Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Klopsiki kofta

Tekst i foto Margot 10-11-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje? złśredni? min.?

Składniki:

- 450 g mielonego miesa wolowego lub z jagniecia,
- 4 lyzki jogurtu naturalnego,
- 2 lyzki posiekanych lisci kolendry (pietruszki),
- 1 lyzeczka garam masala,
- sol.

Sos:
- 4 lyzki oleju,
- 1 posiekana cebula,
- 1/2 lyzeczki startego imbiru,
- 2 zabki czosnku (rozgniecione),
- 8 straczkow kardamonu lub 3/4 lyzeczki sproszkowanego,
- 6 gozdzikow,
- 1/2 lyzeczki zmielonego cynamonu,
- 1 lyzeczka kminku,
- 400 g posiekanych pomidorow z puszki.

Do przybrania:
- plasterki mooli (marchewki).

Jak przyrządzić:

Do wiekszej misy wlozyc mieso, 2 lyzki jogurtu, kolendre, garam masala i pol lyzeczki soli. Wszystko dobrze wymieszac i podzielic na 40 malych kuleczek.

Sos:
w duzym rondlu rozgrzac olej, wsypac cebule i smazyc do miekkosci, dodac imbir, czosnek, kardamon oraz gozdziki i mieszajac smazyc przez 2 minuty. Nastepnie wsypac cynamon, kminek i 1 lyzeczke soli. Na koniec wlozyc pomidory, podgrzac i wlac pozostaly jogurt.
Do sosu wlozyc klopsiki, przykryc i gotowac na wolnym ogniu przez okolo 25 minut, uwazajac, aby sie nie przypalily. Gotowe wylozyc do ogrzanego naczynia i utrzymac w cieple.
Sos gotowac, az zgestnieje, po czym polac nim klopsiki. Przybrac plasterkami mooli i gorace podawac.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.11.2003 Lembas

A dajcie w ogóle spokój- skąd jest ta osoba pisząca przepis, z pieprzonego Hongkongu?! Garam masala - wiem,co to jest, bardzo pikantna przyprawa, ale powiedzcie mi, gdzie ją kupić!!! Do tego liś... Pokaż więcej

A dajcie w ogóle spokój- skąd jest ta osoba pisząca przepis, z pieprzonego Hongkongu?! Garam masala - wiem,co to jest, bardzo pikantna przyprawa, ale powiedzcie mi, gdzie ją kupić!!! Do tego liście kolendry, jakaś moola... No piękny, prosty, ogólnie dostępny przepis. Nie wkurzajcie mnie.

Zgłoś 12.11.2003 Margot

Przyjemnie to nie jestescie... :-( ale jakkolwiek wyjasniam - jest to przepis kuchni indyjskiej... dla milosnikow tej kuchni...

Garam masala jest to mieszkanka czarnego pieprzu, kolendry,... Pokaż więcej

Przyjemnie to nie jestescie... :-( ale jakkolwiek wyjasniam - jest to przepis kuchni indyjskiej... dla milosnikow tej kuchni...

Garam masala jest to mieszkanka czarnego pieprzu, kolendry, kminku, cynamonu, kardamonu i gozdzikow powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej i dostepna w hypermarketach...

Mooli - jest to warzywo, ktore mozna zastapic marchewka...

Zgłoś 12.11.2003 katia

przepis bardzo ciekawy i na pewno smaczny.Bardzo to przykre, że niektórzy nie rozumieją że nie wszystko w kuchni musi być bardzo proste i dostępne. Przyprawy jest bardzo łatwo zdobyć, graham mas... Pokaż więcej

przepis bardzo ciekawy i na pewno smaczny.Bardzo to przykre, że niektórzy nie rozumieją że nie wszystko w kuchni musi być bardzo proste i dostępne. Przyprawy jest bardzo łatwo zdobyć, graham masala można nawet zrobić samemu...

Zgłoś 12.11.2003 Lembas

A ja jednak się nie zgadzam! Cóż mi z tego, że przeczytam sobie smakowicie wyglądający przepis - jak połowy składników nie jestem w stanie kupić, a autorka (prócz całej tej mooli) nie podaje, cz... Pokaż więcej

A ja jednak się nie zgadzam! Cóż mi z tego, że przeczytam sobie smakowicie wyglądający przepis - jak połowy składników nie jestem w stanie kupić, a autorka (prócz całej tej mooli) nie podaje, czym zastąpić. Dla wiadomoci niektórych : hypermarkety nie rosną w każdej miejscowości.

