Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kinder pingwin

Tekst i foto Anetta-Horvacja 14-10-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

Ciasto:
- 3 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki maki,
- 1/2 proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kakao,
- 3 łyżki ciepłej wody,
- 3 białka.

Krem:
- 1/2 litra smietany kremowki,
- 2 łyžki želatyny.

Glazura:
- 20 dkg czekolady,
- 2-3 krople oleju,
- 1/4 kostki margaryny,
- 4 łyžki wody.

Jak przyrządzić:

Ciasto:
Żółtka i cukier ubić na piane dodajac wode. Delikatnie wmieszać make zmieszana z proszkiem do pieczenia i kakaem, dodać ubite białka. Ciasto podzielić na dwie czesci i upiec dwa biszkopty na blaszce wielkosci ok. 28 cm na 35 cm.
Krem:
Ubić smietane i wlać wczesniej przygotowana želatyne wg wskazowek na opakowaniu.
Glazura:
Czekolade, wode, olej i margaryne rozpuscić na parze.

Potrzebne przybory:

Mikser, blaszka.

Uwagi:

Postepowanie: Pierwszy biszkopt namazać połowa przygotowanego kremu. Krem dobrze porownać i polać połowa glazury. Jak glazura stwardnieje namazać reszte kremu, porownać, połožyć drugi biszkopt. Gotowy kinder pingwin polać reszta glazury. SMACZNEGO!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.10.2004 sylwinka

Czy do kremu dodaje się cukier?

Zgłoś 21.10.2004 Anetta-Horwacja

Dodaje sie 2 łyžki cukru.Przepraszam za bład,w Horwacji kupuje sie smietane "kremowke"słodka i zupełnie na to nie pomyslałam.

Zgłoś 22.10.2004 Becia

Brzmi ciekawie napewno zrobię , to ulubiony deser moich maluchów. Pozdrawiam

Zgłoś 22.10.2004 SYLWUŚ

Anetto!! pół proszku do pieczenia...sa różne..Małe, duze..Ile to bedzie łyżeczek?Pozdrawiam.

Zgłoś 22.10.2004 Anetta-Horwacja

Wsypuje sie 1 mała łyžeczke proszku do pieczenia.Pozdrawiam i žycze smacznego jesli sprubujesz.

Zgłoś 23.10.2004 Gonia

Właśnie wczoraj upiekłam to ciasto.Jest pyszne!Zrobiłam z gorzkiej czekolady i wyszło takie wytrawne(super)!Dziękuję za podanie przepisu,który teraz na stałe zagości w moich zbiorach,oraz na sto... Pokaż więcej

Właśnie wczoraj upiekłam to ciasto.Jest pyszne!Zrobiłam z gorzkiej czekolady i wyszło takie wytrawne(super)!Dziękuję za podanie przepisu,który teraz na stałe zagości w moich zbiorach,oraz na stole! Jeszcze raz dzięki.

Zgłoś 23.10.2004 SYLWUŚ

Dzięki,własnie zabieram sie do roboty:))))

Zgłoś 26.10.2004 matrzo

witam, ciasto pychotka i takie miłe w tworzeniu:) dobrze, że do Sylwka jest czas i zdążymy to zrzucić co zbędne:)

Zgłoś 30.10.2004 ann

co to znaczy "dobrze porównać" i "namazać resztą kremu"

Zgłoś 30.10.2004 Anetta-Horwacja

Dobrze porownać to znaczy dokładnie nasmarować biszkopt i polać połowe glazury(czekolady)a nie połowe kremu!

Zgłoś 06.11.2004 siwa

dzieki za ten super przepis to ciasto to "niebo w gebie",bardzo latwe i szybkie w przygotowaniu

Zgłoś 07.11.2004 aid@

Bardzo smaczne, tanie i szybkie w wykonaniu.

