Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kawa mrożona od ręki

Tekst i foto Smakosz 17-07-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty2 min.-

Składniki:

kawa, cukier, mleko.

Jak przyrządzić:

Porcję kawy rozpuszczalnej (trochę większą, niż gdy pijemy normalnie), z cukrem (ile/jeśli lubimy) zalać niewielką ilością gorącej (ale nie wrzącej) wody i zamieszać, by się zaparzyło. Wlać do tego mleka, ile lubimy i zalać zimną wodą z dozownika.

Uwagi:

Wiem, że to nie prawdziwa kawa mrożona, ale smakuje naprawdę nieźle i świetnie się sprawdza np. w pracy, gdzie nie ma luksusów w postaci lodów, bitej śmietany czy lodówki. Zresztą, na bazie tego przepisu, a dokładając w/w lodów itp. uzyskujemy jeszcze lepszy i "prawdziwszy" napój.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.07.2009 paulina,

lipa

Zgłoś 07.12.2009 inka,

Lepiej zaparzyć jakąś kawkę drobnomieloną , rozpuszczalna nie za bardzo zdrowa jest.

Zgłoś 19.12.2009 martynka

Ja z kolei dodaje tutaj swoja ulubiona kawke - astre niskodrazniaca.

Zgłoś 22.07.2010 Magdanna

Lipa do kwadratu. Myślę, że przepis można uprościć: zrób większą kawę i pozwól by ostygła!