Zgłoś 12.11.2003 Margot

Lambasie, jest to przepis dla smakoszy, dla ludzi, ktorzy lubia bardziej wyrafinowana kuchnie! Ponadto w nawiasach zaznaczylam, ze kolendre mozna zastapic pietruszka a mooli - marchewka. Pozosta... Pokaż więcej

Lambasie, jest to przepis dla smakoszy, dla ludzi, ktorzy lubia bardziej wyrafinowana kuchnie! Ponadto w nawiasach zaznaczylam, ze kolendre mozna zastapic pietruszka a mooli - marchewka. Pozostale przyprawy nie sa trudne do zdobycia, nawet w malych miescowosciach!

Pozdrawiam.

Zgłoś 12.11.2003 Margot

Przepraszam, mialo byc oczywiscie Lembasie!

Zgłoś 12.11.2003 veronique

Jak wam sie przepis wydaje zbyt skomplikawany, to zamiast ublizac autorowi poszukajcie sobie cos z "kuchni dla prostakow", np. warzywo i ryba z puszki+rosol z kostki+vegeta+sos z toreb... Pokaż więcej

Jak wam sie przepis wydaje zbyt skomplikawany, to zamiast ublizac autorowi poszukajcie sobie cos z "kuchni dla prostakow", np. warzywo i ryba z puszki+rosol z kostki+vegeta+sos z torebki. Takie tez sa.

Zgłoś 13.11.2003 akara

Widac waskie horyzonty siegaja takze do kuchni... Nie podoba sie przepis? Znajdzcie sobie inny zamiast wylewac zolc na autorke :P.

Zgłoś 13.11.2003 ponoć prostaczka...

"Kuchnia dla prostaków" - dobre!!!!! . W takim razie ja naleze również do prostaków bo lubie szybkie łatwe dania bez dziwacznych, trudnych do zdobycia w "zwykłym" sklepie prz... Pokaż więcej

"Kuchnia dla prostaków" - dobre!!!!! . W takim razie ja naleze również do prostaków bo lubie szybkie łatwe dania bez dziwacznych, trudnych do zdobycia w "zwykłym" sklepie przypraw!?

Wynika to z mojego ogarniczonego czasu na stanie nad kuchnia i dumania "co by tu wymyślić". Takie obrazanie swiadczy o elekwencji autora:P. Znam osoby kochajace gotować bez koniecznosci wprowadzania nowatorkich pomysłów w swoim jadłospisie.....

Zgłoś 13.11.2003 Margot

Ja naprawde nie rozumiem w czym jest problem... Jesli komus nie podoba sie moj przepis, bo jest za trudny albo wymaga zbyt wielu przypraw, to przeciez na lamach "Czarnej oliwki" sa set... Pokaż więcej

Ja naprawde nie rozumiem w czym jest problem... Jesli komus nie podoba sie moj przepis, bo jest za trudny albo wymaga zbyt wielu przypraw, to przeciez na lamach "Czarnej oliwki" sa setki innych przepisow o roznych stopniach trudnosci, roznej finezyjnosci... i na pewno kazdy znajdzie cos tutaj dla siebie...

No coz, mam nadzieje, ze ktos moze wyprobuje moj przepis a potem wyrazi swoja opinie o nim! :-)

Pozdrawiam serdecznie.

Zgłoś 13.11.2003 veronique

Uderz w stol - nozyce sie odezwa. Kuchnia dla prostakow to nie jest kuchnia dla osob, ktore nie maja czasu i gotuja proste dania, tylko dla takich, ktore zamiast prostych przypraw i skladnikow s... Pokaż więcej

Uderz w stol - nozyce sie odezwa. Kuchnia dla prostakow to nie jest kuchnia dla osob, ktore nie maja czasu i gotuja proste dania, tylko dla takich, ktore zamiast prostych przypraw i skladnikow stosuja wymyslne, nowoczesne sztucznosci.

Zgłoś 16.11.2003 Margot

Gosiu, bardzo sie ciesze, ze wyprobowalas ten przepis a przede wszystkim cieszy mnie to, ze kopsiki Wam smakowaly!

Pozdrawiam serdecznie!

Zgłoś 16.11.2003 gosia

No nie wiem jesli kolendra jest dla kogos czyms wymyslnym? Margot zrobilam jest naprawde dobre. Moja 7 letnia corka powiedziala, ze sosik byl pyszny. Na koniec caly sos zmiksowalam zeby byl jedn... Pokaż więcej

No nie wiem jesli kolendra jest dla kogos czyms wymyslnym? Margot zrobilam jest naprawde dobre. Moja 7 letnia corka powiedziala, ze sosik byl pyszny. Na koniec caly sos zmiksowalam zeby byl jednolity. Pozdrawiam!

