Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Klopsiki na parze z przystawką warzywną

Tekst i foto Anushia 29-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty40 min.niska

Składniki:

Klopsiki:
400 g mielonego mięsa wołowego,
2 czerstwe ciemne kajzerki (80 g),
pół szklanki mleka,
1 jajko,
oregano/posiekany koperek,
sól/jarzynka,
pieprz do smaku.
Przystawka warzywna:
1 porcja papryki czerwonej,
2 porcje pomidorów,
2 porcje bakłażanów,
2 porcje kabaczków (cukinii),
słoiczek oliwek (niekoniecznie),
ząbek czosnku,
oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić:

Klopsiki:
Mięso z uprzednio namoczoną, a potem odciśniętą bułką posolić, zmieszać z jajkiem i uformować w podłużne klopsiki. Ułożyć je na wkładce i umieścić w parowarze.

Przystawka warzywna: Bakłażany, kabaczki umyć i pokroić razem ze skórką w kostkę. Pomidory i paprykę sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w paski. Wszystkie warzywa posolić, popieprzyć i włożyć do parowaru, dodać oliwę i miazgę z 1 dużego ząbka czosnku.

Potrzebne przybory:

parowar/szybkowar z wkładkami

Jak podawać?

Ułożyć razem na talerzu, warzywa można posypać ulubionymi przyprawami, a pulpeciki polać niskokalorycznym sosem. Smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.