Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kiszenie żuru

Tekst i foto globus 01-10-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty10 min.?

Składniki:

- woda 1\2 litra,
- mąka żytnia, pytlowa lub owsiana 10 dag,
- czosnek.

Jak przyrządzić:

Zagotować wodę. Jeszcze ciepłą wymieszać z mąką i dodać czosnku. Gdy ukiśnie ma kwaskowaty smak i przyjemny zapach.

Uwagi:

Pychota. Oczywiście wlane do żurku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.10.2003 katia

może podaj jakoś konkretniej czas kiszenia, temperaturkę przechowywania... ;)

Zgłoś 06.02.2004 makolada

a ile tego czosnku???

Zgłoś 26.05.2004 mimi

do takiej ilości ja daję 2-3 ząbki wodę mineralną niegazowaną ale najważniejsze to miesznie kilka razy w ciągu dnia bo inaczej zgnije .Po 5-7 dniach zlewam do słoiczków i do lodówki. Tam mogą... Pokaż więcej

do takiej ilości ja daję 2-3 ząbki wodę mineralną niegazowaną ale najważniejsze to miesznie kilka razy w ciągu dnia bo inaczej zgnije .Po 5-7 dniach zlewam do słoiczków i do lodówki. Tam mogą stać nawet 3miesiące ale oczywiście nie stoją.........

Zgłoś 02.10.2004 Vicmac

wiecie co dziewczyny, wam to się wydaje, że to dla was oczywiste, jest oczywiste dla wszystkich. niech mi ktoś napisze: ile wody, ile mąki, jak dlugo ma kisnąć

Zgłoś 14.02.2006 mroowek

mieszkam w atenach i uwierzcie mi ze tu nie ma maki żytniej!!!

a takiego miałem smakocha na żurek no!

Zgłoś 14.02.2006 mroowek

mieszkam w atenach i uwierzcie mi ze tu nie ma maki żytniej!!!

a takiego miałem smakocha na żurek no!

Zgłoś 21.01.2005 Gs.

Opamiętaj się, gdzie kupisz taką mąkę? Mieszkam w 120 tys. mieście i jak raz na 1,5 roku trafię na mąkę żytnię to wszystko. Uważam, że Twój przepis zatrzymał się na latach 30.

Zgłoś 10.02.2005 kaki

Ja mieszkam w 60 tys.mieście i mąkę zytnią mogę kupić w prawie co drugim sklepie,a napewno w Tesco:)

Zgłoś 16.02.2005 luna

pottrzeba jeszcze kromka razowego chleba

Zgłoś 01.03.2005 Małgosia

Mąka żytnia jest w każdym sklepie,czosnku dajemy wg siebie,zależy jak kto lubi

Zgłoś 25.08.2005 tess

Najlepiej 24 godziny wsześniej namoczyć 2-3 kromki razowego chleba, potem przecedzić i tym zalać mąkę. Ile mąki? To musi być dość gęste a kiśnie w zależnosci od temperatury, przeważnie ok.3-4 dn... Pokaż więcej

Najlepiej 24 godziny wsześniej namoczyć 2-3 kromki razowego chleba, potem przecedzić i tym zalać mąkę. Ile mąki? To musi być dość gęste a kiśnie w zależnosci od temperatury, przeważnie ok.3-4 dni

Zgłoś 24.10.2005 sardynka

Robię podobnie zakwas na żur,ale dodaję jeszcze łyżkę otrębów pszennych i całość po ukiszeniu dodaję do zupy też dobre polecam

Zgłoś 13.11.2005 sławek

słuchajcie kobietki:dodac oprócz czosnku należy koniecznie kawałek cebulki,takiej świeżej, to nie spapra się,jak to się czasem dzieje (spaprany czyli ma winno-gorzki smaczek),wodę daję mineralną... Pokaż więcej

słuchajcie kobietki:dodac oprócz czosnku należy koniecznie kawałek cebulki,takiej świeżej, to nie spapra się,jak to się czasem dzieje (spaprany czyli ma winno-gorzki smaczek),wodę daję mineralną niegazowaną,trochę dobrego ''zaczynu'' czyli żurku nie mniej niż 10-20% objętości wody, mąki tyle aż będzie ciapa która jeszcze spływa z łyżki , i zostawiam na tydzień w nieprzezroczystym i nie zakręconym szczelnie naczyniu, może być w ciepłym miejscu! od 20 lat mi to wychodzi

Zgłoś 15.03.2006 rege

Kochane kuchareczki!