Tylko ma jedną wadę -za szybko znika z blachy :)

Zgłoś 09.12.2004 ania

ciasto super polecam wszystkim niebo w gębie

Zgłoś 20.01.2005 Iwcia

CIasto pyszne,polecam wszystkim.

Zgłoś 20.03.2005 miia

ja sie zastanawiam czy ze mną jest coś nie tak? skoro wam wszystko wyszło bo mi z tej ilosci ciasta wyszły dwa pseudo biszkopty cieńkie jak pergamin a gdy do pięknie ubitej ktemówki dodalam przy... Pokaż więcej

ja sie zastanawiam czy ze mną jest coś nie tak? skoro wam wszystko wyszło bo mi z tej ilosci ciasta wyszły dwa pseudo biszkopty cieńkie jak pergamin a gdy do pięknie ubitej ktemówki dodalam przygotowaną zelatynę to smietana rozrzedła się i woda została na dole a twarożkowate grudki u góry, więc może mi ktoś powie co nie tak zrobilam??????

Zgłoś 20.03.2005 miia

ja sie zabije co za porażka!!!!

Zgłoś 11.04.2005 magda

ja to sie zastanawiam gdzie lezy Horwacja.

Zgłoś 03.06.2005 karolka

Jutro zamierzam upiec to ciasto dla mojej córeczki.

zastanawiam się tylko czy 3 łyżki mąki to nie za mało? Zwykle małe ciasto piekę używając 6 łyżek a na większej blaszce 12 (ciasto z jab... Pokaż więcej

Jutro zamierzam upiec to ciasto dla mojej córeczki.

zastanawiam się tylko czy 3 łyżki mąki to nie za mało? Zwykle małe ciasto piekę używając 6 łyżek a na większej blaszce 12 (ciasto z jabłkami)

Pozdrowienia dla wszystkich łakomczuchów!

Zgłoś 08.06.2005 Karolka

właśnie upiekłam i z 6 łyzek mąki 4 jajek wyszedł mi 1 cieniutki biszkopcik. Teraz pieką drugi taki sam.

Jeśli to ciasto ma się udać trzeba użyć 12 łyzek mąki, 8-10 łyzek cukru, 4 łyżki k... Pokaż więcej

właśnie upiekłam i z 6 łyzek mąki 4 jajek wyszedł mi 1 cieniutki biszkopcik. Teraz pieką drugi taki sam.

Jeśli to ciasto ma się udać trzeba użyć 12 łyzek mąki, 8-10 łyzek cukru, 4 łyżki kakao i wody - to juz odpowiednio .

Jak mozna upiec 2 biszkopty z 3 łyżek mąki - chyba że to jakieś wazowe.

Zgłoś 15.09.2005 edytka

Do Karolka weź sobie kup orginalne ciasteczko Kinder pingwin i zobacz jaki cieniutki jest biszkopt i o to chodzi!!!!

Zgłoś 05.11.2005 borowka

to ciasto nie powinno sie nazywac 'Kinder pingwin ' ale niebo w gebie jest super .

Zgłoś 01.01.2006 bromba

karolka.....widać że nie wiesz co to jest kinder pingwin**to niebo w gebie....to ciasunio jest najpyszniejsze na świecie i kupione i zrobione u ale mam na nie ochote ale nie che mi sie robic hm.... Pokaż więcej

karolka.....widać że nie wiesz co to jest kinder pingwin**to niebo w gebie....to ciasunio jest najpyszniejsze na świecie i kupione i zrobione u ale mam na nie ochote ale nie che mi sie robic hm..lece do sklepu po nie narazie:)

Zgłoś 19.01.2006 Magda

Mam pytanie czy mleko skontensowane to ma byc slodkie???????

I czy zamast tych ciastek moga byc inne

Zgłoś 27.04.2006 ulisia

Ja pieke jeden cienki biszkopt i kroje potem na dwie rowne czesci,a reszte robie jak w przepisie,sprobujcie super i mniej roboty