Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kawa mrożona

Tekst i foto GomiTell 24-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3 szklanki3 złprosty10 min.średnio dużo

Składniki:

- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- szklanka zimnego mleka,
- bita śmietana (Śnieżynka),
- 3 kostki lodu.

Dla łasuchów:
- lody waniliowe,
- sos toffi lub czekoladowy.

Jak przyrządzić:

Przygotowujemy kubek kawy rozpuszczalnej w wiekszym stężeniu niż zwykle (4 łyżeczki) i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki na ok. godzinę, aby dobrze schłodzić kawę. Następnie zabieramy się za przygotowanie Śnieżynki (lub innej bitej śmietany w proszku) zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Absolutnie nie polecam bitej śmietany z puszki. Jest pełna konserwantów i niesmaczna w przypadku naszego napoju.

Następnie 1/3 przygotowanej kawy, 1/3 bitej śmietany oraz rozdrobnioną kostkę lodu umieszczamy w shaku. Potrząsamy dość energicznie aż do kompletnego rozpuszczenia lodu. Z tego powodu nalezy go dość mocno rozdrobnić. Najważniejsza cześć jest już wykonana.

Do wysokiej szklanki wrzucamy lód waniliowy (połowa dużej kulki lodu). Szklankę pochylamy i z góry wlewamy sos toffi w ten sposób, aby na bokach utworzył "falbanki". Następnie dolewamy przygotowany w shaku napój. Dekorujemy odrobiną bitej śmietany.

Potrzebne przybory:

Do przyrządzenia napoju konieczny jest shaker (używany do przygotowywania drinków). Ja korzystam z plastikowego, dosyć pojemnego - firmy Tupperware.

Uwagi:

Śnieżynka jest dość słodka, do tego sos toffi, więc nie ma potrzeby dodatkowego słodzenia kawy. Niestety napój źle przechowuje sie w lodówce. Przepis podpatrzyłem w jednej z Sandomierskich kafejek.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.09.2004 słonko

jeśli ktoś jest leniwy i nie hce mu się robić to wystarczy kupić kawe mrożionom w markecie i do dać sobie kostek lodu. kawa mrożona kosztuje około 4 zł.

Zgłoś 08.10.2004 Coffeeffee

Wiesz co,zdaje mi sie ,że śnieżka czy tam inna śmietana w proszku jest duzo bardziej sztuczna niz ta z puszki...Ale moze mi sie zdaje tylko.Sniezka smakuje jak mydliny...to juz jak robic to lepi... Pokaż więcej

Wiesz co,zdaje mi sie ,że śnieżka czy tam inna śmietana w proszku jest duzo bardziej sztuczna niz ta z puszki...Ale moze mi sie zdaje tylko.Sniezka smakuje jak mydliny...to juz jak robic to lepiej z prawdziwej smietany,nie z paczki!!!

Zgłoś 29.07.2005 Craig

Ja proponuję użyć śmietany z puszki "President". Droga jak cholera, ale pyszna ;-)

Zgłoś 25.12.2005 Em.

Brzmi, smakowicie !

Zgłoś 17.04.2006 eksperymentator

miałem ochote na mrożoną kawe, ale zabrakło mi składników, a to że na nią sie uparłem, zrobiłem ja po swojemu, (jakies 15 minut), nie było lodu, wiec wstawilem na 15 minut wode do zamrazalki (ty... Pokaż więcej

miałem ochote na mrożoną kawe, ale zabrakło mi składników, a to że na nią sie uparłem, zrobiłem ja po swojemu, (jakies 15 minut), nie było lodu, wiec wstawilem na 15 minut wode do zamrazalki (tylko sie ochlodzila), w mleku rozpuscilem budyn waniliowy i sniezka (utrwalacz bo bitej smietany), nastepnie wlalem zimna wode, jeszcze troche mleka, tofii (zrobionej ze smietany 30%) i kilka cukierkow (raczki ktore mialy zastapic twarde kostki lodow), no i wsyplem "troszke" kawy oraz tzw 3w1 capucino(czy siakos tak), i wszystko zmiksowalem

wyszła bardzo dobra mrożona kawa :D

Zgłoś 11.06.2006 ela

Kawę mrożoną robię ciut inaczej, bez śniezynki

Przygotowuje kubek mocnej kawy słodzonej, chłodzę. Do Shakera wrzucam lód i wlewam zwykłe mleko z woreczka. Teraz wyrabiamy sobie muskuły po... Pokaż więcej

Kawę mrożoną robię ciut inaczej, bez śniezynki

Przygotowuje kubek mocnej kawy słodzonej, chłodzę. Do Shakera wrzucam lód i wlewam zwykłe mleko z woreczka. Teraz wyrabiamy sobie muskuły potrząsając energicznie, mleko ma sie spienić. Dolewamy zimna kawę i już nie potrząsać bo piana opadnie.

Zgłoś 21.03.2008 mus_musculus

Przepis "żywcem" z kawiarni sieci "la cawa". Bardzo dobry, polecam :)