Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Klopsiki z kapustą

Tekst i foto cigaretka 21-12-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
615 złprosty45 min.średnio dużo

Składniki:

- 70-80 dkg. mięsa wołowo-wieprzowego zmielonego,
- pół główki białej kapusty (ok. 1/2 kg.),
- 2 jaja,
- 1 szklanka mąki krupczatki,
- sól, pieprz,
- przyprawa do mięsa mielonego,
- papryka ostra,
- 2 kostki rosołowe rozpuszczone w 2 litrach wody,
- przecier pomidorowy (jak ktoś lubi bardziej"pomidorowo", to może dodać jeszcze dwa duże pomidory, spażone i obrane ze skórki,i oczywiście pokrojone w kostkę),
- 2 łyżki mąki pszennej,
- olej.

Jak przyrządzić:

Do dużej miski wkładamy zmielone mięso, kapustę białą, bardzo drobno posiekaną,sól, mąkę krupczatkę, jajka,przyprawę do mięsa mielonego.(gdy jest za rzadkie, to dodajemy jeszcze mąki krupcztki, ale nie za dużo). Formujemy klopsy średniej wielkości, smażymy na oleju (jak kotlety mielone), przekładamy do garnka z gorącym bulionem, gotujemy na małym ogniu 10 min., dodajemy przecier i pomidory. Gotujemy 5 min. Zestawiamy garnek z ognia, dodajemy mąkę rozrobioną z wodą, żeby zagęścić sos(jak ktoś lubi gęsty). Ja dodaję, oprócz przecieru, gotowy sos pomidorowy. Na koniec doprawiamy sos papryką ostrą w proszku, solą i pieprzem. Klopsiki są bardzo smaczne z ryżem albo z ziemniakami.Z tej porcji mięsa wychodzi ok. 30 klopsików. Życzę smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.01.2005 graja

Bardzo dobre, delikatne. Świetny pomysł, aby masę na kotlety wyrabiać razem z mąką. Dzięki.

Zgłoś 13.02.2005 montana

Bardzo dobry przepis.Ja dodalam jeszcze starta marchewke i pietruszke.Mniam mniam,palce lizac.

Zgłoś 29.06.2005 Megan74

Zamiast zalewać przecierem pomidorowym, można zalać fix-em do gulaszu z Knorra....

pyszne

Zgłoś 31.07.2006 Panciusia

TO JEST GENIALNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 28.11.2006 clover85

Bardzo fajny przepis. Nigdy nie lubialam klopsow ale moj narzeczony owszem :) przepis troszke przerobilam i wyszlo super.

Polubilam klopsy :)))

Buzka!