Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kiełbasa swojska

Tekst i foto Henryk 07-12-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni300 min.?

Składniki:

Przepis na kiełbasę:
- 9 kg mięsa wieprzowego,
- 1 kg mięsa chudego wołowego,
- 23 dkg soli,
- 3 łyżki cukru,
- 1,5 dkg pieprzu,
- 6 ząbków czosnku,
- gorczyca w/g uznania ( ja daję 1/2 szklanki).

To wszystko dobrze długo wymieszać i pozostawić w chlodnym miejscu na jedną noc. Na drugi dzień napychać w jelita cienkie i pozostaje wędzenie.

Jak przyrządzić:

Mięso przekrecić przez maszynkę do mięsa o dużych okach. O ile mięso jest za chude dodać 1kg. słoniny drobno pokroić i dodać do calości. SMACZNEGO!

Potrzebne przybory:

Maszynka do mięsa, miska.

Uwagi:

Ważne jest wędzenie ale to juz odrębny temat.Tak wykonana kielbasa może być gotowana jako biała na Wielkanoc.

Czas przygotowania:

5 godz. to jest razem z wędzeniem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.12.2003 smerfetka

No dobrze Heniu....a w domu to jak ja mam ją uwędzić?:(

Zgłoś 10.12.2003 Aga

Smerfetko też bym chciała wiedzieć coś więcej na temat wędzenia, ale myślę że będzie problem, poniważ Henio został bardzo nieładnie potraktowany przez radakcję "Czarnej Oliwki"gdzie na... Pokaż więcej

Smerfetko też bym chciała wiedzieć coś więcej na temat wędzenia, ale myślę że będzie problem, poniważ Henio został bardzo nieładnie potraktowany przez radakcję "Czarnej Oliwki"gdzie nazwano go łachem a jego przepis wypocinami. Skomentował tą odpowiedz z której to wynika, iz więcej się tu nie pojawi. Przejdz na forum, wybierz więcej świerzych tematów, a tam temat "Redakcjo co się dzieje" a sama zobaczysz. Chyba że zlikwidują ten temat też coś takiego mialam.

Zgłoś 10.12.2003 ada

Henryku dziękuje za przepis jeszcze z niego nie korzystałam, ale jest dla mnie bardzo cenny. Bardzo cenię sobie wszystkie domowe wyroby, bo to co nam oferuje przemysł spozywczy jest coraz mniej... Pokaż więcej

Henryku dziękuje za przepis jeszcze z niego nie korzystałam, ale jest dla mnie bardzo cenny. Bardzo cenię sobie wszystkie domowe wyroby, bo to co nam oferuje przemysł spozywczy jest coraz mniej "zjadliwe".

Posiadam w domu urzadzenie zwane szynkowarem /produkcji czeskiej/ moze ktoś z forumowiczów zna dobry i sprawdzony przepis na kiełbaskę z szynkowara

Henryku zaobserwowałam że przepisy podane przez forumowiczów pojawiaja się z opóźnieniem ok. 2 dniowym. Może dlatego że te same przepisy pojawiają się w kafeterii .

Pozdrawiam Ada

Zgłoś 12.12.2003 madlen

Moja rada: w czasie wyrabiania mięsa dodaj trochę zimnej, przegotowanej wody, dla uzyskania tzw. "kleju". Kiełbasa w czsie krojenia nie będzie sie rozpadać.

Zgłoś 12.12.2003 dele

bardzo przepraszam ale to nie woda daje spoistość kiełbasie :) pozdrawiam

Zgłoś 19.01.2004 Michał

Ja także uważam, że saletra by się przydała.

Zgłoś 17.02.2004 sliwy

dziwny przepis, podziwiam za odwagę kiełbasa będzie bardzo sucha.nie rozumiem takiej ilości gorczycy,przydała by się peklosól.spoistość kiełbasy uzyskamy dzięki wywarowi z kości (kosztem trwałoś... Pokaż więcej

dziwny przepis, podziwiam za odwagę kiełbasa będzie bardzo sucha.nie rozumiem takiej ilości gorczycy,przydała by się peklosól.spoistość kiełbasy uzyskamy dzięki wywarowi z kości (kosztem trwałości)niektóre z przeczytanych tutaj porad są conajmniej dziwne pozdrawiam i życzę powodzenia

Zgłoś 23.02.2004 Aga

Do siwego: piszesz że będzie sucha- spraktykowaleś? bo ja tak jest super.Piszesz wywar czego juz calkiem nie rozumiem,po jakie licho dawać wywar do wyrobu ktory wtedy dlugo nie poleży.Zaś co się... Pokaż więcej

Do siwego: piszesz że będzie sucha- spraktykowaleś? bo ja tak jest super.Piszesz wywar czego juz calkiem nie rozumiem,po jakie licho dawać wywar do wyrobu ktory wtedy dlugo nie poleży.Zaś co się tyczy wody popieram 1/2 szklanki rozpuszczając w niej cukier. Jeżeli daje cukier to nie saletrę ktora jest szkodliwa a chyba nie oto w zdrowym żywieniu chodzi. Pisze po to iz robiłam ten wyrob już dwa razy - naprawdę palce lizać!

