Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Klopsiki łatwiutkie, ale efektowne

Tekst i foto funia 12-12-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-6? złśredni30-45 min.średnia

Składniki:

50 dag mielonego mięsa (wieprzowego albo mieszanego: wołowo-wieprzowego, wieprzowo-indyczego), zupa cebulowa Knorra w proszku, sos bolognese w proszku (albo jakiś pomidorowy, pomidorowo-paprykowy, wg upodobania), żółty twardy ser (ilość wg uznania - co najmniej jednak 20 dag), ewentualnie plastry szynki.

Jak przyrządzić:

Surowe mielone mięso wymieszać starannie z zupą cebulową Knorra, uformować roladki (można teraz zawinąć je w plasterki szynki lub nie), ułożyć je w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem, posypać tartym serem i włożyć do piekarnika. Czas zapiekania zależy od mięsa: jeśli z wołowym - 45 min, jeśli z wieprzowym i drobiowym - 30 min. Zapiekać w temp. 160 st. C.

Potrzebne przybory:

miska, tarka, żaroodporne naczynie

Jak podawać?

Z pieczywem, makaronem...
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.12.2006 o rzeszty

a przepraszam ten efekt to czym ma byc wywolany? chyba tym glutamianem sodu z zupek i sosow :D

aczkolwiek gdybys dodala normalnych przypraw, to calkiem fajne i pomyslowe danie. nie widze ... Pokaż więcej

a przepraszam ten efekt to czym ma byc wywolany? chyba tym glutamianem sodu z zupek i sosow :D

aczkolwiek gdybys dodala normalnych przypraw, to calkiem fajne i pomyslowe danie. nie widze powodu, by takie mile klopsiki standecac. chociaz fakt, niektorym tandetne smaki wcale nie przeszkadzaja. ;)

aha, i jeszcze, czy to maja byc klopsiki, czy roladki? bofaktycznie moznaby mielone mieso nalozyc na plaster szynki i zwinac jak roladke i tak upiec, ale w tytule jest klopsiki, wiec, hmmmm ........

Zgłoś 15.12.2006 milkaa

ale się czepiają...jak ktoś nie stosuje ulepszaczy to wystarczy zastąpić je ziolami i po sprawie.albo niech zagląda do przepisów ze zdrową żywnoscią,a nie tytaj.Zaciekawiło mnie to polączenie zu... Pokaż więcej

ale się czepiają...jak ktoś nie stosuje ulepszaczy to wystarczy zastąpić je ziolami i po sprawie.albo niech zagląda do przepisów ze zdrową żywnoscią,a nie tytaj.Zaciekawiło mnie to polączenie zupy cebulowej i mięsa mielonego.

Zgłoś 20.06.2007 SUFA

SUPER PRZEPIS LATWY I SZYBKI I Z PEWNOSCIA BARDZO SMACZNY .JESZCZE NIE PROBOWALAM ALE JUTRO NA PEWNO ZROBIE TE KLOPSIKI TYLE TYLKO ZE ZAMIAST SOSU POMIDOROWEGO DODAM GRZYBOWY I TROCHE PIECZAREK ... Pokaż więcej

SUPER PRZEPIS LATWY I SZYBKI I Z PEWNOSCIA BARDZO SMACZNY .JESZCZE NIE PROBOWALAM ALE JUTRO NA PEWNO ZROBIE TE KLOPSIKI TYLE TYLKO ZE ZAMIAST SOSU POMIDOROWEGO DODAM GRZYBOWY I TROCHE PIECZAREK POKROJONYCH W PLASTERKI . CIEKAWY POMYSL Z TA ZUPA CEBULOWA DODANA DO MIESA . NIE WIEM CZEMU WSZYSCY SA TAK SCEPTYCZNIE NASTAWIENI DO WSZELKICH DAN W PROSZKU . TAKIE ANIA WCALE NIE SMAKUJA GORZEJ A SA LATWE I SZYBKIE DO PRZYGOTOWANIA. JEZELI MOZNA SOBIE ULATWIC ZYCIE I WYGOSPODAROWAC TROCHE CZASU DLA SIEBIE I RODZINY TO DLA CZEGO TEGO NIE ZROBIC . ALE JESLI KTOS CHCE ZYC JAK W SREDNIOWIECZU I SPEDZAC CALY DZIEN W KUCHNI TO PROSZE BARDZO . POZDROWIONKA DLA AUTORA PRZEPISU I WSZYSTKICH KTOZY CHETNIE KOZYSTAJA Z DAN W TOREBKACH .

Zgłoś 17.11.2007 AgaCn

Nie ma co się czepiać. Jak ktoś tak zważa na to, by unikać "E" w jedzeniu, nie musi dodawać gotowych zupek w proszku. Wg mnie przepis całkiem oryginalny i może być całkiem smaczne dani... Pokaż więcej

Nie ma co się czepiać. Jak ktoś tak zważa na to, by unikać "E" w jedzeniu, nie musi dodawać gotowych zupek w proszku. Wg mnie przepis całkiem oryginalny i może być całkiem smaczne danie :) pzdr!