3-4 litry wody osolić jedną czubatą łyżką soli, zagotować i ostudzć do dobrze ciepłej;

10 dkg mąki żytniej (do kupienia w Warszawie, bo tam mieszkam na bazarku... Pokaż więcej

Kochane kuchareczki!

3-4 litry wody osolić jedną czubatą łyżką soli, zagotować i ostudzć do dobrze ciepłej;

10 dkg mąki żytniej (do kupienia w Warszawie, bo tam mieszkam na bazarku przy Wolumenie);

skórki i piętki z razowego chleba, /nawet 10 sztuk, trochę ciemnego, trochę jasnego;

kilka ziaren pieprz czarnego;

4,5 ząbków całych obranych dużych;

do wody wsypać mąkę, dodać skórki i przyprawy (żadnych cebul!) bo się wszystko oślimaczy i pójdzie do zlewu), delikatnie wymieszać, przykryć tależykiem lub gazą, i zostawić na 2 tygodnie w miejscu gdzie nie przeszkadza, a nie jest ani za zimno ani za gorąco i najważniejsza rzecz - codziennie delikatnie na wierzchu pomieszać, żeby to co na wierzchu było wilgotne. I to cała filozofia.

Potem odcedzić i zlać do słoików, lub butelek. Można trzymać w piwnicy lub lodówce. Można pić na apetyt, na rozstrój po "imieninach" lub jak coś zostanie ugotować pyszny barszcz żurkowy. Ja uwielbiam do przecieraków ze skwarkami. PYCHA. SMACZNEGO!

Zgłoś 28.03.2006 wyglodniali z Irlandii

A skad my kuzwa wezmiemy make zytnia w irlandii ?? bo jakby nie patrzec to po przeczytaniu tego przepisu klawiaturke mam cala zasliniona :D

Zgłoś 11.10.2008 krzychu

synki i dziołchy!!!!co wy tam wiecie o zaczynie!!!

mieszkam w Espanii,ale jestem z Katowic,niestety mąkę dostarczają mi znajomi lub rodzina,bo tu za cholerę tak źle zmielonej ,żytniej nie... Pokaż więcej

synki i dziołchy!!!!co wy tam wiecie o zaczynie!!!

mieszkam w Espanii,ale jestem z Katowic,niestety mąkę dostarczają mi znajomi lub rodzina,bo tu za cholerę tak źle zmielonej ,żytniej nie kupisz

uwaga!"

liter wody,koniecznie letniej

do tego cała głowka zmiażdżonego czosnku

18 łyżek stołowych mąki w/wymienionej

dwie małe łyżeczki soli

duża łyżka cukru

można dorzucić jedną mała skórkę czerstwego razowego chleba[lecz nie koniecznie,bo zakwas zrobi sie z żyta]

zalewamy i mieszamy

odstawiamy na tydzień

koniecznie ze dwa razy dziennie poczepac słojem[najlepszy gliniany gar z przykryciem!]

temperatura pokojowa

gotowe i smacznego

Zgłoś 03.10.2006 eulalia

mąka ze sklepu ze zdrową żywnością, butelka typu pet po coli albo sprajcie, przez lejek mąkę ok. 1/15 objętości, na 2 czubate łyżki mąki 2-3 ząbki czosnku, woda mineralna niegazowana do 5-8 cm o... Pokaż więcej

mąka ze sklepu ze zdrową żywnością, butelka typu pet po coli albo sprajcie, przez lejek mąkę ok. 1/15 objętości, na 2 czubate łyżki mąki 2-3 ząbki czosnku, woda mineralna niegazowana do 5-8 cm od wierzchu, zakrętka może być zamknięta. ale kilka razy na dobę wietrzyć wypychając i wpuszczając z powrotem powietrze, żeby pałeczki kwasu mlekowego miały "oddech", po 3-4 dniach już ukiszone. W razie kompletnego braku dostępu do mąki istnieje poczta i znajomi (rodzina) w Polsce. Ukłony.

