Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kawa Zimt-Fein

Tekst i foto Ela 20-04-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty8 min.-

Składniki:

3 łyżeczki kawy mielonej/rozpuszczalnej, 4 łyżeczki cukru, pół szklanki mleka, pół łyżeczki kakao rozpuszczalnego, pół łyżeczki cynamonu.

Jak przyrządzić:

Kawę zaparzyć pod przykryciem ok. 8 min. W tym czasie wsypać cukier do rondelka lub małego garnuszka i rozpuścić do uzyskania brązowego koloru. Po zaparzeniu kawy fusy odcedzić (w przypadku kawy mielonej) i stopniowo dolewać do roztopionego cukru. Gotować przez chwilkę i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Odstawić do ostudzenia. Do pół szklanki letniego mleka dosypać cynamon i kakao (już cukru nie!) i mieszając kawę, dolać do niej mleko. Oto delikatna cynamonowa kawa:}

Potrzebne przybory:

garnuszek, łyżeczka

Jak podawać?

Od razu po przygotowaniu, może też postać.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.04.2007 jamesslow

Spróbuje jak to wyjdzie ale nie teraz

Zgłoś 18.11.2009 siwkra

Kawka z cynamonem jest pyszna, często w ten sposób zaparzam sobie astrę niskodrazniacą, tylko czasami zamiast cynamonu dodaje wanilię.