Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kiszka ziemniaczana

Tekst i foto malinka 16-01-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
dużo20 złśredni130 min.dża

Składniki:

3 średnie cebule, 6 kg dużych ziemniaków (łatwiej obierać), 10m jelit wieprzowych grubych(przeważnie tak sprzedają) , majeranek(5 łyżek do zupy), olej, kg boczku surowego, sól, pieprz, wykałaczki, smalec w kostce (niekoniecznie)

Jak przyrządzić:

Jelita grube moczymy w wodzie, zmieniając ją kilkakrotnie, tak, aby nie były za słone. Wodę zmieniać co pół godziny przez 2 godziny (4 razy). Wywrócić jelita na drugą stronę. Po wywróceniu jelit na drugą stronę absolutnie nie wycinać tłuszczyku, który zwisa (po pierwsze i tak się wytopi, po drugie tłuszczyk daje specyficzny smaczek). Następnie znowu odwracamy na "śliską" stronę. Przygotowywanie zaczynamy od krojenia boczku w kostkę ok. 1x1cm bez dodatku oliwy (i tak się wytopi). Przyprawiamy wg uznania solą i pieprzem. Smażymy tak, by się zamienił na skwarki, zezłocił się. W między czasie obieramy duże ziemniaki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do sokowirówki (można zetrzeć na tarce). To samo robimy z cebulami. Jeżeli robimy to w sokowirówce, (ja mam taką starą niebieską po mamie), to po starciu mieszamy sok z wiórkami z ziemniaków i cebuli. Następnie do mieszanki cebulowo-ziemniaczanej dodajemy boczek razem z tłuszczem, majeranek, solimy i pieprzymy (ja zawsze próbuję palcem, czy jest wystarczająco słone). Jeżeli jelita są za długie, przecinamy je według uznania. Bierzemy jedno jelito, wykałaczkę, i na okrętkę zamykamy jeden wylot kiszki tak, by móc włożyć farsz. Farsz zawsze wkładam przytrzymując wlot kiszki palcem wskazującym i kciukiem, a dużą łyżką (do zupy) wkładam nadzienie. Powinno go być nie więcej niż 1/3 długości kiszki. Zamykamy jak wyżej wykałaczką. Do blaszki wlewamy ok. 1,5 szklani oliwy. Układamy kiszki dosyć ścisło, bo i tak napęcznieje i skurczy się. Gotową kiszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy. Po ok. 30 min. nakłuwamy wykałaczką i polewamy olejem z blaszki. Możemy (nie koniecznie) ułożyć na kiszce pokrojony w kostkę smalec. Cały czas, co ok. 30 min nakłuwamy kiszkę i polewamy tłuszczem z blaszki. Całość pieczemy do zarumienienia ok 1,5 godz. Porcję którą podałam można podzielić na pół (połowę mniej składników).
Jeżeli lubicie bardziej przyrumienioną można po upieczeniu pokroić i podsmażyć na patelni.
Doskonale smakuje z zimnym mlekiem. Doskonała również po pokrojeniu na plasterki ok 2 cm i podsmażeniu na patelni.

Potrzebne przybory:

Patelnia, blaszka do ciasta, sokowirówka (tarka).

Jak podawać?

Z zimnym mlekiem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.08.2011 joanna

Dzisiaj właśnie robiłam kiszkę tylko przepis mam nieco prostszy. Zamiast boczku surowego dodaję soloną słoninę i to koniecznie soloną, a nie np. wędzoną. I nie kg, a 10 dkg na 2 kg ziemniaków. P... Pokaż więcej

Dzisiaj właśnie robiłam kiszkę tylko przepis mam nieco prostszy. Zamiast boczku surowego dodaję soloną słoninę i to koniecznie soloną, a nie np. wędzoną. I nie kg, a 10 dkg na 2 kg ziemniaków. Ponadto nie dodaję nic poza solą, pieprzem i szczyptą cukru. A- ha i cebuli nie trę , a kroję i podduszam ze słoniną. Niby proste, a danie jest niemal popisowe, bo nikomu nie chce się bawić w czyszczenie jelit itd.

Zgłoś 16.08.2009 ,

super zarcie

Zgłoś 28.06.2010 ciekawska

gdzie kupujecie te jelita?

Zgłoś 09.07.2010 malinka

Jelita kupuję w PSS-sie. Zwykle są.

Zgłoś 13.06.2012 co to znaczy?

bo i tak napęcznieje i skurczy się. ...WTF????

Zgłoś 17.05.2014 Maja

Jelita powinny być grube do kiszki, a nie te cienkie sprzedawane w sklepach. Wtedy jest zupełnie inny, flaczkowy smak i zapach kiszki. Można je kupić też solone, ale na rynkach, lub w małych skl... Pokaż więcej

Jelita powinny być grube do kiszki, a nie te cienkie sprzedawane w sklepach. Wtedy jest zupełnie inny, flaczkowy smak i zapach kiszki. Można je kupić też solone, ale na rynkach, lub w małych sklepach. Różnica w smaku- jak niebo i ziemia!

Zgłoś 17.05.2014 Maja

Jelita grube solone są dosć drogie(jak na jelita) i kupuje się je na wagę. Są ciężkie. Kieszkę dobrze jest doprawić na sposób wschodni-rosyjski-ten smak to mielone ziele angielskie, majeranek, m... Pokaż więcej

Jelita grube solone są dosć drogie(jak na jelita) i kupuje się je na wagę. Są ciężkie. Kieszkę dobrze jest doprawić na sposób wschodni-rosyjski-ten smak to mielone ziele angielskie, majeranek, mielony kminek i czosnek. Ziemniaki zaparzyć mlekiem.

Zgłoś 28.05.2015 michael kors website

michael kors online

michael kors website http://michaelkorsbagssingapore.blogspot.com/