Zgłoś 23.02.2004 gooo

Przepis jak najbardziej w porzadku !!dziekuje ,ale nie wiem dlaczego pan Henryk zostal za to skrytykowany .Ja mam swoj wyprobowany sposob robienia kielbasy ,bez wolowiny, i staram sie polowe mi... Pokaż więcej

Przepis jak najbardziej w porzadku !!dziekuje ,ale nie wiem dlaczego pan Henryk zostal za to skrytykowany .Ja mam swoj wyprobowany sposob robienia kielbasy ,bez wolowiny, i staram sie polowe miesa pokroic w paseczki ladniej wyglada po pzekrojeniu (namawiam do sprobowania) wode dodaje ,cukier ,ale nie saletre i nie skorki. Pozdrawiam.

Zgłoś 06.03.2004 dele

Wodę !!!! jak najbardziej powinno sie dodać ( lecz nie za dużo, na 10 kg mięsa około 1/3 l, no może ciut mniej ) żeby kiełbasa nie była za scisła a mięso przed wkładaniem do flaka można było do... Pokaż więcej

Wodę !!!! jak najbardziej powinno sie dodać ( lecz nie za dużo, na 10 kg mięsa około 1/3 l, no może ciut mniej ) żeby kiełbasa nie była za scisła a mięso przed wkładaniem do flaka można było dobrze wyrobić. Proponuje jednak mięso do wyrobu kiełbas zapeklować 3 doby i najlepiej jak bedzie to mięso wieprzowo - wołowe.Oczywiście peklujemy je w osobnych naczyniach. Jeśli ktoś ma uprzedzenie do wołowego to propnuje zastąpić innym mięsem, chodzi o uzyskanie kleistości. Pozdrawiam i życzę smacznego.:)

Zgłoś 16.03.2004 Bongo

Smerfetka! My wedzimy przy okazji palenia w kominku! Przyjemne z pozytecznym! Tylko na dach czasem trzeba sie wdrapac... ale jest na szczescie plaski! Wychodzi super smacznie!

Zgłoś 21.03.2004 dele

Mięso na kiełbase pekluje sie w kawałkach, a poźniej sie je rozdrabnia maszynką do mięsa. Pozdrawiam

Zgłoś 22.03.2004 Maxell

Cześć

czytałem wasze wypowiedzi i chcę powiedzieć, że jeśli kogoś interesuje, to mam zbiór przepisów wewnetrznych Centralnego Zarządu Przemysłu Mięsnego z 1959 r. - zbiór receptur i skró... Pokaż więcej

Cześć

czytałem wasze wypowiedzi i chcę powiedzieć, że jeśli kogoś interesuje, to mam zbiór przepisów wewnetrznych Centralnego Zarządu Przemysłu Mięsnego z 1959 r. - zbiór receptur i skrótów przepisów na wedliny i wyroby wedliniarskie. Jest wszystko.

Brać sie tylko do pracy i smacznego. Szczególnie teraz, przed świetami warto sobie przypomnieć jak to sie dawniej jadało.

Pozdrowionka dla wszystkich.

Zgłoś 31.03.2004 dele

Z chęcią przejrzałbym też te przepisy.

Pozdrawiam

Zgłoś 03.04.2004 Luis

W księgarniach i internecie można nabyć książkę"Domowy wyrób wędlin"S.Borowczaka.Od roku robię kiełbasy wg zawartych w niej przepisów z powodzeniem.

Zgłoś 08.04.2004 Agata

WItam wszystkich!

Chciałabym zrobić taką kiełbaskę ,ale nie wiem gdzie mogę dostać flaki do kiełbasy ,niekoniecznie naturalne. Mieszkam w warszawie ,wszędzie juz pytałam ale nikt nie potr... Pokaż więcej

WItam wszystkich!

Chciałabym zrobić taką kiełbaskę ,ale nie wiem gdzie mogę dostać flaki do kiełbasy ,niekoniecznie naturalne. Mieszkam w warszawie ,wszędzie juz pytałam ale nikt nie potrafił mi pomóc.