Zgłoś 18.11.2003 Dark Elf

Zrobilam Klopsiki-po prostu rewelacja,danie naprawde aromatyczne i smaczne.Pozdrowienia dla Margot i prosze o wiecej przepisow:)

Zgłoś 10.12.2003 Lembas

Nie zmienię zdania. Skomplikowany przepis, do którego trzeba dokupić szereg dziwnych, mało dostępnych składników - za niebagatelną w dodatku kwotę - to nie dla mnie. Podpisuję się pod przedmówca... Pokaż więcej

Nie zmienię zdania. Skomplikowany przepis, do którego trzeba dokupić szereg dziwnych, mało dostępnych składników - za niebagatelną w dodatku kwotę - to nie dla mnie. Podpisuję się pod przedmówcami - prosta kuchnia - to coś dla mnie, kuchnia dla prostaków - to wymyślne przepisy, cudaczne składniki - które mają nas nagle zamienić w speców kuchni chińskiej czy tam jakiej... Prosimy o fajne, PROSTE przepisy, dla których nie będę musiał latać po hypermarketach z kartką w ręce, zajęty rozpaczliwym szukaniem kardamonów, kolendrów, garam masalów i czego tam jeszcze....

Zgłoś 10.12.2003 Margot

Lembas, ale to nie jest forum kulinarne tylko dla Ciebie i Twoich upodoban kulinarnych - to jest forum takze dla tych, ktorzy gotuja z pasja bardziej wyszukane dania... Jesli nie podoba Ci sie p... Pokaż więcej

Lembas, ale to nie jest forum kulinarne tylko dla Ciebie i Twoich upodoban kulinarnych - to jest forum takze dla tych, ktorzy gotuja z pasja bardziej wyszukane dania... Jesli nie podoba Ci sie przepis, przejdz po prostu do nastepnego a nie obrazaj innych.

Pozdrawiam serdecznie.

Zgłoś 15.01.2004 Sliwka

A ja bardzo dziekuje za ten przepis. Jest rewelacyjny!

Ja lubie wyszukiwac nowe smaki, zapachy. To jest cos dla mnie.

Lembas lubi prosta kuchnie a ja nie, wiec proponuje niech prze... Pokaż więcej

A ja bardzo dziekuje za ten przepis. Jest rewelacyjny!

Ja lubie wyszukiwac nowe smaki, zapachy. To jest cos dla mnie.

Lembas lubi prosta kuchnie a ja nie, wiec proponuje niech przejdzie do innych prostych, typowo polskich przepisow i bedzie mial to co lubi, a ja zatrzymywac sie bede przy przepisach tego typu i tez bede miala to co lubie.

Zgłoś 04.02.2004 kaja

buraki z was:) okropne buraki :) dlaczego ci mężczyzni są tacy aroganccy??? nie potraficie przyrządzić, zjeść a co dopiero podziekować:_przecież wy nie macie smaku to co sie rzucacie na taką po... Pokaż więcej

buraki z was:) okropne buraki :) dlaczego ci mężczyzni są tacy aroganccy??? nie potraficie przyrządzić, zjeść a co dopiero podziekować:_przecież wy nie macie smaku to co sie rzucacie na taką potrawe???? dla was polecam jajecznicę i jajko rozbić o scianę palanty:)

Zgłoś 13.02.2004 rED tWO

Ciekawe - przepis kulinarny a wzbudza u niektórych burzliwe reakcje. W pierwszej chwili miałem wrażenie że trafiłem do sejmu a nie do kuchni. A przepis wypróbuję ... Acha, obrzucanie mężczyzn ... Pokaż więcej

Ciekawe - przepis kulinarny a wzbudza u niektórych burzliwe reakcje. W pierwszej chwili miałem wrażenie że trafiłem do sejmu a nie do kuchni. A przepis wypróbuję ... Acha, obrzucanie mężczyzn czy kobiety obelgami z tytułu płci też nie świadczy chyba o kulturze osoby komentującej :*(

Zgłoś 01.03.2004 małgorzata

do lembasa- a co w tym przepisie jest takiego dziwnego, no może z wyjątkiem tego masala (zresztą ktoś zauważył można go zrobić samemu) to że ty poza jajecznicę nie wyszedłeś, to twój problem, są... Pokaż więcej

do lembasa- a co w tym przepisie jest takiego dziwnego, no może z wyjątkiem tego masala (zresztą ktoś zauważył można go zrobić samemu) to że ty poza jajecznicę nie wyszedłeś, to twój problem, są ludzie którzy chcą ugotować sobie czasem coś innego, w końcu to strona o przepisach kulinarnych - mam taką książkę "600 potraw z jaj", kup sobie i to czytaj myślę, że znajdziesz coś dla siebie

