Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kluski drożdżowe

Tekst i foto Sylwia 01-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty10 min.niska

Składniki:

30 dag mąki,
8 dag masła,
2 dag drożdży,
2 jajka,
szczypta soli,
2 łyżki cukru

Jak przyrządzić:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, gdy się rozpłyną, dolać ciepłe mleko, mąkę wymieszać z solą, wsypać do miski, dodać drożdże i jajka. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem, dodać stopione masło, ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, wyłożyć na stół, uformować wałek i odcinać równe porcje wielkości orzecha włoskiego, kształtować z nich kulki, ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Płaski garnek napełnić do połowy wodą, obwiązać gazą, wodę zagotować, na gazie ułożyć kluski. Gotować około 10 min. Przed zdjęciem z ognia sprawdzić patyczkiem, czy kluski nie są surowe. Podawać do pieczeni cielęcej.

Jak podawać?

Podawać najlepiej do pieczeni cielęcej!

Uwagi:

Gaza powinna lekko opadać do wewnątrz garnka, tak by można go było przykryć pokrywką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.06.2010

no wlasnie1

Zgłoś 29.01.2008 ania

a ile tego mleka?-?