Zgłoś 09.04.2004 Luis

Zadzwoń do Ubojni która sprzedaje hurtowo półtusze,do masarni gdze robią kiełbasy lub do firmowego sklepu przy zakładach mięsnych.Kup flaki oczyszczone,przewrócone na drugą stronę.Gdyby miały je... Pokaż więcej

Zadzwoń do Ubojni która sprzedaje hurtowo półtusze,do masarni gdze robią kiełbasy lub do firmowego sklepu przy zakładach mięsnych.Kup flaki oczyszczone,przewrócone na drugą stronę.Gdyby miały jeszcze nieprzyjemny zapach,ugniataj i nacieraj je w soli a następnie płucz ciepłą wodą do skutku.

Zgłoś 30.12.2010 luki

przepis jest najlepszy jaki moze byc na kielbase domowa mam dokladnie taki sam to sa stare przepisy starych rzeznikow ktorzy wiedza co i jak

Zgłoś 30.12.2010 luki

monti kielbasa jest twarda bo dodales pewnie za duzo wolowiny

Zgłoś 30.04.2004 Luis

Myślę że dopiero wtedy, kiedy sztuka masarnicza w Polsce podźwignie się z dna.

Zgłoś 02.05.2004 gierek

A co ? mało bylo na ten temat?

mysle że wystarczy juz o kiełbasie ,teraz przyjdzie czas na unie europejską

Zgłoś 07.07.2004 Jurek

Chcialbym zrobic ta kielbase,bo wyglada dobrze.Nie mam tylko pojecia jak wedzic kielbase.Prosze mi podac od "a-z" Bardzo dziekoje.

Zgłoś 11.07.2004 mirek

Wiadomość dla Jurka.

Wejdź na stronę: www.marbo.agnet.pl/wedzar.html oraz zakup sobie książkę - WĘDZENIE MIĘSA, KIEŁBAS I RYB Egon Binder

Zgłoś 11.07.2004 mirek

Wiadomość dla Agaty.

Mogę pomóc wsprawie tych FLAKÓW.

0-502 287 211 - to kontakt ze mną.

Zgłoś 26.12.2010 rynio

czy można do tego przepisu dodać sól peklowaną

Zgłoś 11.08.2004 alex

przeczytalam( mysle ,ze dokladnie) wszystko, no i niestety nie znalazlam, tego dzego szukalam, mianowicie super przepisu na biala kielbase( taka z duza iloscia majranku) .Moze znajdzie sie ktos ... Pokaż więcej

przeczytalam( mysle ,ze dokladnie) wszystko, no i niestety nie znalazlam, tego dzego szukalam, mianowicie super przepisu na biala kielbase( taka z duza iloscia majranku) .Moze znajdzie sie ktos , kto moglby sie podzielic najprawdziwszym przepisem a najlepiej takim staropolskim i oczywiscie wyprobowany.Pseldoprzepisy na biala kielbase mnie nie zadawalaja, poprostu jestem wspanialym smakoszem i odrzucam wstelkie podrobki.

Dziekuje z gory za podanie wymarzonego przepisu abym mogla sobie w tej dalekiej , pieknej Grecji i z okazji otwarcie Igrzysk

olimpijskich poczestowac mmoich gosci wlasnie zurkiem na bialej kielbasie, ana drugie danie rownier biala kielbasa ale tym razem smazona.

alex

Zgłoś 17.08.2004 francesco

Mam taki przepis, caly kunszt polega na........

Zgłoś 28.09.2004 Placek

Wędzenie, oczywiście nie w domu, ale choćby u znajomych na działce. Wycinamy z beczki blaszanej 200 litrowej przecinakiem oba denka, prosta robota. Załatwiamy elektryczną płytę grzejną od profes... Pokaż więcej

Wędzenie, oczywiście nie w domu, ale choćby u znajomych na działce. Wycinamy z beczki blaszanej 200 litrowej przecinakiem oba denka, prosta robota. Załatwiamy elektryczną płytę grzejną od profesjonalnej kuchenki, jak najwiekszą i wyłącznik odpowiedniej do niej mocy, 2-4 kW wystarczy. Płyta na cegłach, posypujemy trocinami bukowymi z dodatkiem jałowca, nad tym beczka a w niej zawieszone mięska, z góry przykrywamy parcianym workiem by dym uciekał ale powolutku, i włączamy płytę. Temperaturę regulujemy wyłącznikiem, pożaru nie będzie, spoko. Teraz tylko cierpliwości na kilka godzin, sześciopak wystarczy. Zaglądamy czasem jak postepy i uzupełniamy trociny. Zimne wędzenie ok. 40 C na gorąco 70-80 C. Proste?

