Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Klopsiki w sosie piwnym

Tekst i foto Alegra 27-01-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty45 min.?

Składniki:

- 50 dag miesa mielonego,
- 50 dag cebuli,
- pęczek natki,
- jajko,
- łyżka masła,
- olej,
- łyżeczka cukru,
- bułka tarta,
- 1/2 sklanki bulionu,
- szklanka jasnego piwa,
- sól,
- pieprz,
- trochę mąki,
- gałka muszkatałowa.

Jak przyrządzić:

Dwie cebule i natke posiekac. W duzej misce wymieszac na gladka mase mieso, jajko,tarta bulke,cebule i zielenine. Dodac przyprawy i wymieszac.
Formowac nieduze, splaszczone klopsiki.Obtoczyc je w mace.
Reszte cebuli pokroic w piorka. Na patelni rozpuscic maslo, wlozyc cebule, posypac cukrem i lekko podsmazyc. Zalac piwem i bulionem. Zagotowac, zmniejszyc ogien i dusic 15 minut. Na drugiej patelni, na rozgrzanym oleju usmazyc pulpety na zloty kolor (po okolo 7 minut z kazdej strony).

Klopsiki ulozyc na sosiepiwno cebulowym i razem poddusic 5 minut.

Podawac gorace!

Potrzebne przybory:

Miska, 2 patelnie, lyzka drewniana, noz, deska do krojenia.

Jak podawać?

Klopsiki mozna podawac z kluseczkami lub ziemniakami i do tego surowka np. z kapusty pekinskiej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.02.2004 Hania-Kasia

Danie wydaje się być łatwe do przyrządzenia, z pewnością wypróbuję.

Zgłoś 21.02.2004 kakun

Przeczytalam przepis i zdecydowalam sie wyprobowac. no coz, musze przyznac ze klopsiki same w sobie byly doskonale, niestety sos..... smierdzial starym kamaszem, a smakowal niewiele lepiej, cos... Pokaż więcej

Przeczytalam przepis i zdecydowalam sie wyprobowac. no coz, musze przyznac ze klopsiki same w sobie byly doskonale, niestety sos..... smierdzial starym kamaszem, a smakowal niewiele lepiej, cos mi mowi ze to wina jasnego piwa... zanim wsadzilam do niego wysmienite klopsiki, zdecydowalam sie go podratowac sosem sojowym i platkami chilli ;) na szczescie zadzialalo i jedzonko wyszlo calkiem niezle. Na nastepny raz, zamaista piwa wleje wino czerwone albo, zdecyduje sie na odwage i uzyje jeakies bardzo ciemne piwsko ;) dam znac jak wyszlo :)

pozdrawiam

Zgłoś 23.02.2005 kanis

Bravo Kakun! ja rowniez wypróbowalem ten przepis, i twierdze z całą stanowczością że do sosu najlepiej pasuje czerwone winko a nie piwo!!! ale jeśli pozwolicie, dodam swoja malutką zmianę, lub ... Pokaż więcej

Bravo Kakun! ja rowniez wypróbowalem ten przepis, i twierdze z całą stanowczością że do sosu najlepiej pasuje czerwone winko a nie piwo!!! ale jeśli pozwolicie, dodam swoja malutką zmianę, lub innowację. Otóż, nie slodzić cebulki przed duszeniem (na sos) ale na końcu duszenia dodać łyżeczkę miodu(gryczany-pycha), kolor sosu staje się...nieziemski i smak bardziej egzotyczny. Ja osobiscie kotleciki -tuż po smażeniu, wkładam w ten sos -do rondla-i tam stoją, az do podania całego dania. Te kilka minut w sosie sprawia iż całość dania jest poezją dla podniebienia.Warto spróbować!

Zgłoś 18.06.2006 PRAWDZIWA Martana

Zgadzam sie z Kakun - ciemne piwo jest zdecydowanie lepsze, wino - daje kwasny smak wiec nie uzywajcie go. Potrawa jest naprawde przepyszna jesli doda sie piwa Het Kanon albo Kaper - to mocne i ... Pokaż więcej

Zgadzam sie z Kakun - ciemne piwo jest zdecydowanie lepsze, wino - daje kwasny smak wiec nie uzywajcie go. Potrawa jest naprawde przepyszna jesli doda sie piwa Het Kanon albo Kaper - to mocne i ciemne piwa, lekko slodkawe ale bez przesady, pozdrawiam Autorke i Komentatorki.

Zgłoś 08.03.2007 ania

przepis jest swietny, z tym ze ja robie to troszeczkę inaczej. Do sosu dodaję łyżke - dwie musztardy rosyjskiej i nie dodaje natki pietruszki. wszyscy u mnie to uwielbiają

Zgłoś 19.05.2009 Beata

Ja dodałam zamiast piwa białe wino, sos zmiksowałam i jest świetny, palce lizać!!