Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kawa po włosku

Tekst i foto OLA 19-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5-65 złprosty10 min.?

Składniki:

- 1,5 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego z puszki
- kawa rozpuszczalna (1 łyżeczka na osobę)
- cukier również w zależności od tego, dla ilu osób przygotowujemy kawę, ja daję 2 łyżeczki na każdą osobę

Jak przyrządzić:

Do szejkera wlewamy mleko skondensowane, kawę rozpuszczalną (ale suchą, nie rozrabiamy jej z wodą!) oraz cukier. Ubijamy w szejkerze aż cukier i kawa rozpuszczą się. Szklanki napełniamy w 1/2 mlekiem ubitym z kawą (tym z szejkera), a pozostałe pół szklanki uzupełniamy zagotowaną, gorącą wodą. Wodę należy wlewać bardzo powoli i cienkim strumieniem. Jest to bardzo prosty sposób na pyszną kawę. Podczas dolewania wody tworzy się przepyszna pianka, która nie opada. Polecam wszystkim smakoszom kawy!

Potrzebne przybory:

szejker

Jak podawać?

Najlepiej w wysokich szklankach do cafe au lait.

Uwagi:

Ja eksperymentowałam dodając do szejkera z mlekiem mi kawą różne słodkie alkohole, np. amaretto, dobrze smakowało też z rumem. To przesłodka rozpusta :)

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.12.2009 yola

Wszędzie tylko rozpuszczalna, a ja takiej pic nie mogę bo mnie po niej telepie, dajcie trochę przepisów z zastosowaniem kawki niskodrazniącej, przynajmniej będzie zdrowo.

Zgłoś 22.09.2005 mirka zawiedziona

jestem ciekawa czy ktos czyta te przepisy przed wyemitowaniem czy one sa po prostu wybierane losowo, gdyz zadne z moich, ktore wyslalam 16.09.05 miedzy 17 1 18 godzina nie zostaly ukazane, sa t... Pokaż więcej

jestem ciekawa czy ktos czyta te przepisy przed wyemitowaniem czy one sa po prostu wybierane losowo, gdyz zadne z moich, ktore wyslalam 16.09.05 miedzy 17 1 18 godzina nie zostaly ukazane, sa to oryginalne przepisy z kuchni azjatyckiej ktora uwielbiam: indonezyjskiej, chinskiej i tajwanskiej (hhhmmmmmm), jestem bardzo zawiedziona tym faktem, gdyz uwazam ze polska powinna kosztowac inne smaki swiata, anie tylko eksperymentowac w kuchni polskiej, chcialabym przekazac jeszcze kilka tak samo wysmienitych potraw ale w tym wypadku to chyba nie ma sensu :-(

Zgłoś 13.05.2007 Jolcia

jest pyszna! uwielbiam tą kawe... :))))))