Zgłoś 01.03.2004 małgorzta

do lembasa- a co w tym przepisie jest takiego dziwnego, no może z wyjątkiem tego masala (zresztą ktoś zauważył można go zrobić samemu) to że ty poza jajecznicę nie wyszedłeś, to twój problem, są... Pokaż więcej

do lembasa- a co w tym przepisie jest takiego dziwnego, no może z wyjątkiem tego masala (zresztą ktoś zauważył można go zrobić samemu) to że ty poza jajecznicę nie wyszedłeś, to twój problem, są ludzie którzy chcą ugotować sobie czasem coś innego, w końcu to strona o przepisach kulinarnych - mam taką książkę "600 potraw z jaj", kup sobie i to czytaj myślę, że znajdziesz coś dla siebie

Zgłoś 09.01.2005 maewa

Przepis rewelacja. Lubię eksperymenty w kuchni z nowymi smakami i przyprawami. zawsze szukam przepisów niebanalnych tylko takich , które mają to coś ... Jeśli komuś nie podoba się ten przepis lu... Pokaż więcej

Przepis rewelacja. Lubię eksperymenty w kuchni z nowymi smakami i przyprawami. zawsze szukam przepisów niebanalnych tylko takich , które mają to coś ... Jeśli komuś nie podoba się ten przepis lub jemu podobne to przeciez może poszukać innych i to niekoniecznie na tym portalu. A jeśli chodzi o koszt takiej potrawy... można ugotować jajko i zjeść go np. z majonezem, proste i tanie. Tej potrawy nie trzeba koniecznie przyrządzać, bo z tego co się orientuję jeszcze taki przymus nie jest zapisany ani w konstytucji ani w warunkach korzystania z tego portalu. Pozdrawiam

Zgłoś 19.01.2005 agaaa

Mnie sie tez przepis podoba i pewnie wyprobuje. Zwlaszcza, ze ani garam masala ani kardamon nie sa dla mnie czyms dziwnym i niemozliwym do zdobycia-wrecz przeciwnie uzywam czesto.

Zgłoś 04.02.2005 ewa

Przepis bardzo ciekawy wypróbuję go, ale Małgosiu czy klopsiki można zrobić z indyka

Zgłoś 11.02.2005 ewa

Bardzo dobre ,zrobiłam z mięsa indyka pycha !!!

Zgłoś 20.02.2005 Xna

Znałam już wczesniej tą potrawę, ale ten przepis wprowadził pewne modyfikacje. Polecam, bardzo smaczne.

Zgłoś 12.05.2005 Brzdęk

nie martw się, ci co psioczą chcieliby żeby wszystko zkładło sie z kartofli i schabu. niech idą na drzewa.

Zgłoś 19.05.2005 Martana

Wszystkie Lembasy i inne pampasy, zastanowcie sie troche, w tej chwili wszystkie skladniki tej pysznosci sa dostepne a jak mieszkacie w koziej wolce to zainwestojcie w benzyne, pojedzcie do jaki... Pokaż więcej

Wszystkie Lembasy i inne pampasy, zastanowcie sie troche, w tej chwili wszystkie skladniki tej pysznosci sa dostepne a jak mieszkacie w koziej wolce to zainwestojcie w benzyne, pojedzcie do jakiegos wiekszego miasta i sobie kupcie co trzeba. Wasze texty brzmia jak np: Jestes za ladna, nienawidze cie za to, bo ja jestem brzydsza! Skoro jestes brzydsza to nie wina tej, ktora jest za ladna.

Pozdrawiam Veronique i innych entuzjastow tego jedzonka, Autorke oczywiscie tez:)

Zgłoś 20.06.2005 Duke

Garam masale najlepiej zrobić samemu, ze składników które Margot podała. Ma ona wtedy niesamowity aromat. Przed zmieleniem składników zaleca się lekkie podsmażenie na patelni, by wydobyć wiekszy... Pokaż więcej

Garam masale najlepiej zrobić samemu, ze składników które Margot podała. Ma ona wtedy niesamowity aromat. Przed zmieleniem składników zaleca się lekkie podsmażenie na patelni, by wydobyć wiekszy aromat.

