Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kawa frappe

Tekst i foto Kicia 17-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
110 złprosty10 min.?

Składniki:

- kawa capuccino,
- zimne mleko 3,2%,
- lód,
- gałka lodów śmietankowych lub czekoladowych,
- bita śmietana,
- kakao do posypania.

Jak przyrządzić:

Wiec do miksera wsypujemy trzy kopiaste łyzeczki kawy capucino, wrzucamy okolo 3 kostek lodu, dolewamy okolo 350 ml zimnego mleka 3,2% i miksujemy przez okolo 3-4 minut. Tak przygotowany koktajl kawowy wlewamy do duzego pucharu, szklanki, jak wygodnie, wrzucamy gałke lodów, na wieszchu dekorujemy duzą iloscia bitej śmietany na koniec posypujemy bitą śmietane kakaem. Wysmienite, naprawde warto spróbowac...Polecam... Smacznego!

Jak podawać?

Najlepiej w kielichu, z rurką i łyzką do koktajli.

Uwagi:

Wazne jest to, aby mleko bylo dosc mocno schłodzone.

Czas przygotowania:

Mikser powinien byc ustawiony na max. predkosci.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.09.2004 bik

współczuje ! masa nie potrzebnych kalorii.

Zgłoś 25.09.2004 Adam

Jeżeli masz zamiar liczyć kalorie to chyba pomyliłaś/eś adres strony!!!

Zgłoś 26.09.2004 Ola

Ja do zwykłej, czarnej kawy dodaję trochę cukru i miksuję z lodem.

Kalorii duuuuzo mniej i mnie przypomina kawe mrożoną, a bardziej frappe.

Zgłoś 22.10.2004 Asia

To nie jest typowa kawa Frappe, przypomina bardziej kawę mrożoną. Typowa Frape zawiera tylko kawe rozpuszczalną, cukier, zimną wodę i lód.

Zgłoś 24.01.2005 lunaak

Nie tak. Należy dodać kawę uprzdnio zaparzoną (może być rozpuszczalna lub zwykła) i schłodzoną, inaczej wychodzi lura na zimno. Ponadto dodaje się lody waniliowe ale przez miksowaniem.

... Pokaż więcej

Nie tak. Należy dodać kawę uprzdnio zaparzoną (może być rozpuszczalna lub zwykła) i schłodzoną, inaczej wychodzi lura na zimno. Ponadto dodaje się lody waniliowe ale przez miksowaniem.

Zgłoś 21.02.2005 si

chcialm tylko za znaczyc ze capuccino to nie jest kawa. to napoj kawowy. pojedz do wloch i zamow kawe capuccino. podadza ci jedno i drugie...

Zgłoś 01.04.2005 niuiaa17

eeee juz tak na nia nie najezdzajcie :D pycha i tyle a kalorie mam gdzies :P nie martwie sie o figure bo jestem chuda :D:D mua :*

Zgłoś 30.06.2005 cesarz

dla wiadomosci wszystkich. Prawdziwa kawa Frappe wywodzi sie z grecji i jest to tylko czarna zaparzona kawa bez dodatkow, gorzka schłodzona lodem w shakerze barmanskim. Oczywiscie rozpowszechnio... Pokaż więcej

dla wiadomosci wszystkich. Prawdziwa kawa Frappe wywodzi sie z grecji i jest to tylko czarna zaparzona kawa bez dodatkow, gorzka schłodzona lodem w shakerze barmanskim. Oczywiscie rozpowszechniona jest z tymi wszystkimi dodatkami dlatego ze w orginale mało komu smakuje poza grekami:)

Zgłoś 28.08.2005 babilon

Proponuje do tego wydusic troche bananow jest lepsze

Zgłoś 10.09.2005 andzia

to nie frape!!!!prawdziwa frape.Przepis;pojedyncze espresso,3kostki cukru,50ml zimnego mleka,20ml sosu toffi,lod kostka caly kubek 0,3,lody toffi 1 plaska galka.Calosc zmiksowac w blederze;-)Zyc... Pokaż więcej

to nie frape!!!!prawdziwa frape.Przepis;pojedyncze espresso,3kostki cukru,50ml zimnego mleka,20ml sosu toffi,lod kostka caly kubek 0,3,lody toffi 1 plaska galka.Calosc zmiksowac w blederze;-)Zycze smaczneko.

Zgłoś 01.04.2006 Katerina

to nie jest zadna FRAPE. ja mieszkam w grecji i kawa frape jest z kawy rozpuszczalnej NESCAFE.ale te ludzie glopoty pisza,najpirw sprawdzcie a potem na neta dawajcie

Zgłoś 01.04.2006 Katerina

PRAWDZIWA FRAPE- po pierwsze wysoka szklanka ,dajemy kawe rozpuszczalna nescafe,cukier zlewamy troszke woda i miksujemy,potem dodajemy mleczko(jesli chcecie) kostki lodu i zalewamy do konca wod... Pokaż więcej

PRAWDZIWA FRAPE- po pierwsze wysoka szklanka ,dajemy kawe rozpuszczalna nescafe,cukier zlewamy troszke woda i miksujemy,potem dodajemy mleczko(jesli chcecie) kostki lodu i zalewamy do konca woda! a jak chcesz w lato mozesz dodac lody smietankowe zamiast mleczka!

