Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Kluski z sosem, czyli szaleństwo na parze

Tekst i foto soltera 05-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20 min.?

Składniki:

1 kg mąki,
10 dag drożdży,
1 szklanka mleka,
1/2 kostki margaryny,
szczypta soli,
2 łyżeczki cukru,
5 jajek.

Sos:
1 pierś kurczaka,
2 cebule,
2 papryki,
2 ogórki konserwowe,
25 dag pieczarek,
1 kostka bulionu,
1 duża śmietana,
sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy w wersji ostrej.

Jak przyrządzić:


Do miski należy wrzucać mąkę i posolić ją. Następnie ubić jajka, roztopić margarynę z połową mleka, wszystko wymieszać i dodać do mąki. Potem drożdże i cukier roztapiamy w pozostałości mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy drożdze do miski, wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 2 godziny. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy kulki o średnicy około 2-3 cm. Gotujemy je w parowarze około 8 min.

Sos:
pierś i warzywa kroimy w kostkę, przygotowujemy 1 szklankę bulionu z kostki bulionowej, doprawiamy według uznania, na koniec dodajemy śmietanę, wszystko mieszamy i gotujemy w parowarze około 15 min.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.08.2006 kamila

a jeśli ktoś nie ma parowaru??/to jak moze zrobić te kluseczki?Bardzo mam na nie ochote...więc proszę o szybką odp pozdrawiam pa

Zgłoś 28.08.2006 Tolla

Droga Kamilo!

Na szeroki garnek wypełniony do połowy wodą kładziesz czystą ściereczkę ( moja babcia ma do tego celu specjalną tetrową pieluchę - do wszystkich żartownisiów - pielucha nig... Pokaż więcej

Droga Kamilo!

Na szeroki garnek wypełniony do połowy wodą kładziesz czystą ściereczkę ( moja babcia ma do tego celu specjalną tetrową pieluchę - do wszystkich żartownisiów - pielucha nigdy nie była używana przez żadne niemowlę!). Obwiązujesz tą szmatkę gumką i formujesz wgłębienie, ale tak by szmatka nie dotykała wody. Gdy woda w garnku się zagotuje na szmatkę kładziesz kluseczki i przykrywasz garnek. Ja gotuję je ok 5-8 minut, ale w moim przepisie nie ma margaryny.

Pozdrawiam! Smacznego!

Zgłoś 11.02.2007 szyszunia

Wystarczy na garnek położyc plaska przykrywke ala sitko która służy do tego by przykrywać patelnie aby tłuszcz nie pryskał i na to kluski i przykryć całośc miska 10 min i kluski gotowe

... Pokaż więcej

Wystarczy na garnek położyc plaska przykrywke ala sitko która służy do tego by przykrywać patelnie aby tłuszcz nie pryskał i na to kluski i przykryć całośc miska 10 min i kluski gotowe

Smacznego !!!!!