Zgłoś 14.10.2004 Romek

Heniek ale jak uwędzić tą kiełbasę, żeby była ładnie zarumieniona i jakim drewnem najlepiej suchym czy mokrym ?

Zgłoś 21.10.2004 Krzysiek Wrocław

Do wędzenia kolego tylko mokre drzewo liściaste mogą być trociny jeszcze lepiej

Zgłoś 20.03.2005 mikołaj

czy ktoś mi modpowie na moje pytaniue???????

Zgłoś 22.03.2005 olo

przepis Henryka jest ciekawy jutro spróbuję ja osobiście nigdy nie daję saletry innym też nie polecam czasami mięso wcześniej pekluję ale wtedy gdy dodaję wołowinę ale częściej dodaję mięso z in... Pokaż więcej

przepis Henryka jest ciekawy jutro spróbuję ja osobiście nigdy nie daję saletry innym też nie polecam czasami mięso wcześniej pekluję ale wtedy gdy dodaję wołowinę ale częściej dodaję mięso z indyka wtedy jest delikatniejsza

kiełbasy do wędzenia nie trzeba nakuwać chyba że podczas wpychania do jelit dostało się powietrze

Zgłoś 03.05.2005 Maxell

Cześć.

Zapraszamwszystkich na stronkę www.wedlinydomowe.pl

lub na forum Czarnej Oliwki pt. Wyrób wedlin sposobem domowym - przepisy, receptury.

Tutaj znajdziecie wszystko.
<... Pokaż więcej

Cześć.

Zapraszamwszystkich na stronkę www.wedlinydomowe.pl

lub na forum Czarnej Oliwki pt. Wyrób wedlin sposobem domowym - przepisy, receptury.

Tutaj znajdziecie wszystko.

Prosze o wpisywanie się do księgi gości.

Pozdrowionka

Zgłoś 06.12.2005 batonik

gdzie w poznaniu można kupić flaki do kiełbas

Zgłoś 12.01.2006 ale

wlasnie szukalam takiego przepisu na swojska kielbase dziekuje skorzystam pozdrawiam

Zgłoś 07.02.2006 Bolo

Do Darka R. -sam jesteś TUMAN CAŁKOWITY-jeśli nie masz pojecia, to nie zabieraj glosu. Oile masz inne zdanie to sie pochwal? Ja robiłem kiłbasę z tego przepisu, jest ok .Praktykowałm z innych pr... Pokaż więcej

Do Darka R. -sam jesteś TUMAN CAŁKOWITY-jeśli nie masz pojecia, to nie zabieraj glosu. Oile masz inne zdanie to sie pochwal? Ja robiłem kiłbasę z tego przepisu, jest ok .Praktykowałm z innych przepisow, ale mojej rodzinie ten przepis najbardziej odpowiada. Nie ublizaj nikomu,bo tym samym ublizasz sobie dubku!

Zgłoś 10.03.2007 boguś

będe próbował to zrobić jak się uda to napiszę ale mam nadzieje, żebędzie smaczne. pozdrawiam wszystkich

Zgłoś 25.10.2008 kaban

wędzić trza 3 - 4 godz drzewem owocowym + buk , na koniec dać mietłe jałowca ze krzaka i nie na mocnym ogniu !

Zgłoś 25.10.2008 weneryk

jo jo lubia ta kiełbasa

Zgłoś 27.11.2006 patrycja sanok

pyszna kielbasa ;p;p mnaim ale mam lepszą ;p;p;pp;p;;pp;p;p;p;p;p;p;p;p;p;

Zgłoś 28.12.2010 Darek K

Mam jedno pytanie co do gorczycy. Może trochę głupie ale czy gorczyce się mieli czy dodajemy w całości?

Zgłoś 03.01.2007

to jest boskie

Zgłoś 14.02.2010 patka

Przesoliłam kiełbasę.Czy można coś zrobić żeby była zjadliwa.

Zgłoś 25.03.2007 Mateusz

dzięki za ten przepis , szukałem czegoś takiego. Na pewno skorzystam. Pozdrawiam

Zgłoś 28.05.2007 Bodzio

Jak miałbym dodawać saletre ,to wolę kupić w sklepie .

Zgłoś 08.07.2007 rzezniczek

znacie przepis na polską?

Zgłoś 08.07.2007 rzezniczek

znacie przepis na polską?

