Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kluski na parze

Tekst i foto basia 24-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8? złśredniok. 30 min.średnia

Składniki:

1 kg mąki - najlepiej tortowej,
5 dag drożdży,
5 jajek,
8 łyżki cukru kryształ,
szczypta soli,
1 szklanka mleka,
1 łyżka oleju,
marmolada,
jogurt naturalny lub kwaśna śmietana,
1/2 kg truskawek

Jak przyrządzić:

W dużym garnku lub misce sporządzić zaczyn z letniego mleka, rozpuszczonych drożdży, soli i 4 łyżek cukru. Gdy zaczyn urośnie, dodajemy mąkę, jajka i olej i wyrabiamy ciasto drożdżowe, odstawiając do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, rozwałkowujemy je na stolnicy na grubość ok. 1 cm, wykrawamy szklanką krążki, do każkego dając kawałek marmolady i zalepiamy, a następnie formujemyz kulki na okrągłe placki, które podsypujemymąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie umieszczamy w parowniku i trzymamy pod przykryciem ok. 5 min. Następnie polewamy na talerzu przestudzone kluski sosem sporządzonym ze zmiksowanych truskawek z cukrem i śmietaną lub jogurtem - pycha i wspaniały przysmak dla dorosłych i dzieci, życzę smacznego.

Potrzebne przybory:

garnek, stolnica, wałek, szklanka

Jak podawać?

Na talerzu, polewamy sosem owocowym.

Uwagi:

Danie zalecane dla maluchów, osób na diecie i zdrowych.
Ilość cukru można minimalizować lub zastąpić słodzikiem.
Zawsze się udają.
U mnie w domu są najlepszym smakołykiem.
Można nie używać w ogóle cukru, zmienić nadzienie i sos - i pyszne drugie danie (inny wariant).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.07.2006 sroczka

Jejku! jadłam takie coś w przedszkolu, dawno..dawno...temu;)))Przepyszne to było! Odkąd zaczęłam się uczyć gotować, szukałam takiego przepisu, ale nawet nie wiedziałm jak to się nazywa. Ale szcz... Pokaż więcej

Jejku! jadłam takie coś w przedszkolu, dawno..dawno...temu;)))Przepyszne to było! Odkąd zaczęłam się uczyć gotować, szukałam takiego przepisu, ale nawet nie wiedziałm jak to się nazywa. Ale szczeście, że trafiłam na Twój przpisik!!! Zaraz zabieram się do roboty, aż mi ślinka leci, mniam!

Wogóle fajna ta stronka, często z niej korzystam. Jestem początkująca jeśli chodzi o sztukę gotowania, ale jak dotąd wszystko co stąd wypróbowałam było super i rodzinka była wręcz zachwycona, podobnie mój mężczyzna:D

To zmykam do kuchni:*

Zgłoś 24.07.2006 sroczka

Jezusicku, jakie pyszniutkie, szkoda tylko, że sezon na truskawki już się skonczył. Ale ze śmietanką utartą z cukrem też są pyszne, no i jeszcze tyrochę soku malinowego...SUPER!!! MNIAM!!!

... Pokaż więcej

Jezusicku, jakie pyszniutkie, szkoda tylko, że sezon na truskawki już się skonczył. Ale ze śmietanką utartą z cukrem też są pyszne, no i jeszcze tyrochę soku malinowego...SUPER!!! MNIAM!!!

Zgłoś 27.08.2006 ewcia

moja BABCIA byla specjaliska od tej potrawy polewala kluski sosem jagodowym palce lizac

Zgłoś 18.12.2009 malpa

nie dobre nie puszyste ochydne

blllllllllllllleeeeeeeeeeeeeeee:(