Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kiełbasa a'la Hook

Tekst i foto Mhol 24-05-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1 porcja10 złśredni25 min.bardzo dużo

Składniki:

Wyliczone mniej więcej na jedna osobę.
- 0,2kg kiełbasy (wg gustu, najlepiej średniotłustą i byle nie z hipermarketu),
- jedna cebula,
- świeży szczypiorek,
- dwa niewielkie pomidory,
- żółty ser (kilka plasterków, grubość wedle uznania),
- przyprawy (np. do grilla firmy Kamis).

Jak przyrządzić:

Taką kiełbaskę można równie dobrze zrobić na patelni, jednak wykonana na grillu ma wyjątkowy smak. Najlepiej postarać się oto, żeby w palenisku był mocny żar, ale nie płomień...
a) kiełbasę ponacinać na głębokość ok. 3/4 średnicy.
b) cebulę pokroić w plastry, potem przecięć ja ne pół
c) pomidory obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry
d) szczypiorek posiekać
e) ser żółty, gdy już jest w plasterkach, pociąc na niewielkie paski, najlepiej 2x5cm

Kiełbasę położyć na ruszcie, opiekać i lekko przyprószyć przyprawą - do uzyskania dobrego zrumienienia. Gdy tak już się stanie, zdjąć ruszt (o ile to możliwe) lub przesunąć kiełbasę na skraj, by można było wykonać resztę czynności:
1. w miejsca po nacięciach włożyć po kilka "pręcików" cebuli
2. kiełbasę "przyozdobioną" cebulą przyłożyć platerkami pomidora, posypać go lekko przyprawą
3. postawić ruszt na płomieniu i pilnować, by pomidor lekko "przyklapł" na kiełbasie
4. po ok. 3-4 minutach na całość położyć plastry żółtego sera
5. poczekać, aż ser zacznie topnieć - ale nie stwardnieje! Gdy po kilkunastu sekundach zaczyna się rozpuszczać, posypać go natychmiast posiekanym szczypiorkiem i przyprawą

Po 2-3 minutach dzieo będzie gotowe. Spożywać z chlebem, musztardę osobiście polecam w ograniczonej ilości, lepszy jest ketchup - ale to już tylko kwestia gustu.

Potrzebne przybory:

Hmm... Nóż, widelec, szczypce.

Jak podawać?

Prosto z grilla na talerz. Talerze (przy większych porcjach na głowę) powinny być dość duże. Do popijania polecam... gorącą herbatę.

Uwagi:

Wbrew pozorm cała potrawa doskonale się trzyma. Gdy macie do czynienia z długą i prostą kiełbasą, radzę pociąć ją na kilka mniejszych kawałków (ok. 6-8cm), po opieczeniu można je przystawić bliżej siebie - wtedy też chętni mogą między 2 a 3 punktem gotowania dodać cienko pociąte pieczarki.

Naprawde polecam - jest to bardzo kaloryczne, ale niesamowicie smaczne.

Czas przygotowania:

Zależny od żaru - tę potrawę polecam piec tylko na nim, w końcowej fazie można "podkręcić" ogień.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.04.2004 stv

z opisu - smakowita

po jutrze przetestuje

:)

Zgłoś 24.04.2005 Daro

Dzisiaj sprubuje chodź wydaje się znakomite

Zgłoś 07.09.2011 cracers

Kiełbachy dają radę. Plastry sera powinny być dość szerokie żeby objęły całą kiełbasę bo inaczej ser z pomidorami zjeżdża i nie ma efektu.