Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kasza z warzywami

Tekst i foto Jola 29-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-610 złprosty30 min.niska

Składniki:

0,5 kg kaszy jęczmiennej,
2-3 cebule lub pory,
2-e duże marchewki,
0,6 kg pieczarek,
5-6 ząbków czosnku

Jak przyrządzić:

Warzywa kroimy w cienkie plasterki i lekko podsmażamy na oliwie z pestek winogron. Najlepiej podsamżyć je osobno. Kaszę jęczmienną gotujemy al dente. Wszystkie składniki łączymy, dodając zioła (oregano, majeranek i pieprz. Na koniec dodajemy pokrojony w plasteki czosnek i zapiekamy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym ok. 30 min. Wierzch zapiekanki można przyprószyć parmezanem lub żółtym serem. Smacznego!

Potrzebne przybory:

Deska, nóż, patelnia, naczynie żaroodporne, garnek - niestety trochę dużo tych przyborów, ale nie mam magicznego parowaru.

Jak podawać?

Normalnie, trzeba usiąść przy stole i grzecznie zajadać.

Uwagi:

Potrawa lekka, pożywna, mało czasochłonna, można po niej odlecieć...

Czas przygotowania:

Problemy może sprawiać tylko obieranie cebuli. Należy jednak pamiętać, że jest ona aseptyczna i ten zabieg może nam wyjść z korzyścią dla organizmu...
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.