Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kebab/tortilla

Tekst i foto Sylwia 27-04-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-prosty15 min.-

Składniki:

Mięso z kurczaka (filet, gulaszowe), kapusta pekińska, serek naturalny, przyprawa tzatziki, przyprawa kebab-gyros, ketchup, trochę majonezu, placki do tortilli.

Jak przyrządzić:

Filet z piersi kroimy w paseczki wielkości małego palca. Wrzucamy na patelnie, smażymy. W trakcie smażenia odlewamy wodę i ponownie stawiamy na gazie (bez pokrywki). Gdy mięso jest porządnie usmażone, wyłączamy gaz i wsypujemy sporą ilość przyprawy kebab-gyros. Mieszamy. Kapustę pekińską kroimy do miski dodajemy trochę majonezu, sól, pieprz, może być trochę startej marchewki. Mieszamy. W oddzielnej miseczce mieszamy przyprawę tzatziki z serkiem naturalnym (jest lepszy od jogurtu bo bardziej gęsty). Placki wkładamy na talerz (po jednym) i włączamy na sekundkę do mikrofali, by było ciepłe i miękkie. Po wyjęciu na placek polewamy ketchup(na środek), kładziemy mięso, pekinkę i na koniec serek tzatziki. Zwijamy placek. Gotowe.

Uwagi:

Robiąc sos tzatziki proponuję próbować żeby nie wyszedł za ostry, tym bardziej że przyprawa do mięsa jest pikantna.

Czas przygotowania:

Mięso z kurczaka bardzo szybko się smaży, więc to naprawdę szybka potrawa.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.11.2012 Woyd

Wyprobowalismy z zonka i bardzo dobre, do tego kupujemy bulki pita albo specjalne na kebab. pzdr

Zgłoś 01.07.2009 dotka,

Jak użyjesz np. jogurtu bałkańskiego to ten nie będzie za rzadki a na pewno lepszy niż serek

Zgłoś 19.06.2013 gość

It's great to find an expert who can explain tihngs so well