Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kluski na parze (buchty)

Tekst i foto Kumaratunga 12-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--średni120 min.-

Składniki:

5 dag drożdży, 5 dag cukru, ćwiartka masła, niecały 1 kg mąki, 2 szklanki mleka, 2 jajka

Jak przyrządzić:

Z mleka, drożdży oraz niewielkiej ilości mąki i cukru sporządzić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do osobnej miski wsypać resztę mąki, wbić jaja i wlać rozczyn. Ciasto wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski (i od ręki również). Następnie dodać stopione i ostudzone masło i dalej wyrabiać. Po wyrobieniu miskę nakryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski dowolnej wiekości (nie muszą być duże, bo jeszcze urosną, najczęściej robię wielkości pączka) i układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy wyrosną, bierzemy duży (najlepiej szeroki) garnek z wrzącą wodą, nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujmy sznurkiem lub gumką wokół brzegu. Na tej ściereczce układamy kluski po 4 (jak nam się zmieszczą!,) a całość nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka. Parzymy ok. 10-15 min, aż będą puszyste.

Jak podawać?

Podawać na gorąco z dowolnym sosem owocowym lub stopionym masłem i cynamonem. Ja osobiście podaję z budyniem lub jogurtem (do picia) jabłkowym. Można też podawać nie na słodko - z sosem i pieczenią.

Uwagi:

Potrawa ponoć tradycyjna - pochodzi ze Śląska. Pozdrowienia z Tychów i smacznego!!!

Czas przygotowania:

Czas podany przeze mnie jest czysto szacunkowy. Raz wychodzi dłużej, raz krócej. Jednak trochę to trwa:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.04.2006 hmmm

buchty to raczej typowa potrawa wilkopolska :-) W Poznaniu najesz sie nimi do syta! Na slaku to raczej kuski ziemniaczane:-)Ale pyzy drozdzowe uwielbiam!

Zgłoś 17.04.2006 agnieszka

polecam,robie je tak samo.świetne!!!!

Zgłoś 17.04.2006 agulik

na śląsku to nazywa się je kluski na parze droga...hmmm,a nie jak to napisalaś kluski ziemniaczane!!!mieszkam na śląsku tyle lat i pierwszy raz słyszę od ciebie-niestety racji nie masz.a kluski ... Pokaż więcej

na śląsku to nazywa się je kluski na parze droga...hmmm,a nie jak to napisalaś kluski ziemniaczane!!!mieszkam na śląsku tyle lat i pierwszy raz słyszę od ciebie-niestety racji nie masz.a kluski na parze są przepyszne każdemu polecam:)

Zgłoś 03.05.2006 bebe

a gdzie tu w przepisie są ziemniaki?

Zgłoś 08.05.2006 viki

ja robię je podobnie choć daję 3 jajka i wiecej drożdży,a w sezonie nadziewam owocami jagodowymi(truskawki, jagody,można też wisnie)i wsypuję troszkę cukru do srodka na owoce,a po sezonie robię ... Pokaż więcej

ja robię je podobnie choć daję 3 jajka i wiecej drożdży,a w sezonie nadziewam owocami jagodowymi(truskawki, jagody,można też wisnie)i wsypuję troszkę cukru do srodka na owoce,a po sezonie robię sosik truskawkowy z mrozonych truskawek i smietany.

Zgłoś 11.06.2006 Jacek

To są po prostu kluski na parze w wielkopolsce je robią często ciut inny przepis jest (masła się tam nie dodaje) , jadłem te na śląsku robione, maja inny smak ,ale przeważnie jem według wlkp pr... Pokaż więcej

To są po prostu kluski na parze w wielkopolsce je robią często ciut inny przepis jest (masła się tam nie dodaje) , jadłem te na śląsku robione, maja inny smak ,ale przeważnie jem według wlkp przepisu z sosikiem(kurczaczek pieczony) ciemnym pychota:), a na kolacje jak zostaje to z dzemikiem jem pyszota:)

Zgłoś 27.02.2007 AdSam

w Wielkopolsce znane też pod nazwą "kluchy na łachu", a to oczywiście od ściereczki, na której się gotowały ;-)

mi osobiście najbardziej smakuję te najprostsze - "postne&qu... Pokaż więcej

w Wielkopolsce znane też pod nazwą "kluchy na łachu", a to oczywiście od ściereczki, na której się gotowały ;-)

mi osobiście najbardziej smakuję te najprostsze - "postne" bez jajek i tłuszczu, a jedzone z gęstym sosem, np. tłusty sos z kaczki, albo każdy inny po mięsie zagęszczony śmietaną...