Zgłoś 08.07.2007 rzeźniczek

a można ją napełnić w jelita grube?jakim drzewem radzisz wędzić?moge dodać majeranek?odpiszcie!

Zgłoś 18.10.2008 wojtek

reklamy ktorych niemozna wylonczyc na waszej stroncfe.dobra strona lecz nie kozystam z powodu reklam.

Zgłoś 11.11.2007 kasia

Panie Heniu bardzo proszę o podanie przepisu na kiełbasę swojską z indykiem interesują mnie dokładne proporcje tak jak np. 10 kg wieprzowiny ile indyka i jakie do tego składniki. Bardzo proszę o... Pokaż więcej

Panie Heniu bardzo proszę o podanie przepisu na kiełbasę swojską z indykiem interesują mnie dokładne proporcje tak jak np. 10 kg wieprzowiny ile indyka i jakie do tego składniki. Bardzo proszę o e-maila.Z góry dziękuje Kasia

Zgłoś 08.12.2007 jendrek

A może ktoś zdradzi przepis z Rzeszowa bo lepszej swojskiej kiełbasy nie jadłem w życiu. jest charakterystyczny smak i dobrze uwędzona, palce lizać.

Zgłoś 14.12.2007 ana221

ehhhh...kiełbasa moze bys ale m0oim zdaniem za dużo gorczycy .... ja dałam 1?4 szklanki i to starczyło mniam mniam

Zgłoś 17.12.2007 Alfred

A ja dostałem taki prosty przepis od kolegi,który mnie zapewniał, że stosuje go od kilku lat: 7 kg mięsa wieprzowego(moim zdaniem powinno być to dosyć tłuste mięso),3 kg mięsa wołowego ( moim zd... Pokaż więcej

A ja dostałem taki prosty przepis od kolegi,który mnie zapewniał, że stosuje go od kilku lat: 7 kg mięsa wieprzowego(moim zdaniem powinno być to dosyć tłuste mięso),3 kg mięsa wołowego ( moim zdaniem to dużo) 2 dkg pieprzu,16+-2 dkg soli, 7 dkg czosnku.Jak dalej to nie piszę,bo dla zainteresowanych jest to oczywiste.

Zgłoś 18.12.2007 bodek

z mojej praktyki :

10kg wieprzowiny (najlepiej różne ścinki z półtuszy), 3kg wołowiny, 10 dag soli peklowej ( ze świnką), 10 dag soli kuchennej, 4 główki czosnku, 3 torebki majeranku 2 pa... Pokaż więcej

z mojej praktyki :

10kg wieprzowiny (najlepiej różne ścinki z półtuszy), 3kg wołowiny, 10 dag soli peklowej ( ze świnką), 10 dag soli kuchennej, 4 główki czosnku, 3 torebki majeranku 2 paczki pieprzu świeżo mielonego,1 łyżka gorczycy.

Wieprzowinę pokroić w kawałki natrzeć mieszanką z dodatków . Najlepiej wymieszaną w mikserze Vorverk( mam taki) lub innym który tnie a nie mieli.

następnego dnia przemielić wieprzowinę na grubym sitku , a wołowinę i tłuste kostki na drobnym. dodać ok 200ml ciepłej przegotowanej wody i mieszać , aż zacznie się kleić ( ok 30 min, zależy od mięsa).

po tym "wyklepać" kotleta i usmażyć. Po usmażeniu trzeba spróbować i doprawić do smaku przyprawami jw. Ilość Dowolna!!!!!!!!! , ale zawsze po doprawieniu usmażyć i jeszcze raz próba. Każdy ma inny gust!!!!!!!!.

Nabijamy w jelita i do wędzarni. Najbezpieczniej wędzić na świeżym drewnie olchowym. Dym musi być ciepły tak jak woda w ciepłej kąpieli. czas około 8-10 godzin, ale trzeba sprawdzać ponieważ w warunkach domowych nie sposób utrzymać stałej temp.

Powodzenie zawsze gwarantowane!

Zgłoś 19.01.2008 cesiek

Z tą regulacją temperatury to bym podyskutował. Według mnie w znacznym stopniu można. Jak palenisko się rozpali i jest już żar (czas na wstępne podsuszenie) dokładam duże kawałki drewna, potem p... Pokaż więcej

Z tą regulacją temperatury to bym podyskutował. Według mnie w znacznym stopniu można. Jak palenisko się rozpali i jest już żar (czas na wstępne podsuszenie) dokładam duże kawałki drewna, potem palenisko wędzarni przykrywam dokładnie blachą, a ciąg reguluję szczeliną, wielkości mniej więcej wlotu do ula. Dużo dymu i temperatura około 40 stopni, a o wędzarni zapominam nawet do jednej godziny.