Zgłoś 16.07.2006 ola

frappe to kupcie soie w supermarkecie za 1zł. tylko mleko potrzebne haha

Zgłoś 27.07.2006 Jerza

Byłam w Grecjii i piłam frappe, mnisi w klasztorze sprzedawali :D Jak dla mnie to tam mleka nie było, za to dużo piany na wierzchu, mi tam smakowało, gdyby nie cukier to by cholernie gorzkie był... Pokaż więcej

Byłam w Grecjii i piłam frappe, mnisi w klasztorze sprzedawali :D Jak dla mnie to tam mleka nie było, za to dużo piany na wierzchu, mi tam smakowało, gdyby nie cukier to by cholernie gorzkie było.

Zgłoś 09.09.2006 Iras

Pracowałem w knajpie w Grecji :)

Frape to nesca z wodą - miksowana, ale grecy najcześciej proszą o wersję z cukrem i mlekiem

Zgłoś 09.09.2006 Hugo

Jako ze mnie Kolega Iras namowił na Frape :) to sobie zrobiłem z Nesci :) tylko ze ja dodałem jeszcze : gliko i megala :) nie lubie jakos bez mleka :) jednym słowem :) chwila rozkoszy na nadc... Pokaż więcej

Jako ze mnie Kolega Iras namowił na Frape :) to sobie zrobiłem z Nesci :) tylko ze ja dodałem jeszcze : gliko i megala :) nie lubie jakos bez mleka :) jednym słowem :) chwila rozkoszy na nadchodzacy dzień :P

Zgłoś 24.11.2006 syla21

Co wy ludziska piszecie na temat kawy frappe:( otoz kawa frappe to nic innego jak lyzeczka kawy nescafe frapee do tego dodajemy lyzeczke cukru (lub bez jesli ktos nie slodzi kawy) wode mineral... Pokaż więcej

Co wy ludziska piszecie na temat kawy frappe:( otoz kawa frappe to nic innego jak lyzeczka kawy nescafe frapee do tego dodajemy lyzeczke cukru (lub bez jesli ktos nie slodzi kawy) wode mineralną i mleczko jesli ktos lubi slabiutką. Mieszamy to w sheikerze lub domowym sposobem lyzeczką dosc emocjonalnie:) do tego dodajemy kostki lodu i jest READY:) i prosze bez zadnych udziwnien typu lody smietankowe lub posypka capucino bo mylicie rodzaje kawek! pozdrawiam!

Zgłoś 20.06.2007 gregorio

It is the Greek version of the Italian caffe' "sceccherato" (shaken iced coffee), the most popular summer drink after ouzo.

INGREDIENTS:

1 cup of moka or espr... Pokaż więcej

It is the Greek version of the Italian caffe' "sceccherato" (shaken iced coffee), the most popular summer drink after ouzo.

INGREDIENTS:

1 cup of moka or espresso coffee

1 teaspoon sugar (metrio) or 2 teaspoons (glico')

PREPARATION:

1. Dissolve sugar

2. Add 2 coffee cups of water (or 1 of water and 1 of milk)

3. Then blend with stick blender until pale and fluffy.

4. Serve with two ice cubes and a straw.

Zgłoś 20.06.2007 gregorio

Greek Frappe. It is the most popular coffee in Greece for the last 30 years.

This recipe makes enough for one serving.

1 1/2 tsp instant coffee (Nescafe Original red label is the ... Pokaż więcej

Greek Frappe. It is the most popular coffee in Greece for the last 30 years.

This recipe makes enough for one serving.

1 1/2 tsp instant coffee (Nescafe Original red label is the most popular brand)

1 1/2 cups cold water

Sugar

Milk

Ice cubes

In a shaker or blender mix together 5 Tbs water, coffee and sugar to taste.

Zgłoś 05.01.2009 londyn!!

co wy wiecie kawa rozpuszczalna to nie wszystko musi byc kupiona w grecji bo nasza to wyrób kawopodobny na POLSKE!!!

Zgłoś 17.07.2008 agni

YASSAS

POLI OREO.Osobiście Frappe robiłam w wysokiej szklance z jednej łyżeczki neskafe, 2 łyżeczki cukru(ZAHARI), odrobina zimnej wody, miksowałam specjalnym urządzeniem do frappe dzięk... Pokaż więcej

YASSAS

POLI OREO.Osobiście Frappe robiłam w wysokiej szklance z jednej łyżeczki neskafe, 2 łyżeczki cukru(ZAHARI), odrobina zimnej wody, miksowałam specjalnym urządzeniem do frappe dzięki któremu powstawała wysoka pianka, mleko(GALA zimne), woda (NERO zimna) i kostki lodu.słomka. KALI OREXI

Zgłoś 02.09.2008 radzio

Ci ludzie to jakies mongoloidy i chyba byli w Grecji palcem po mapie,jakie k... espresso czy kawa zaparzona,prawdziwy i jedyny przepis na frappe podala Katerina a reszta to gowno warte bzdury.

Zgłoś 15.06.2010 Isenka

Hugo nie mogłeś dodać "megala" ponieważ gala to mleko a zwrot "me gala" oznacza z mlekiem:) Pozdrawiam...