Zgłoś 07.01.2007 bogunia

robie czesto te kluchy pierwsze po ugotowaniu sa piekne a nastepne po podniesieniu pokrywki sie marscza co mam robic

Zgłoś 27.01.2007 Tadzio

KLUSKI NA PARZE hmmm...

Wlasnie zrobilem je pierwszy raz z tego przepisu i są znakomite (wedlug mnie) Mi smakowaly i calej rodzince też:D:D

Zgłoś 21.11.2008 damian198571

witajcie.

Co mogłem zepsuć??

Moje kluski wyszły za twarde. Nawet po ugotowaniu wyglądają na surowe;/

Pozdrawiam wielbicieli kuchni;))

Zgłoś 17.11.2007 arturek45

Widze ze tu sa małe nieporozumienia regionalne.

Tradycyjnie na Górnym Śląsku istnieją dwie formy dania w postaci klusek. Jedną formą są kluski białe przygotowywane tylko z gotowanych ziem... Pokaż więcej

Widze ze tu sa małe nieporozumienia regionalne.

Tradycyjnie na Górnym Śląsku istnieją dwie formy dania w postaci klusek. Jedną formą są kluski białe przygotowywane tylko z gotowanych ziemniaków i mąki. Druga forma to natomiast kluski czarne, gdzie do ziemniaków gotowanych i mąki dodaje się jeszcze w 1/3 ziemniaki przetarte na masę ziemniaczaną.

. buchty nie sa jedzone na śląsku

z sosem albo z miesem.Tylko jest to danie na słodko najczęściej z sosem jagodowym i owocami lub masłem cukrem i cynamonem.

Znane i popularne w poznańskim "kluchy na łachu" są całkiem inna potrawa bardzo dobra ale to co innego, tylko przepis jest podobny.

kluski Ślaskie na parze NIE nadawaja sie do potraw np:mięsnych bo zawierają masło jajka i cukier waniliowy.

Wiec te sprzeczki nie maja sensu piszecie o różnych potrawach

.A ze podobne - w końcu tak daleko nie ma z Poznania do Chorzowa z kat sie ta potrawa wywodzi.

Ale jest tez możliwość ze obie potrawy rozwinęły sie niezależnie.

Zgłoś 30.01.2008 Agnieszka

bogunia 2007-01-07 20:36:33

robie czesto te kluchy pierwsze po ugotowaniu sa piekne a nastepne po podniesieniu pokrywki sie marscza co mam robic

Co do tego to jest bardzo pr... Pokaż więcej

bogunia 2007-01-07 20:36:33

robie czesto te kluchy pierwsze po ugotowaniu sa piekne a nastepne po podniesieniu pokrywki sie marscza co mam robic

Co do tego to jest bardzo proste z pokrywki lub garnka ktorym przykrywasz kluski kapie woda i dlatego sie marszcza. Po prostu urzywaj czegos co ma zokraglone dno, a nie plaskie tak zeby woda splywala po krawedziach z powrotem do garnka. Ja uzywam patelni ktora jest wieksza od garnka i woda splywa na zewnatrz ale kluski sa pyszne!!!

Pozdrawiam

Zgłoś 17.02.2011 aga

Również mieszkam na Śląsku i kluski na parze inaczej buchty to zupełnie co innego niż kluski ziemniaczane (np pyzy). Właśnie idę je robić..:) Mniam Mniam :)

Zgłoś 15.03.2012 kate2602

W Wielkopolsce nazywaly sie paruchy!