Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kiełbasa w pikantnym sosie

Tekst i foto sylwulinka 21-02-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-średni45 min.średnia

Składniki:

40 dag kiełbasy (zwyczajna, parówkowa), 3 łyżki oleju, marchew, 2 cebule, 2 szklanki soku pomidorowego, 2-3 marynowane papryki, puszka zielonego groszku konserwowego (ja robię z kukurydzą), sól, pieprz, łyżeczka musztardy, 2 łyżki keczupu, zielenina.

Jak przyrządzić:

Do rozgrzanego w rondlu oleju wkładamy pokrojoną w piórka cebulę, lekko podsmażamy, cały czas mieszając. Gdy się zeszkli, dodajemy starte na tarce o dużych oczkach jarzyny, podlewamy zalewą z groszku (lub z kukurydzy) i dusimy, często mieszając, aż do miękkości. Następnie dodajemy sok pomidorowy, groszek (kukurydzę), przyprawy, zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki, pozbawioną skórki wędlinę. Naczynie przykrywamy i trzymamy na mniejszym ogniu przez 10 min. Potrawa będzie gotowa, gdy jarzyny będą rozgotowane, a sos gęsty. Jeśli trzeba, doprawiamy do smaku, by było pikantne. Życzę smacznego!

Potrzebne przybory:

rondel, łyżka, deska do krojenia, tarka

Jak podawać?

Podajemy zaraz po przygotowaniu w półmiskach, posypując zieleniną.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.03.2009 nana666

bardzo dobra zupka!!!!mój mąż ją uwielbia, polecam:)

Zgłoś 02.09.2011 kielbasa

bardzo dobre polecam