Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kasza gryczana z masłem

Tekst i foto Marcin N. 07-04-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1-prosty1,30 min.-

Składniki:

na 1 osobę:
pół szklanki kaszy gryczanej,
1/5 kostki masła,
przyprawa do zup (np. knorr, maggi)10-15 kropli,
wegeta (płaska łyżeczka),
garnek wody (dość sporo).

Jak przyrządzić:

Gotujemy wodę. Wrzucamy kaszę i dodajemy płaską łyżeczkę wegety. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby gdy woda odparuje to dolewamy (gotujemy około 1.30 godziny aż do rozgotowania). Ma powstać papka o maksymalnie odparowanej wodzie ale nie przypalić i żeby za sucha nie była. Zestawiamy z kuchenki, dodajemy masła i przyprawy do zup. Mieszamy do całkowitego zmieszania masła i przyprawy.

Potrzebne przybory:

Garnek, kuchenka, przykrywka.

Jak podawać?

Prosto z garnka lub talerzyka, jeść łyżką.

Uwagi:

Pyszne dietetyczne danie. Dobre na żołądek a w razie przeziębienia mocno rozgrzewa. Może to nie szczyt kulinarnej sztuki ale naprawdę pyszne dla lubiących kaszę gryczaną i maślany posmak.

Czas przygotowania:

Pilnować by się nie przypaliła, przemieszać od czasu do czasu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.07.2009 Marcin N.,

Ja kupuje pierwszą lepszą. Mozna przed wsypaniem do garnka przepłukać pod bieżącą wodą w sitku. Pozdrawiam

Zgłoś 22.03.2009 encepencewktorejrece,

jakiej firmy kasze gryczana wybrac, zeby nie bylo w niej piachu, ktory strzela na zabkach i obrzydza strasznie?

Zgłoś 17.06.2013 gość

Wow, this is in every rpsecet what I needed to know.

Zgłoś 19.06.2013 gość

iJpLyr lmdxqevxaakq