Dodam taki mały patent, do pomiaru temperatury, używam miernika elektronicznego z sondą do pomiaru temperatury (tak po fachu). Według mnie wygodna rzecz, drucik około 60 cm i czujnik można np. wbić w kiełbaskę przy parzeniu.

--

Pozdr

Zgłoś 02.02.2008 stańczyk 51

1,5 dag pieprzu na 10 kg. mięsa???????????????????

Zgłoś 04.04.2008 tadek z ósemki

Witam Szanownych Znawców.

Przygotowałem i wędziłem kiełbasę pierwszy raz w życiu na przed Świętami Wielkanocnymi tego roku. Zrobiłem to bez przygotowania teoretycznego.

Zmielona n... Pokaż więcej

Witam Szanownych Znawców.

Przygotowałem i wędziłem kiełbasę pierwszy raz w życiu na przed Świętami Wielkanocnymi tego roku. Zrobiłem to bez przygotowania teoretycznego.

Zmielona na grubo; wieprzowina/wołowina - 3:1, ok. 10 % wody uzyskanej z gotowania golonek przednich, zmielone golonki. Śól, sól peklowa, pieprz, jałowiec, czosnek -

nie pamiętam ile, ale z tym ostatnim przeholowałem na 100%.

/Po zjedzeniu małego kawałka kiełbaski czuć było czosneczek jeszcze dwa dni./

Całość odstawiłem na taras na trzy dni, gdyż nie miałem czasu zająć się tym wcześniej.

Było dość chłodno i na szczęście mięsko nie zdążyło się popsuć.

Wędziłem ok. 7 godz. / nieświadomie, gdyż zrobiłem dwumetrowy dolot paleniska / zimnym dymem w grillu z kamienia na 2/3 wysokości, który przykryłem nową kołdrą / starej nie miałem/. Po tym czasie miała piękny brązowy kolorek, ale niestety, była zbyt surowa.

Wpadłem na fantastyczny pomysł dopieczenia jej w piekarniku.

Po 10 min. dopiekania była tak smaczna, że naprawdę lepiej nic mi wcześniej nie wyszło / no, może jedynie włosy/.

Przyznaję, że nie wiedziałem o wcześniejszym jej dosuszaniu, chociaż moja kiełbasa dosuszyła się sama.

Tak mi się to spodobało, że tydzień po Świętach znów się wziąłem za tą robotę.

Zgłoś 14.12.2010 ewa

witam kielbasa dobra ale trzeba dodac cos sfojego

Zgłoś 22.11.2008 Bogdan

Ja mam taki przepis na kiszke......

Kupujemy 10kg miesa wieprzowego(klasy 2), i 2 golonki

wieprzowe tylne.Kroimy miesko i peklujemy dodajemy jeszcze cukier rozpuszczony w wodzie(... Pokaż więcej

Ja mam taki przepis na kiszke......

Kupujemy 10kg miesa wieprzowego(klasy 2), i 2 golonki

wieprzowe tylne.Kroimy miesko i peklujemy dodajemy jeszcze cukier rozpuszczony w wodzie(ok 1l wody 0.5 szklanki cukru)

Zostawiamy na dobe zeby przeszlo.(przed odstawieniem mieszac do wchloniecia wody mrze miesko)

Na drugi dzien sypiemy:

-pieprz ziolowy 25g

-1 glowke czosnku

-50g majeranku

-pieprz czarny 25g

Golonke milimy przez sito drobne(8)

w trakcie mielenia dodajemy zabki czosnku.

Reszte miesa krecimy na sito grube (10)

MIeszamy wtrakcie mieszania dodajemy przyprawe do zup(np. magi) Napychamy w jelita i wedzimy NAJLEPIE DRZEWEM BUKOWYM..SMACZNEGO...HEJ

Zgłoś 04.12.2008 broyek

w kiełbasie rzeszowskiej nie ma gorczycy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 06.03.2009 Czesiek

To jakiś idiota,nie uważacie ? Debil !

Zgłoś 10.07.2009 lucy

mieszkam w Australii.W normalnych supermarkietach nie ma u nas zadnego wyrobu przypominajacego w smaku nasza "polska" kielbase .Jedynie w Polskich delikatesach mozemy kupic kielbasy pr... Pokaż więcej

mieszkam w Australii.W normalnych supermarkietach nie ma u nas zadnego wyrobu przypominajacego w smaku nasza "polska" kielbase .Jedynie w Polskich delikatesach mozemy kupic kielbasy przypominajace wyroby ktore pamietam z mojego dziecinstwa.Chcialabym sprobowac sama ,dziekuje wiec za wszystkie informacje.Skorzystam.

