Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kluski na parze z sosem jagodowym

Tekst i foto alicja 24-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5? zł-180 min.?

Składniki:

ciasto: mąka, mleko, drożdze, odrobina soli, cukier, skórka z otartej cytryny,
sos: jogurt, jagody, cukier

Jak przyrządzić:

Szklankę mleka zagrzać na gazie, dodać 4 łyżki mąki i 4 łyzki cukru oraz 50 g drożdzy świeżych, odczekać, aż wyrośnie, dodać mąki, ile zabierze zaczyn, dodać startą skórkę z cytryny wcześniej sparzonej wrzątkiem. Tak przygotowane ciasto wyrobić, po czym odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać kulski szklanką, zostawić do wyrośnięcia, po czym gotować na parze.
Sos: zozgnieść półtorej szklanki jagód z cukrem, dodać jogurt, dodać szklankę całych jagód,
sosem polewać gorące uparowane kluski.

Czas przygotowania:

Najdłuższy jest czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta na kluski.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.