Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Klopsiki po skandynawsku

Tekst i foto limonka 15-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

2 ziemniaki (ugotowane w mundurkach),
2 czerwone buraki (ugotowane bez skórki),
0,5 kg mielonej wołowiny,
2 łyżki słodkiej śmietanki,
2 łyżki wody,
1 żółtko,
1 ząbek czosnku,
2 korniszony,
majeranek, pieprz, sól

Jak przyrządzić:

Do zmielonej wołowiny dodać: rozgnieciony czosnek, żółtko, śmietanę, wodę i przyprawy, a następnie wszystko wymieszać.
Ugotowane ziemniaki zgnieść na puch lub zmielić w maszynce i dodać do mięsa. Buraczki drobno zetrzeć na tarce, a korniszony posiekać (też drobno). Wszystko dodać do mięsa i wymieszać.
Formować klopsiki i obsmażać na oleju.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.11.2008 SVAN

czesc. Przypis wydaje sie smakusny ale sorry napewno nie skandynawski. Oni tu jedza ale tak zwane köttbullar po naszemu klopsiki dostepne w Ikea.

Zgłoś 16.07.2008 różowa panterka

witajcie!

bardzo oryginalne i smaczne danie ze znanych składników, mocno mięsne. ewentualnie można rozważyć troszkę mniejszą ilość korniszonów oraz podawać danie z jakimś wypełniaczem (ry... Pokaż więcej

witajcie!

bardzo oryginalne i smaczne danie ze znanych składników, mocno mięsne. ewentualnie można rozważyć troszkę mniejszą ilość korniszonów oraz podawać danie z jakimś wypełniaczem (ryż przetestowany - ok, ale kasza gryczana byłaby też na miejscu). pozdrówka