Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kawa mrożona-łatwy przepis! Bez użycia szejkera

Tekst i foto supermemo 01-06-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1-prosty3-5 minut min.-

Składniki:

Woda,
2-3 kostki lodu,
1-2 łyżeczki cukru,
1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
mleko.

Jak przyrządzić:

Do słoika po małym majonezie winiary ( lub innym o pojemności 350 ml-400 ml) wlewamy 2 cm przegotowanej zimnej wody. Do tego dodajemy 2-3 kostki lodu, cukier 1-2 łyżeczki- w zależności od tego jak bardzo słodka chcemy mieć kawę oraz 1-2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy. Słoik zakręcamy i wstrząsamy aż lód się roztopi i przestaniemy słyszeć jak uderza o brzegi słoika. Następnie otwieramy słoiczek i i wlewamy mleko tyle ile wejdzie. Zakręcamy słoiczek i znowu wstrząsamy 3-5 razy. Następnie wszystko przelewamy do wysokiej szklanki i podajemy ze słomką.

Potrzebne przybory:

Słoik po dżemie, słomka.

Jak podawać?

Zaraz po sporządzeniu kawy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.09.2010 oppo

Bardzo fajny sposob. Kawa przepyszna. Dzieki!

Zgłoś 12.11.2008 supermemo,

Tak, robi sie wysoka piana i do niej nalezy dodac mleka az zapełnimy reszte słoika. Potem zamykamy słoik i wstrzasamy taka miksturke pare razy az melko polaczy sie z kawa.

Zgłoś 07.11.2008 marta,

po wstrząśnięciu w słoiku robi się wysoka piana. zalać ją mlekiem czy wyrzuci ?

Zgłoś 26.04.2009 iii,

ale się nieotruje(:?

Zgłoś 13.06.2012 lol

taajedyna. aha, bywa.

moze byc xd

Zgłoś 29.03.2012 Taajedyna

znam wiele lepszy , własny , mam zamiar otworzyć restouracje;)

Zgłoś 13.06.2012

ja dodaje 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i 1 łyżeczkę kakao rozpuszczalne, 2 łyżeczki cukru i resztę robie tak samo