Zgłoś 01.01.2010 Nina

ja tez myslalam ze zrobienie kielbaski to taka prosta sprawa. Owszem przepisow roznych jest ogromnie duzo i dostep do nich w internecie jest b. latwy. Praktykuje "wedlinki domowe" od r... Pokaż więcej

ja tez myslalam ze zrobienie kielbaski to taka prosta sprawa. Owszem przepisow roznych jest ogromnie duzo i dostep do nich w internecie jest b. latwy. Praktykuje "wedlinki domowe" od roku i ciagle mam pytania. Dochodze jednak do wniosku najwazniejsze to chciec. Wszystko jedno jak nam wychodza to sa zrobione przez nasze rece i zawsze mozna udoskonalic, poprawic odjac dodac. Z wlasnego doswiadczenia troche to trwa sa wzloty i upadki ale dzieje sie coraz lepiej. Praktyka czyni mistrza. Wszystkim wytrwalym zycze w nowym 2010 roku wlasnie wytrwalosci, checi i koncowych sukcesow. Warto.

Zgłoś 20.02.2010 Romek

Przeglądając strony o wyrobie wędlin sposobem domowym, często spotykam się z pytaniem gdzie kupić flaki(jelita)do wyrobu kiełbas.

Osobiście polecam sklep internetowy - Zdrowo domowo.

Pokaż więcej

Przeglądając strony o wyrobie wędlin sposobem domowym, często spotykam się z pytaniem gdzie kupić flaki(jelita)do wyrobu kiełbas.

Osobiście polecam sklep internetowy - Zdrowo domowo.

Sam kupowałem, są super.Zapakowane w małe słoiczki po10 lub 25m zasolone i czyste.Wysyłają pocztą lub kurierem.

Pozdrawiam domowych wędliniarzy.

Zgłoś 21.10.2009 ADI

PSZEPIS JEST CALKIM DOBRY TYLKO MYSLE ZE MNIEJ GORCZYCY,ALE KAZDY ROBI WEDLE SIEBIE.CO NIE.........

Zgłoś 21.10.2009 ADI

PSZEPIS JEST CALKIM DOBRY TYLKO MYSLE ZE MNIEJ GORCZYCY,ALE KAZDY ROBI WEDLE SIEBIE.CO NIE.........

Zgłoś 21.10.2009 ADI

PSZEPIS JEST CALKIM DOBRY TYLKO MYSLE ZE MNIEJ GORCZYCY,ALE KAZDY ROBI WEDLE SIEBIE.CO NIE.........

Zgłoś 21.10.2009 ADI

PSZEPIS JEST CALKIM DOBRY TYLKO MYSLE ZE MNIEJ GORCZYCY,ALE KAZDY ROBI WEDLE SIEBIE.CO NIE.........

Zgłoś 22.09.2009 joto

Gdy czytam ten przepis to myślę, że do kiełbasy nie powinno się w ogóle dawać mięsa, a jedynie... samą sól!!! Drogi Autorze: Dając 23 (słownie: dwadzieścia trzy!!!) dkg soli do 10 kg mięsą otrz... Pokaż więcej

Gdy czytam ten przepis to myślę, że do kiełbasy nie powinno się w ogóle dawać mięsa, a jedynie... samą sól!!! Drogi Autorze: Dając 23 (słownie: dwadzieścia trzy!!!) dkg soli do 10 kg mięsą otrzymasz wyrób NIEJADALNY!!!!! - Chyba że masz zamiar wykonać... lizawkę dla jeleni?!

Zgłoś 19.12.2009

gdzie w Poznaniu kpić jelita??? .

Zgłoś 22.12.2009 myśliwy

joto masz rację ale tylko po części bo tego to i jeleń by nie ruszył

Zgłoś 11.02.2010

Jelita wieptzowe można kupić w Supermarkecie M-1 na dziale mięsnym i kosztują ok. 8,70 za 10 metrów powodzenia i smacznego

Zgłoś 09.03.2010 hipolitek

moze byc!!! ale z peklosolą

Zgłoś 06.11.2010 monti

dlaczego moja kielbasa jest twarda

Zgłoś 28.03.2011 piotr

A ja nie lubię na dużych okach bo to takie kluchy wychodzą a nie kiełbasa a szczególnie jak się słoniny dorobi w taki sposób to jak zęby w kiełbasie. Ja tam drobne sito używam i super jest

