Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kluski z cebulą i szynką

Tekst i foto Marta 27-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?8 złoty złprosty? min.?

Składniki:

ciasto na kluski, mąka, 2 jajka, trochę wody, cebula, szynka, tłuszcz (tylko margaryna), śmietana

Jak przyrządzić:

Mąkę i jajka zmiksować dolewając nie dużo wody. Gdy powstanie jednolita masa ciasto jest gotowe.
W garnku (średniej wielkości) nastawić wodę i posolić ją.
Gdy woda bedzie wrzeć ciasto nakładamy na małą drewnianą deseczkę (ale tyle ciasta żeby się zmieściło nie całe).
Następnie dużym nożem zrzucamy pomału ciasto do garnka (gdy kluski sie sie ugotuja wyjmujemy je na durszlak a następnie przelewamy zimna wodą), tak zeby po ugotowaniu powstały kluski o innym krztałcie.
Gdy całe ciasto przeistoczy się :)w kluski i będa juz zimne należy pokroic cebule w kostkę i wrzucic ją na rozgrzana potelnie z tłuszczem. Gdy cebulka troszkę się podzłoci wrzucamy pokrojoną w małe kawałeczki szynkę. Gdy to wszystko trochę się podzmaży wrzucamy kluski na patelnię. Gdy potrawa będzie już gorąca troszke posolić i zalać śmietaną , wymieszać i zjeść.
SMACZNEGO!

Uwagi:

Zamiast szynki może być też inna wędlina ,ale nie kiełbasa, bo kluski straca smak!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.02.2005 emcia

boskość, zrobi łam zjadlam i bylam podwrażeniem!! skąd masz takie przeps? jak masz wiecej to przesyłaj! :)

Zgłoś 13.02.2005 CZaRnA

Zgłoś 19.02.2005 bez

Swietny pomyslowy przepis :)

Zgłoś 26.04.2005 Gwiazdeczka569

sprubuję take coś zrobić :)

Zgłoś 12.05.2005 defleppard

Te kluski to tak zwane w

niemczech spätzle

Zgłoś 15.05.2005 Marta

sory ,,defleppard" nie wiem jak nazywają sie te kluski w Niemczech, ale ja nie wiedziałam że sie tam takie je. Ja juz znam ten przepis od dawna i badzo go lubie i dlatego go podałam

Zgłoś 02.09.2005 yvett

sorry defleppard ale twoje "spätzle" niemaja z tymi kluseczkami duzo wspolnego,kluseczki sa wysmienite! :-)