo wtedy cała zupa przejdzie zapachem spalenizny :/
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.03.2005 Elżbieta

A ja dodaję na końcu łyżkę dobrego octu winnego i koniecznie posiekany szczypiorek. Wg mnie dopiero te dodatki stanowią o zupełnie innym, niepowtarzalnym smaku kartoflanki po wiedeńsku

Zgłoś 07.05.2005 olaboga

jak kurde widze w przepisie takie syfy chemiczne jak vegete albo maga to nawet nie chce mi se dalej czytac :p Po co psujecie i zabijacie pyszne smaki warzyw i innych przypraw tym badziewiem ????... Pokaż więcej

jak kurde widze w przepisie takie syfy chemiczne jak vegete albo maga to nawet nie chce mi se dalej czytac :p Po co psujecie i zabijacie pyszne smaki warzyw i innych przypraw tym badziewiem ????????????????

Zgłoś 31.05.2005 Żabory2

Jeśli masz problem, to nie musisz cztać tych przepisów, a już tym bardziej tego jeść.

Zgłoś 07.11.2011 alicjaaa

MAGA....na Boga !!! ta przyprawa poprawnie pisana nazywa sie MAGI i nie podlega odmianie...jak piszecie na forum publicznym postarajcie sie nie robic wiochy

Zgłoś 23.11.2006 elcia

Znów kolejna osoba co krytykuje Człowieku daj sobie spokój! Jabędę próbować twój przepis bo ja robię trochę inaczej ale zawsze mi soc brakuje w tej zupie jak ja robie Będę próbowac i dam znac j... Pokaż więcej

Znów kolejna osoba co krytykuje Człowieku daj sobie spokój! Jabędę próbować twój przepis bo ja robię trochę inaczej ale zawsze mi soc brakuje w tej zupie jak ja robie Będę próbowac i dam znac jak wyszła:)

Zgłoś 16.02.2007 teresa

ta zupa jest wspaniała.

Zgłoś 29.12.2011 realista

Olaboga ..zapomniałeś jeszcze o kostkach rosołowych, zpomniałeś o jarzynach , które powszechnie rosną na nawozach sztucznych, zapomniałeś o boczku ze świni karmionej chemicznymi paszami...tak na... Pokaż więcej

Olaboga ..zapomniałeś jeszcze o kostkach rosołowych, zpomniałeś o jarzynach , które powszechnie rosną na nawozach sztucznych, zapomniałeś o boczku ze świni karmionej chemicznymi paszami...tak naprawdę to zapomniałeś używać ..mózgu!!!!