... Pokaż więcej

A ja nie lubię na dużych okach bo to takie kluchy wychodzą a nie kiełbasa a szczególnie jak się słoniny dorobi w taki sposób to jak zęby w kiełbasie. Ja tam drobne sito używam i super jest

Zgłoś 23.07.2011 andriu

w Lesznie jest taka firma oslonka tam mozna kupic jelita rozne sztuczne i normalne rozne rozmiary sol daje sie gruba a nie mialka wtedy nie bedzie za slona

Zgłoś 21.12.2010 waleian

Za dużo soli. Kto taki przepis wymyślił. Nie da się zjeść. Pozdrawiam

Zgłoś 07.10.2010 nasza redakcja

heniu to baran , przepis tragiczny !

Zgłoś 10.12.2011 ant9n

Nalezy sie wystrzegac od dodawania peklosoli do kielbasy poniewaz jest to substancja, ktora w okrutny sposob dokonuje bakterjobojstwa na niewinnych bakteriach Clostridium botulinum wytwarzajacy... Pokaż więcej

Nalezy sie wystrzegac od dodawania peklosoli do kielbasy poniewaz jest to substancja, ktora w okrutny sposob dokonuje bakterjobojstwa na niewinnych bakteriach Clostridium botulinum wytwarzajacych naturalny i organiczny jad kielbasiany.

Zgłoś 13.12.2011 Basik

Czy można wędzić białą kiełbasę?

Zgłoś 15.12.2011 ant9n, 2011-12-10 21:23:29 Nalezy sie wystrzegac od dodawania peklosoli do kielbasy poniew

ant9n, 2011-12-10 21:23:29

Nalezy sie wystrzegac od dodawania peklosoli do kielbasy poniewaz jest to substancja, ktora w okrutny sposob dokonuje bakterjobojstwa na niewinnych bakteriach C... Pokaż więcej

ant9n, 2011-12-10 21:23:29

Nalezy sie wystrzegac od dodawania peklosoli do kielbasy poniewaz jest to substancja, ktora w okrutny sposob dokonuje bakterjobojstwa na niewinnych bakteriach Clostridium botulinum wytwarzajacych naturalny i organiczny jad kielbasian

Zgłoś 20.03.2012 79damian

Jesli chodzi o ilość soli i pieprzu to na 10 kg gotowego mięsa proponuję 15 dkg i 2,5 dkg pieprzu. U mnie w domu do mięsa dodają też całe jaja (można jaja zastąpić letnią wodą) , żeby kiełbasa n... Pokaż więcej

Jesli chodzi o ilość soli i pieprzu to na 10 kg gotowego mięsa proponuję 15 dkg i 2,5 dkg pieprzu. U mnie w domu do mięsa dodają też całe jaja (można jaja zastąpić letnią wodą) , żeby kiełbasa nie rozlatywała się po wędzeniu.

Zgłoś 25.03.2012 Agatka3

bardzo smaczna kiełbasa. a ty Heniu..... smakuje ci?

Zgłoś 17.12.2012 misza

soli z biedronki ? czy normalnej? czy tej kamiennej do przetworow?????

Zgłoś 31.03.2014 gość

nie dodajcie soli pklowej do kielbasy to trucizna apo co truc sie jeslio robimy male ilosci ktore szybko pojda

Zgłoś 15.04.2014 Wierny tradycji

Do swojskich kiełbas nie dodaje się saletry ani peklosoli, jest to dodawane w zakładach masarskich by kiełbaska miała ładny kolor i dłuższą przydatność do spożycia w dużych ilościach są to subst... Pokaż więcej

Do swojskich kiełbas nie dodaje się saletry ani peklosoli, jest to dodawane w zakładach masarskich by kiełbaska miała ładny kolor i dłuższą przydatność do spożycia w dużych ilościach są to substancje TRUJĄCE. Mój dziadek całe życie przed jak i po wojnie wytwarzając swojskie wędliny nigdy tego nie używał i taki przepis przekazał mi. Pieprz, sól, woda, cukier, czosnek to są wystarczające składniki na pyszną kiełbaskę. Wędzenie dymem z drzew owocowych w zupełności dopełnia smak.

Zgłoś 07.06.2014 goÅÄ

WMMMLT ckcsmvndtskq, [url=http://jmsqdhlznrro.com/]jmsqdhlznrro[/url], [link=http://tgrsdgpwfvgc.com/]tgrsdgpwfvgc[/link], http://yyaxkrhgtoub.com/