Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Klopsiki mięsno-rybne w sosie pomidorowym

Tekst i foto stefan-aa 08-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6 dużych20 złprosty60 min.-

Składniki:

sos: 1/2 l przecieru pomidorowego, 1/2 l pikantnego keczapu, 3 duże cebule, 1/2 l słoik korniszonów, liść laurowy i ziele angielskie, 1/2 szklanka wody, 3 łyżki oleju
Klopsiki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego, 2 jajka, 0,5 kg filetów rybnych, 1 duża bułka, szklanka mleka, do smaku gałka, pieprz, majeranek, sól, olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Sos: Cebule obrać, posiekać w kosteczkę. Korniszony wyłożyć na sito do obcieknięcia, pokroić w kosteczkę.
Do rondla wlać 0,5 szklanki wody, dodać przecier pomidorowy i keczap, dodać liść laurowy i ze 3 ziarenka ziela angielskiego, wstawic na mały ogień do zagotowania. W tym czasie na patelni zeszklić (nie rumienić) cebulę i przełozyć ją bez oleju do rondla z przecierem. Na tym samym oleju przez 10 minut smażyć korniszony, dodać je do przecieru. Sos gotować na małym ogniu 15 minut, odstawić do przestygnięcia.
Klopsiki: Filety umyć, przełożyc na sito lub cedzak, przelać gotującą wodą aż mięso z wierzchu zbieleje, przelać zimną wodą. Po odsączeniu zmielić w maszynce do mięsa. Bułkę namoczyć w mleku.
Do miski przełożyć zmielony filet z ryby (obojętnie czy słodko- czy słonowodnej, im lepszy gatunek tym lepsze klopsiki), mielone mięso, dodać lekko odciśniętą bułkę, wbić jajka, lwkko wyrobić, dodać przyprawy: gałkę muszkatołową, pieprz, majeranek i sól do smaku. Wyrobić dokładnie na jednolitą rzadkawą masę, ewentualnie doprawić. Masa musi być rzadsza niż na klopsiki z samego mięsa wieprzowego, bo z gęstej klopsiki są twarde (ewentualnie dolać mleka, w której moczyła się bułka).
Formować klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczać w mące lub tartej bułce, smażyć na oleju.
Na salaterce układać warstwami przestygnięte klopsiki i polewać każdą warstwę sosem. Tak do zuzycia wszystkich klopsików, na wierzchu ma być sos. Wsatawić do lodówki na 12 godzin.
Podawać albo zimne z pieczywem, albo na ciepło z ryżem.
Ja układam je w słoikach przelewając sosem, słoiki po zakręceniu gotuję 10 minut. Tak można w dolnej części lodówki przechowywać nawet miesiąc, mając na podorędziu świetny obiad lub kolację (rzadko tak długo dotrwają, bo są zjadane przez gości).

Potrzebne przybory:

patelnia, rondel, salaterka, maszynka do mielenia mięsa, ewentualnie słoje

Jak podawać?

Na zimno podaję z białym pieczywem klopsiki polane sosem.
Na ciepło z ryżem, ryż polany sosem obranym z klopsików, klopsiki z boku posypane natką pietruszki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.01.2005 Vasco

Sztuczne to wszystko :(

Zgłoś 15.08.2009

zdrowe chyba ze wolisz pudliszki

Zgłoś 15.08.2009

a tam to dopiero sztuczne

Zgłoś 06.01.2012 aga

bardzo dobre, polecam, na przyszły raz dam jeszcze czosnku