Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Keks mięsny

Tekst i foto Justa & Maciek 07-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
ok. 6? złprosty80 min.średnia

Składniki:

800 g mięsa mielonego mieszanego, po strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej, 250 g mozzarelli, ząbek czosnku, łyżka tymianku, pieprz, rozmaryn, 4 łyżki oleju, 2-3 łyżki musztardy, 2 łyżki keczupu, 2 jajka, 1 białko, sól

Jak przyrządzić:

Paprykę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmazyć razem na oleju ok. 8 min. Ser pokroić w kostkę, dodać do papryki. Dodać resztę składników oprócz białka i rozmarynu. Podsmażyć. Formę do pieczenia (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę. Rozsmarować nożem zanurzonym we wrzątku. Posmarować roztrzepanym białkiem, obłożyć rozmarynem. Piec 15 min w temp. 220 st., zmniejszyć temp. do 200 st. i piec jeszcze 45 min.

Potrzebne przybory:

duża patelnia, forma do pieczenia (keksówka), nóż, deseczka do krojenia, ewentualnie gosposia...

Jak podawać?

Na ciepło, z ziemniakami i surówką lub na zimno jako wędlina do kanapek.

Czas przygotowania:

Przygotowanie - ok. 20 min, pieczenie - 60 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.04.2006 Gosia

Toż tam się jajecznica zrobi.

Zgłoś 11.04.2006 martaaa

Ta pieczeń jest super. Właśnie takiego przepisu szukałam:) A ty Gosiu od jajecznicy to chyba za bardzo na gotowaniu się nie znasz. Dwa jajka na tyle mięsa i w ogóle na tyle składników to nie jes... Pokaż więcej

Ta pieczeń jest super. Właśnie takiego przepisu szukałam:) A ty Gosiu od jajecznicy to chyba za bardzo na gotowaniu się nie znasz. Dwa jajka na tyle mięsa i w ogóle na tyle składników to nie jest dużo. Tam ich nawet nie widać. Jajka mają za zadanie skleić, żeby się pieczeń nie rozwalała. Dzięki za przepis.

Zgłoś 12.04.2006 Justa

Cieszę się, że smakowało. A co do jajecznicy, to bez obaw. Na taką ilość mięsa, to chyba trzeba by ze 20 jajek, żeby wyszła jajecznica :) A tak poza tym to i jajecznica jest do jedzenia... Pozdr... Pokaż więcej

Cieszę się, że smakowało. A co do jajecznicy, to bez obaw. Na taką ilość mięsa, to chyba trzeba by ze 20 jajek, żeby wyszła jajecznica :) A tak poza tym to i jajecznica jest do jedzenia... Pozdrawiam i dzięki za budujące opinie (za te mniej budujące również, choć już nie tak serdecznie).

Zgłoś 17.03.2008 KASIA

Robiłam to, wychodzi pyszne