Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kluseczki Galuszki

Tekst i foto bromba 25-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5? złśredni50 min.?

Składniki:

- 350 g mąki,
- 2 łyżki tłuszczu - masła, oleju, oliwy lub smalcu (smalec najlepszy :),
- 1 jajko,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól.

Jak przyrządzić:

Jajko rozbić, lekko posolić, wlać do głębokiej miski z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia i mieszając drewnianą łyżka powoli dolewać tyle wody aby powstało gęste ciasto, które łatwo można mieszać łyżką. Zostawić w ciepłym miejscu aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza, w tym czasie należy zagotować w dużym garnku posoloną wodę. Łyżeczką maczaną we wrzątku należy nabierać ciasto i wrzucać do wrzącej wody - trzeba to robić szybko. Wyławiać po wypłynięciu + 2 minuty.

Jak podawać?

Podawać jako dodatek do gulaszu lub tak jak kopytka - z jakimś sosem.

Uwagi:

Ugotowane kluseczki przelać zimną wodą (zahartować)i wrzucić do rondla z rozgrzanym tłuszczem, krótko obsmazyć.

Czas przygotowania:

Całkowity czas przygotowania to ok. 50 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.08.2004 wiktoryna

moja babcia robi takie od lat ... i zawsze sa z drobniutkimi skwareczkami

Zgłoś 15.09.2004 Ulik

Żeby się nie męczyć polecam specjalne sitko z dużymi otworami przeznaczone do tego typu klusek.

Zgłoś 11.10.2004 Mega

Slowacy nazywaja te potrawe "haluszkami" i podaja m.in. z rozmieszaną ze smietaną bryndzą i skwarkami.na goraco oczywiscie.Uwielbiam je!

Zgłoś 16.12.2004 beabs1

Czy ten tłuszcz podany w składnikach dodaje się do ciasta czy do podsmażenia tych kluseczek??

Zgłoś 16.12.2004 beabs1

W uwagach piszesz o smażeniu tych kluseczek,ale polecasz je też z sosem ,/stąd moje pytanie dotyczące tłuszczu/Pozdrawiam!!!

Zgłoś 17.12.2004 bromba

Tłuszcz w składnikach służy o podsmażania, ale jeśli podajemy je z sosikiem to wtedy nie podsmażamy tylko podajemy takie z wody :) Pozdrawiam!