Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kluski prażuchy grzybowe

Tekst i foto patyśka 03-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

Grzyby, woda, mąka, jarzynka.

Jak przyrządzić:

Grzyby ugotować tak jak na zupę. Po ugotowaniu do wody dosypać mąki i mieszać, prażyć na małym ogniu, do polania można przesmażyć masło.

Uwagi:

Kluski to prażuchy, a więc jedna wielka "klucha" do nakładania łyżką;); Wiem, że przpis nie wygląda imponująco, ale kluski są naprawdę pyszne. Pozdrawiam;)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.10.2006 Dan

Nie ma to jak precyzyjny przepis

Zgłoś 04.10.2006 pawlusińska

....że niby jak?????????

Zgłoś 04.10.2006 neah

pierwszy raz o czymś takim słyszę.z całym szacunkiem dla autora, ale

nie chciała bym tego próbować.

Zgłoś 04.10.2006 Ulik

Ja kiedyś często jadałam kluski prażuchy ale z tego co wiem to mąkę należy uprażyć na sucho na ogniu, jak zbrązowieje to do goracej mąki wlewa się wywar z grzybów i miesza się. Potem serwuje się... Pokaż więcej

Ja kiedyś często jadałam kluski prażuchy ale z tego co wiem to mąkę należy uprażyć na sucho na ogniu, jak zbrązowieje to do goracej mąki wlewa się wywar z grzybów i miesza się. Potem serwuje się takie kluchy polane stopionym boczkiem.

Zgłoś 11.10.2006 Helena

Mój przepis na prażuchy:

Do obraneych i posolonych ziemnaków po upływie 10 minut od momentu zagotowania wsypujemy do garnka na wierz mąkę pszenną - około 0,25 kg na 2kg ziemniaków. Przyk... Pokaż więcej

Mój przepis na prażuchy:

Do obraneych i posolonych ziemnaków po upływie 10 minut od momentu zagotowania wsypujemy do garnka na wierz mąkę pszenną - około 0,25 kg na 2kg ziemniaków. Przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości ziemniaków. Następnie po ugotowaniu wycedzamy wodę, a zawartość ugniatamy pałką do uzyskania jednolitej masy. Garnek musi bć dużo większy niż zawartość w nim. Masę nabieramy łyżką zanurzoną najpierw w gorącym tłuszczu i nakładamy niekształtne kluski na podgrzany talerz. Polewamy tłuszczem ze skwarkami i przesmażoną cebulką.

Do prażuchów podajemy ugotowaną z kawałkami mięsa wieprzowego kapustę kwaszoną. Po ugotowaniu kapusta musi mięć postać potrawy półpłynnej. Podajemy ją w miseczkach na gorąco.

Życzę smacznego

Zgłoś 11.10.2007 gosia

Mój sposób na prażuchy jest inny. Ziemniaki obieram, płucze i wstawiam na gaz.Gdy są już miękkie odcedzam i wsypuję 4 łyżki mąki ziemniaczanej na około 1.5kg ziemniaków i dobrze ugniatam tłuczki... Pokaż więcej

Mój sposób na prażuchy jest inny. Ziemniaki obieram, płucze i wstawiam na gaz.Gdy są już miękkie odcedzam i wsypuję 4 łyżki mąki ziemniaczanej na około 1.5kg ziemniaków i dobrze ugniatam tłuczkiem do ziemniaków.potem nakładam łyżką na talerz i polewam skwarkami z cebulką.

Zgłoś 05.08.2008 danuta1212

dzisaj znajoma powiedziała mi o tym daniu, ona jeszcz dodaje boczku i cebulkę jadłam coś wspanałego

Zgłoś 26.08.2010 Lucyna

Prażuchy to ziemniaki z mąką i do tego kapuśniaczek z pieczystymi żeberkami to jest po prostu PYSZNE