Zgłoś 20.07.2005 rixius

Sorry, nie umiem pisac po polsku. Moj przepis na koefte po niemiecku:

Köfte

(Türkische Hackfleischkeulchen)

Einen Fleischteig aus 300 g gehacktem Lammfleisch und 300 g gehac... Pokaż więcej

Sorry, nie umiem pisac po polsku. Moj przepis na koefte po niemiecku:

Köfte

(Türkische Hackfleischkeulchen)

Einen Fleischteig aus 300 g gehacktem Lammfleisch und 300 g gehacktem Rindfleisch, 50 g gekochtem Reis, 1 Eigelb, 50 g geriebenen Pecorino (Hartkäse aus Schafsmilch), 1 EL gerebeltem Thymian, 2 EL gehackter Petersilie, und 1 EL feingeschnittenem Dill zubereiten.

Mit einem Esslöffel etwas vom Fleischteig abstechen und kleine längliche Keulchen formen. Zuerst in Mehl, dann in 2 verquirlten Eiern wenden und sofort i 5 EL heißem Keimöl rundherum etwa 6 bis 8 Minuten braten. Mit frischen Tomatenscheiben anrichten und Knoblauchjoghurt dazureichen. In der Türkei nennt man diese Hackfleischkeulchen „Frauenschenkel“.

Als Ersatz für Pecorino habe ich Parmesan genommen. Geht auch.

Knoblauchjoghurt habe ich durch eine Art Tzatziki ersetzt. 0,5 Liter Joghurt, 2-3 ausgepresste Knoblauchzehen, eine geschälte, entkernte und grob geraspelte Gurke sowie reichlich feingehackten Dill zu einer Soße mit einem Mixstab rühren. Die Gurke dabei zuerst vorbereiten und reichlich salzen. Vor dem Einrühren in die Soße auspressen.

Zgłoś 20.07.2005 rixius

Sorry, nie umiem pisac po polsku. Moj przepis na koefte po niemiecku:

Köfte

(Türkische Hackfleischkeulchen)

Einen Fleischteig aus 300 g gehacktem Lammfleisch und 300 g gehac... Pokaż więcej

Sorry, nie umiem pisac po polsku. Moj przepis na koefte po niemiecku:

Köfte

(Türkische Hackfleischkeulchen)

Einen Fleischteig aus 300 g gehacktem Lammfleisch und 300 g gehacktem Rindfleisch, 50 g gekochtem Reis, 1 Eigelb, 50 g geriebenen Pecorino (Hartkäse aus Schafsmilch), 1 EL gerebeltem Thymian, 2 EL gehackter Petersilie, und 1 EL feingeschnittenem Dill zubereiten.

Mit einem Esslöffel etwas vom Fleischteig abstechen und kleine längliche Keulchen formen. Zuerst in Mehl, dann in 2 verquirlten Eiern wenden und sofort i 5 EL heißem Keimöl rundherum etwa 6 bis 8 Minuten braten. Mit frischen Tomatenscheiben anrichten und Knoblauchjoghurt dazureichen. In der Türkei nennt man diese Hackfleischkeulchen „Frauenschenkel“.

Als Ersatz für Pecorino habe ich Parmesan genommen. Geht auch.

Knoblauchjoghurt habe ich durch eine Art Tzatziki ersetzt. 0,5 Liter Joghurt, 2-3 ausgepresste Knoblauchzehen, eine geschälte, entkernte und grob geraspelte Gurke sowie reichlich feingehackten Dill zu einer Soße mit einem Mixstab rühren. Die Gurke dabei zuerst vorbereiten und reichlich salzen. Vor dem Einrühren in die Soße auspressen.

Zgłoś 16.08.2005 klos

rixius, napoisał - Sorry, nie umiem pisac po polsku

dobrze chociaż czytasz po naszemu;-)

Zgłoś 08.09.2005 sophia

Mam takie pytanko - mam oryginalną masale z Indii, ale u nich każda jest do czego innego i ja mam akurat taką do kurczaka. Czy taka też się nada??

Zgłoś 17.10.2005 LENCIA

.....MARGOT........nie przejmuj sie tym co niektorzy tutaj wypisują

Nie kazdy wie jak ma opisać danie ....a poza tym kazdy ma prawo się pomylić .......

CZY WY JESTEŚCIE ANALFABETAM... Pokaż więcej

.....MARGOT........nie przejmuj sie tym co niektorzy tutaj wypisują

Nie kazdy wie jak ma opisać danie ....a poza tym kazdy ma prawo się pomylić .......

CZY WY JESTEŚCIE ANALFABETAMI ??.....SKORO NIE POTRAFICIE PRZECZYTAĆ CO MARGOT NAPISAŁ?????

OKROPIEŃSTWO .....JAKIE SŁOWNICTWO.....GDZIE WASZ POZIOM.....