Zgłoś 19.02.2007 marek

u mnie w domu robiło się z mąki owsianej z otrębami ale można z płatków owsianych i dodawało się kawałek chleba ale kiedyś chleb pieczono na zakwasie to przyspieszało kiszenie.po 3-4 dniach prze... Pokaż więcej

u mnie w domu robiło się z mąki owsianej z otrębami ale można z płatków owsianych i dodawało się kawałek chleba ale kiedyś chleb pieczono na zakwasie to przyspieszało kiszenie.po 3-4 dniach przecedzić jak skisło oczywiście a pozostałość zalać wodą i dodać trochę świeżych płatków i kisić od nowa.

Zgłoś 15.12.2006 cammi79

Moi drodzy, mąki u nas dostatek.. ale znajoma mówi że ile by nie wysłała do córki do stanów to nici z żurku.. ich woda się nie nadaje chyba.. za każdym razem jej się psuje... lepiej chyba w bute... Pokaż więcej

Moi drodzy, mąki u nas dostatek.. ale znajoma mówi że ile by nie wysłała do córki do stanów to nici z żurku.. ich woda się nie nadaje chyba.. za każdym razem jej się psuje... lepiej chyba w butelce wysłać... ja sama sie biorę do sporzadzenia tego rarytasu.. zobaczymy czy sie uda :)

Zgłoś 07.01.2007 anonimka

Swietnie, ze wreszcie znalazlam "zakwas", pewnie zrobie jak wroce do Polski, bo w Azji trudno dogadac sie co do maki... no chyba, ze zrobic z samego pieczywa (pewnie sie nie da), ale s... Pokaż więcej

Swietnie, ze wreszcie znalazlam "zakwas", pewnie zrobie jak wroce do Polski, bo w Azji trudno dogadac sie co do maki... no chyba, ze zrobic z samego pieczywa (pewnie sie nie da), ale skoro maja pieczywo zytnie - to musi byc maka. Hmm - nie wiem, jak ja ocenic na wyglad, ktos wie? Tak czy siak - dzieki wielkie za skaldniki, wykorzystam w przyszlosci...

A co do Pani przebywajacej w EIRE (IRLANDII) to bylam tam, bylam - dlugo i dosc dawno, ale WSZYSCY POLACY juz chyba dobrze wiedza, ze ZAKWAS mozna kupic w POLSKICH SKLEPACH (a sporo-sporo ich), a takze w POLSKICH PIEKARNIACH (tam juz i piekarnie polskie sa), no i oczywiscie w innych sklepach irlandzkich tez maja od dawna polki z polskimi produktami!! W DUNNESie STORES juz od dawna mieli ZUREK z POLSKI. Juz od dlugiego czasu nie ma mnie w IRL, ale domyslam sie, ze od tamtej pory o wiele wiecej mozna znalezc sklepow z naszymi produktami. Przeciez ta Wyspa juz od 2004 roku opanowana zostala przez Naszych!

Zgłoś 06.11.2008 Basia

czas kiszenia 5 do 7dni ,

przechowywac w temperaturze pokojowej,

kisić w ciemnym pojemniku (np. w boncloku okrytym płócienną szmatką)

ja do zupki podaję ślaską kiełbaskę ... Pokaż więcej

czas kiszenia 5 do 7dni ,

przechowywac w temperaturze pokojowej,

kisić w ciemnym pojemniku (np. w boncloku okrytym płócienną szmatką)

ja do zupki podaję ślaską kiełbaskę i boczek z kartoflami

MmmmmmMNIAM!!! :)

Zgłoś 27.12.2007 mk

mąkę można kupić w sklepach internetowych ze zdrową żywnością, jak kupiłem w zwykłym sklepie "mąkę na żurek" firmy z Zebrzydowic.

Zgłoś 10.02.2008 Irlandiia

mąke żytnią można kupic w każdym większym miescie.a do kladnie w polskich lub ruskich sklepach.widzialem rowniez gotowy zurek w butelkach za 1.30 euro.

Zgłoś 25.02.2008 S.D

Maka zytna nazywa sie zagranica- Rye.

Maka ktura jest "self rising" nie pasuje na zakwas.

