Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kiszona kapusta z kaszą i żeberkami

25.01.2010

W okresie zimowym, kiedy jest niewielki wybór warzyw i owoców, dobrym źródłem witaminy C jest kapusta kiszona. Jest tania i dostępna przez cały rok. Wzmacnia układ odpornościowy, odświeża umysł, wprawia w pozytywny nastrój. Przyrządzona według mojego przepisu jest energetyczna, rozgrzewająca, idealna na zimowe chłody.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
418 złprosty70 min.średnia

Składniki:

0,7 dag kiszonej kapusty,
0,5 kg wieprzowych żeberek,
2 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej,
2 listki laurowe,
1 cebula,
łyżeczka majeranku,
kilka ziarenek kminku,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, należy ją wymoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i w razie konieczności pokroić na mniejsze kawałki.

Żeberka oczyścić, podzielić na porcje, zalać zimną wodą i zagotować.

Usunąć szumowinę, dodać kapustę, listek laurowy, pokrojoną w kostkę cebulę, kminek.

Gotować pół godziny.

Następnie wsypać dwie łyżki kaszy jęczmiennej, doprawić majerankiem, solą, pieprzem i gotować jeszcze, aż kapusta i żeberka będą miękkie.

Jak podawać?

Podawać gorącą z ziemniakami lub pieczywem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.01.2010 Monia

Narobiliście mi smaku. Już dawno nie jadłam takiej zupy. Kiedyś gotowała ją mama, a ja nie gotowałam chyba nigdy. Muszę spróbować, bo jak widzę, to nie wygląda na coś trudnego i nie trzeba stać ... Pokaż więcej

Narobiliście mi smaku. Już dawno nie jadłam takiej zupy. Kiedyś gotowała ją mama, a ja nie gotowałam chyba nigdy. Muszę spróbować, bo jak widzę, to nie wygląda na coś trudnego i nie trzeba stać nad gazem.

Zgłoś 25.01.2010 Malina

To właściwie jednogarnkowy obiad, z pajdą chleba, żeberkami z zupy - nic więcej nie trzeba. Chyba się skuszę. Choć w sumie okraszone słoninką ziemniaczki też by się przydały:) mniam.

... Pokaż więcej

To właściwie jednogarnkowy obiad, z pajdą chleba, żeberkami z zupy - nic więcej nie trzeba. Chyba się skuszę. Choć w sumie okraszone słoninką ziemniaczki też by się przydały:) mniam.

Zgłoś 25.01.2010 Ola

Podobną kapustę jadłam u babci, chętnie bym to powtórzyła

Zgłoś 26.01.2010 Benedykt Królak

Dobre to

Zgłoś 26.01.2010

Ja bym te żeberka przed duszeniem trochę podsmażyła na patelni, a poza tym to jedzonko mniam mniam pycha!

Zgłoś 30.01.2010

Tak dobre danie/ proponuje żeberka uprzednio podsmażyć. Moja mama tak przyrządzała kapustę

Zgłoś 08.09.2010

moja.zone prosze oto danie 2 rok a ona jest zmeczona

Zgłoś 16.02.2011 aga

mniam... aż ślinka cieknie:)

Zgłoś 05.06.2014 gość

po pierwsze to nie zupa jakby ktos nie wiedzial

Zgłoś 05.06.2014 gość

a tak ogolnie to SUPER JEDZONKO

Zgłoś 31.01.2015 gość

U nas jest to "kapusta z zarzutką". Zamiast żeberek stosujemy pręgę wołową a podajemy z tłuczonymi ziemniakami do których po ugotowaniu a przed tłuczeniem wlewamy tłuszcz ze skwarkami ... Pokaż więcej

U nas jest to "kapusta z zarzutką". Zamiast żeberek stosujemy pręgę wołową a podajemy z tłuczonymi ziemniakami do których po ugotowaniu a przed tłuczeniem wlewamy tłuszcz ze skwarkami i cebulką. Niby mamałyga wychodzi ale i do podsmażenia jest świetne.