POZDRAWIAM........PRZEPIS JEST SUPER.....MALO PRACOCHLONNY I NISKO KOLORYCZNY

Zgłoś 10.11.2005 Joanna

Margot, nie przejmuj się i złośliwe komentarze olej. Kuchnia indyjska jest pyszna, a kto nie próbował niech żałuje. Sama nie gotowałam jeszcze ale jadłam w restauracjach specjalizujących się w t... Pokaż więcej

Margot, nie przejmuj się i złośliwe komentarze olej. Kuchnia indyjska jest pyszna, a kto nie próbował niech żałuje. Sama nie gotowałam jeszcze ale jadłam w restauracjach specjalizujących się w tym. A za próby gotowania w domu składam wyrazy uznania (bo sama zabieram się juz od długiego czasu coś ugotować ale ciężko iść na poszukiwania przypraw):)

Zgłoś 25.11.2005 ewcia

Uwielbiam kuchnię indyjską i cieszę się na ten przepis. Pozdrawiam miłośników gotowania i zyczę dużo fantazji, bo przecież zawsze można w przepisie coś zmienić, dodać coś od siebie. Niestety nie... Pokaż więcej

Uwielbiam kuchnię indyjską i cieszę się na ten przepis. Pozdrawiam miłośników gotowania i zyczę dużo fantazji, bo przecież zawsze można w przepisie coś zmienić, dodać coś od siebie. Niestety nie rozumiem zachowań coo niektórych, jak im się nie podoba to nie muszą korzystać z tego przepisu niech poszukaja coś innego, proste.

Zgłoś 08.02.2006 kasik

Jak ktoś nie chce kupować przyprawy garam masala, to mam przepis jak zrobić w domu. składniki:łyżka pieprzu, łyżka kminku, 3 łyżki kolendry, 1,5 łyzeczki cynamonu, 0,5 łyzeczki goździków, 2,5 ły... Pokaż więcej

Jak ktoś nie chce kupować przyprawy garam masala, to mam przepis jak zrobić w domu. składniki:łyżka pieprzu, łyżka kminku, 3 łyżki kolendry, 1,5 łyzeczki cynamonu, 0,5 łyzeczki goździków, 2,5 łyzeczki imbiru, listek laurowy. Wszystko to mielimy dokładnie. Podgrzewamy 30 sekund na rozgrzanej patelni na duzym ogniu. A potem zamykamy w szczelnym słoiczku. To tyle. Jeszce nie prubowałam...znalazłam na necie....pozdrawiam.

Zgłoś 28.03.2006 prosty

Witam,

Przepis prosty dla Lembasa - ziemniaki "po prostemu": wziasc kilka ziemniakow, obetrzec słomą wystającą z butów, ugotować. Można posolić, jeśli znajdziesz sól (taka przyp... Pokaż więcej

Witam,

Przepis prosty dla Lembasa - ziemniaki "po prostemu": wziasc kilka ziemniakow, obetrzec słomą wystającą z butów, ugotować. Można posolić, jeśli znajdziesz sól (taka przyprawa). Po zdobyciu pewnego doświadczenia z tą potrawą, można pokusić się o dodanie odrobiny masła, a chcąc podarować sobie odrobinę luksusu - popijać zsiadłym mlekiem. Smacznego!

Zgłoś 06.04.2006 Jamandlamudi Marta

Moj maz jest z Indii... nauczyl mnie gotowac indujskie potrawy, ten przepis jest tylko w malej czesci indyjski!

Gdzie jest reszta skladnikow!!!

To prawdea w Polsce jest ciezko dost... Pokaż więcej

Moj maz jest z Indii... nauczyl mnie gotowac indujskie potrawy, ten przepis jest tylko w malej czesci indyjski!

Gdzie jest reszta skladnikow!!!

To prawdea w Polsce jest ciezko dostac indyjskie przyprawy i wazywa! Moja mama probowala!

W kazdym razie ten przepis jest naprawde przystosowany na polskie warunki!

Postaram sie zamiescic moje przepisy ktore ja udoskonalilam na wersje polska zaby moj brat byl w stanie jesc z nami!

Pozdrawiam!

Zgłoś 08.04.2006 daniel

jak Ktoś mieszka na zadupiu dolnym to nawet pieprzu nie kupi, ale wszystko można kupić w normalnym sklepie ale jak komuś nie pasuje to po co to pisze nie czaje tego po prostu niech zrobi sobie j... Pokaż więcej

jak Ktoś mieszka na zadupiu dolnym to nawet pieprzu nie kupi, ale wszystko można kupić w normalnym sklepie ale jak komuś nie pasuje to po co to pisze nie czaje tego po prostu niech zrobi sobie jajko sadzone i tyle

Zgłoś 21.05.2006 Marta

mam pytanie.