(Przepraszam jak mam bledy)

Zgłoś 15.03.2008 angela0606

ile potrzeba czostku albo ile czeba kisic??????????

Zgłoś 04.10.2008 TERESA

1 LITR WODY LETNIEJ NIE GOTOWANEJ 2 -3 ŁYZKI MĄKI RAZOWEJ LISC LAUROWY 3 ZABKI CZOSNKU KROMKA RAZOWEGO CHLEBKA. ... Pokaż więcej

1 LITR WODY LETNIEJ NIE GOTOWANEJ 2 -3 ŁYZKI MĄKI RAZOWEJ LISC LAUROWY 3 ZABKI CZOSNKU KROMKA RAZOWEGO CHLEBKA.

Zgłoś 23.02.2009 gabikk

właśnie mam zamiar zrobić ten nieszczęsny zakwas na żurek,mam już mąkę i całą resztę ale po przeczytaniu waszych wszystkich porad to już naprawdę nie wiem czy nie kupić gotowego:)bo to;gorącą wo... Pokaż więcej

właśnie mam zamiar zrobić ten nieszczęsny zakwas na żurek,mam już mąkę i całą resztę ale po przeczytaniu waszych wszystkich porad to już naprawdę nie wiem czy nie kupić gotowego:)bo to;gorącą wodę,letnią-dać cebulkę,nie dać itp...dziękuję

Zgłoś 23.02.2009 gabikk

właśnie mam zamiar zrobić ten nieszczęsny zakwas na żurek,mam już mąkę i całą resztę ale po przeczytaniu waszych wszystkich porad to już naprawdę nie wiem czy nie kupić gotowego:)bo to;gorącą wo... Pokaż więcej

właśnie mam zamiar zrobić ten nieszczęsny zakwas na żurek,mam już mąkę i całą resztę ale po przeczytaniu waszych wszystkich porad to już naprawdę nie wiem czy nie kupić gotowego:)bo to;gorącą wodę,letnią-dać cebulkę,nie dać itp...dziękuję

Zgłoś 06.03.2010 me

w kazdym sklepie ze zdrowa zywnoscia w usa jest pelnoziarnista maka zytnia(rye), jak rowniez zyto, mozna samemu zmielic, zeby byla grubsza maka. takze nie wiem po co wysylac.trzeba sie po prostu... Pokaż więcej

w kazdym sklepie ze zdrowa zywnoscia w usa jest pelnoziarnista maka zytnia(rye), jak rowniez zyto, mozna samemu zmielic, zeby byla grubsza maka. takze nie wiem po co wysylac.trzeba sie po prostu troche rozejrzec. nawet kapuste kiszona niepasteryzowana mozna kupic lub zamowic w wiekszosci sklepow ze zrowa zywnoscia. wode zawsze trzeba uzyc przefiltrowana. moze ta opisana wyzej osoba mieszka w jakiejs strefie klimatycznej, gdzie nic sie nie kisi. w usa popularne jest tez kiszenie pszenicy na zakwas, ostatnio wszystko kiszone jest tu modne. okazuje sie, ze kiszonki sa super zdrowe.

Zgłoś 21.03.2010 florek

mam metlik w glowie po tych przepisach

Zgłoś 24.05.2010 endriu

Najlepszą mąkę na żur taką prawdziwą razową żytnią grubo mieloną można kupić w BOMI. Ta z TESCO się nie nadaje, wychodzi śmierdząca breja. Wiem bo próbowałem i tylko zmarnowałem główkę wspaniałe... Pokaż więcej

Najlepszą mąkę na żur taką prawdziwą razową żytnią grubo mieloną można kupić w BOMI. Ta z TESCO się nie nadaje, wychodzi śmierdząca breja. Wiem bo próbowałem i tylko zmarnowałem główkę wspaniałego czosnku. Na tej prawdziwej mące wychodzi prawdziwy śląski żur, pod warunkiem, że ugotuje się go na wędzonych kościach. Pozdrawiam wszystkich miłośników żuru. Żurek jest ok.

Zgłoś 23.10.2012 My zdjes emigrants

Ja mieszkam w Chicago I was nie kupilam Polska make Zuniga z napisem na zurek