Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kluski śląskie

Tekst i foto canis 24-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
28 złśredni10 min.średnia

Składniki:

ziemniaki stare (!), mąka ziemniaczana, mąka pszenna, 1 jajko, sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Ziemniaki (koniecznie stare) ugotować, przestudzić i zmielić w młynku lub utłuc dokładnie (jak jeszcze są ciepłe). Ugnieść ziemniaki na zbitą masę na dnie naczynia, podzielić na 3 części. 1/3 wyjąć łyżką na osobny talerzyk, a powstałe miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną do wysokości pozostałych ziemniaków. Dodać ziemniaki z talerzyka, 1 jajko, 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz. Wymieszać dokładnie dłonią na jednolitą masę. Masa będzie się kleić do dłoni, ale powinna być plastyczna (jak przy kopytkach). Przy użyciu mąki pszennej wyrabiać kuleczki o średnicy monety 5 złotych, lekko spłaszczyć, zrobić w środku wgięcie palcem. Zagotować wodę z solą, do gotującej się wody wrzucać kluski, gotować ok. 2 min po wypłynięciu na powierzchnię. Wyciągać łyżką cedzakową do miski lub na talerz.

Jak podawać?

Potrawę podaje się najczęściej z sosami mięsnymi, z roladami, z pieczenią, z kurczakiem w sosie. Można też podawać z cebulką usmażoną i skwarkami.

Uwagi:

Bardzo ważne jest, by używać starych ziemniaków, ponieważ ciasto na młodych ziemniakach będzie się lało i nie będzie można zrobić klusek. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, nie będzie można uformować klusek, można dodać mąkę pszenną, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kluski najlepiej układać przed gotowaniem na lnianej ściereczce lub na blacie wysypanym mąką, tak jak pierogi lub kopytka. Jeśli gotuje się kluski dla większej ilości osób, można poszczególne partie wyciągać do miski, przelewać odrobiną oleju, żeby się nie posklejały (trzeba poruszać miską co jakiś czas) i przykryć talerzem, by nie wystygły.

Czas przygotowania:

Kluski wrzuca się do gotującej wody i gotuje ok. 2 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Trzeba je od czasu do czasu przemieszać, by nie przywarły do dna naczynia, najlepiej drewnianą łyzką, by nie uszkodzić ciasta.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.06.2006 san_g

dzieki za podpowiedz o tych mlodych ziemniakach bo sie zastanawialam czy z nich sie da ulepic kluski...teraz juz wiem ze nie:)

Zgłoś 17.09.2006 STASIA

NA ILE ZIEMNIAKOW MA BYC TO I JAJKO?

Zgłoś 19.09.2006 maja

na tyle ziemniakow co na jeden obiad.

Zgłoś 12.02.2007 Suchy

Ohydne, nie lubie oryginalne.

Zgłoś 10.12.2006

TO NIE JEST PRZEPIS NA KLUSKI SLASKIE!!!

PODSTAWA TO ZIEMNIAKI,MAKA ZIEMNIACZANA,SOL I WODA!!!

ZADNE JAJKA I MAKA PRZENNA!!!

Zgłoś 10.12.2006

PRZEPRASZAM PSZENNA PISZE SIE PRZEZ "SZ"

Zgłoś 13.06.2008 niunia

a moja babcia z Sosnowca robi kluski śląskie bynajmniej ta je nazywa podobnie tylko nie z mąką pszenną ale tylko i wyłącznie z ziemniaczaną i ja je uwielbiam

Zgłoś 12.06.2008 ślązaczka z krwi i kości

gościu!nie masz pojęcia o śląskich kluskach i aż boję się przepisu jakbyś zrobił śląską roladę!!!!!