Czy tą przyprawę garam masala moge zastapic czyms innym, obawiam sie ze nie znajde jej w moim miescie.

prosze o pomoc

Zgłoś 12.06.2006 Yamen

Ehhh.. klocic sie o przepis... naprawde. Internet byl i jest pokarmem dla ludzi potrzebujacych wykrzyczenia sie... no ale w dziale o przepisach? No smiechu warte.

No a tak juz poza wszyst... Pokaż więcej

Ehhh.. klocic sie o przepis... naprawde. Internet byl i jest pokarmem dla ludzi potrzebujacych wykrzyczenia sie... no ale w dziale o przepisach? No smiechu warte.

No a tak juz poza wszystkim. Nie jest to potrawa indyjska (hinduska) a arabska, no ale to szczegol, nie majacy wplywu na to, iż jest to naprawde dobry i łatwy do przyrzadzenia obiad.

POZDRAWIAM SMACZNIE i USMIECHU RZYCZE! ;)

Zgłoś 20.07.2006 nothink

Jadłem w egipcie koftę w sosie smietanowo-czosnkowym. To było przepyszne (zajadałem się tak że ledwo wstawałem od stołu :) i szukam teraz przepisu jak to przyrządzić. Ten jest chyba najbardziej ... Pokaż więcej

Jadłem w egipcie koftę w sosie smietanowo-czosnkowym. To było przepyszne (zajadałem się tak że ledwo wstawałem od stołu :) i szukam teraz przepisu jak to przyrządzić. Ten jest chyba najbardziej zblizony do tego co jadłem ale chyba brakuje odrobiny mięty... sprawdzę :)

Zgłoś 15.10.2006 etnolog

wołowina w kuchni hinduskiej???

przecież to jest święte zwierze - nieczyste, nie do jedzenia...

Zgłoś 10.01.2007 paulina

Czesc kto mi oze przetlumaczyc ten przepic?? Na niemiecki bo potrzebuje pliss tylko szybko jak ktos moze :)

Zgłoś 08.01.2007 real

gram masla chyba Oo

Zgłoś 29.04.2007 kiki

Bardzo dobre klopsiki, ale jakim cudem zrobilas ich 40 z tej ilosci miesa?? Mnie wyszlo 17 niewielkich kulek. I troche przypalil mi sie sos :), za mocno podkrecilam zeby odparowac wode, naprawde... Pokaż więcej

Bardzo dobre klopsiki, ale jakim cudem zrobilas ich 40 z tej ilosci miesa?? Mnie wyszlo 17 niewielkich kulek. I troche przypalil mi sie sos :), za mocno podkrecilam zeby odparowac wode, naprawde trzeba uwazac. Nie wiem czy pietruszka sie sprawdza, wydaje mi sie ze kolendra (zwana tez cilantro albo green coriander) dodaje autentycznosci. Mialam w domu rozne masale, wiec dodalam kilku po trochu. Jezeli ktos mieszka w Stanach albo Kanadzie i ma dostep do hinduskiego/pakistanskiego sklepu to polecam masale firmy "Shan", dziesiatki roznych do wyboru. Nie wiem czy dostepne w Europie. Przepis polecam, na pewno zrobie je jeszcze. O, zapomnialam, nie robilam z wolowiny tylko z indyka. Pozdrawiam.

Zgłoś 20.10.2007 matka

garam masala podobnie jak wiele innych przypraw indyjskich - dostępne w sklepach na wyspach brytyjskich i w przystępnych cenach sprawdziłam i używam ... Pokaż więcej

garam masala podobnie jak wiele innych przypraw indyjskich - dostępne w sklepach na wyspach brytyjskich i w przystępnych cenach sprawdziłam i używam rewelacja

matka

Zgłoś 17.11.2007 NORMA

POWIEM SZCZERZE IZ LUBIĘ GOTOWAĆ LECZ NA TEJ STRONIE INTERNETOWEJ JEST MAŁO PROSTYCH PRZEPISÓW (Z POWSZECHNIE UŻYWANYCH PRZEZ NASZE MAMY I PRZEZ NAS PRODUKTÓW CZY PRZYPRAW),PODANYCH PRZEZ AUTOKĘ... Pokaż więcej

POWIEM SZCZERZE IZ LUBIĘ GOTOWAĆ LECZ NA TEJ STRONIE INTERNETOWEJ JEST MAŁO PROSTYCH PRZEPISÓW (Z POWSZECHNIE UŻYWANYCH PRZEZ NASZE MAMY I PRZEZ NAS PRODUKTÓW CZY PRZYPRAW),PODANYCH PRZEZ AUTOKĘ, ACZKOLWIEK WIELKI UKŁON DLA INTERNAUTÓW KTÓRZY PRZYSYŁAJA WŁASNE PRZEPISY KTÓRE SĄ W WIĘKSZEJ ILOŚCI PROSTE A ZARAZEM SMACZNE.UŻYWAJĄ PRZYPRAW(KTÓRE MÓJ MĄŻ Z ŁATWOŚCIĄ ZNAJDZIE NA PÓŁCE W WIEJSKIM SKLEPIKU I WIE JAK WYGLĄDAJĄ).DLATEGO NIEDZIWIĄ MNIE KOMENTARZE NIEZADOWOLONYCH INTERNAUTÓW MYŚLE ŻE POWINNA POWSTAĆ TUTAJ SPECJALNA STRONA Dla osób LUBIĄCYCH PROSTE,ZE ZWYKŁYCH PRODUKTÓW PRZEPISY.

Zgłoś 21.01.2008 konczita

norma, a ja mam odwrotny problem: nieraz zmarnuje cale godziny tutajm zeby znalezc jakis ciekawy przepis, zanim przebrne przez sterty pomyslow na makaron z keczupem, jak otworzyc sos ze sloika, ... Pokaż więcej

norma, a ja mam odwrotny problem: nieraz zmarnuje cale godziny tutajm zeby znalezc jakis ciekawy przepis, zanim przebrne przez sterty pomyslow na makaron z keczupem, jak otworzyc sos ze sloika, jak wysypac z torebki fiz knora, albo wszystko jest przyprawione vegeta (przyprawa, ktora na pewno kazdy z latwoscia rozpozna), wzglednie kotlet obtoczony w zupie instant :P

te klopsiki sa pycha, jakby ktos nie mial garam masala, to z powodzeniem mozna uzyc proszku curry (tylko takiego bez glutamianu sodu).

a do pana powyzej, co sie wysilil na wzmianke o swietych krowach, to nieczystym zwierzeciem jest swinia, nie krowa (dla wyznawcow starego testamentu, czyli zydow i muzulmanow), krow nie jadaja tylko co bardziej religijni hindusi ;)

Zgłoś 18.04.2008

Choć mieszkam w dużym mieście, to większość przypraw kupuję przez Allegro np. ziele kurdybanka, którego w sklepach i tak nie ma nigdzie. Korzystacie z internetu i chyba nie problem poszukać opró... Pokaż więcej

Choć mieszkam w dużym mieście, to większość przypraw kupuję przez Allegro np. ziele kurdybanka, którego w sklepach i tak nie ma nigdzie. Korzystacie z internetu i chyba nie problem poszukać oprócz przepisu, co to jest garam masala i gdzie dostać. A przyprawy z hipermarketu to takie dobre nie są. Poza tym po co podnosić sobie ciśnienie - kuchnia ponoć łagodzi obyczaje.

Zgłoś 05.06.2011

garam masala mozna zastapic chilli badz poszukac sklepu z takimi owymi przyprawami. Ja generalnie jak robie ta potrawe to uzywam ACI to jest przyprawa typowo turecka, mam ulatwienie, badz miesz... Pokaż więcej

garam masala mozna zastapic chilli badz poszukac sklepu z takimi owymi przyprawami. Ja generalnie jak robie ta potrawe to uzywam ACI to jest przyprawa typowo turecka, mam ulatwienie, badz mieszkam w Niemczech i takie öprzyprawy mam w kazdyzm sklepie w sumie na wyciagniecie reki.

Zgłoś 25.04.2013 czarnyb1

Domyślam się,że nie kminek,a kmin,zwany kuminem,bo to ta przyprawa jest w kuchni indyjskiej powszechnie stosowana.

Zgłoś 25.11.2014 オリジナルエコバッグ 大

New watch E-book Reveal The Best Way To Rule The watch Scene

オリジナルエコバッグ 大 http://www.labdogtalk.com/送料無料-玉澤タマザワ-オリジナルエコバッグ大-te66-jp-6961.html

... Pokaż więcej

New watch E-book Reveal The Best Way To Rule The watch Scene

オリジナルエコバッグ 大 http://www.labdogtalk.com/送料無料-玉澤タマザワ-オリジナルエコバッグ大-te66-jp-6961.html

Zgłoś 21.04.2017 Erin

Нэнси, разведенная три года назад многодетная мать,

в постоянной заботе о своих детях совсем перестала следить за собой.

Товарищи генера

... Pokaż więcej

Нэнси, разведенная три года назад многодетная мать,

в постоянной заботе о своих детях совсем перестала следить за собой.

Товарищи генера